2024. április 19. - Emma

Szabadságot minden gyereknek

Végre, több hónapnyi kínszenvedés, koránkelés, dolgozatírás, felelés, tornázás után elérkezett a várva várt pillanat. Megjött a meleg idő, a tanárok kinyúltak, és minden lehetőség nyitott arra, hogy az arra érdemes fiatalkorúak maximálisan kiélvezzék az e
2008. június 14. szombat 17:38 - Góz Tamás
Az utolsó nap

Az Ó-nál kezd a feszültség növekedni. Az IÓ-nál már csomagol mindenki a tanévvégi táborra. ÁCIÓ-ig le is megy a szükséges múzeumnézegetés, tereprendezés és jöhetnek az utolsó napok. Amelyek már bulisak, mert felelni senki nem akar, az erőteljesebb pedagógusi hangokat simán lenyomják a zajos gyerekzsivajok, és máris elérünk az AKÁCIÓ-ig. A VAKÁCIÓ kitörése aztán végleg megváltoztatja a szeptember óta betokosodott állapotot. Persze a felkészületlen diákot komoly károsodások érhetik.

Felkészülni!

Kezdjük ott, hogy nem szabad az utolsó napokig megfeszített tempóban tanulni. Fokozatosan kell magunkat leszoktatni a biflázásról. Szükséges apránként kibillenteni a jól bevált életciklust, hogy az utolsó napra elérjük a megfelelő állapotot. A profik persze már a tanévnyitótól kezdve igyekeznek magukat a kellő távolságra helyezni a mindennapi iskolai élettől, de az átlagot persze beszippantja az órarend. Igaz nem is könnyű ennek ellenállni.

De hogyan?

A HIVATALOS VAKÁCIÓ
A körülbelül tíz hónapig tartó tanév június közepe táján ér véget hazánkban. A diákok felírják a táblára a „vakáció” szó betűit az utolsó tanítási napokon. Legelőször csak az ó betűt, hogy aztán 8 nap elteltével megkezdődhessen a több mint két hónapig tartó nyári szünet. A nyári szünetet legjobb aktív pihenéssel tölteni. Ehhez a különböző – napközis és bentlakásos – gyermek- és ifjúsági táborok jól szervezett, tartalmas közösségi programjai nyújtanak leginkább segítséget. A vakáció idején a diákoknak lehetősége nyílik megismerni Magyarország és más országok különböző vidékeit, alaposabban annál, mint azt az évközi egy-két napos tanulmányi kirándulások megengedik. Az ismeretek szerzésén túl egyes táborok (honismereti és vándortáborok) különösen alkalmasak arra, hogy megerősítsék a diákok identitását, kötődésüket szülőföldjükhöz, hazájukhoz. A vakáció a családi együttlétek, közös nyaralások ideje is. A szülők elfoglaltsága miatt ilyenkor különösen nagy szerepet kapnak a nagyszülők is. A tartalmasan eltöltött vakáció során a diákok megtapasztalhatják az elsajátított iskolai tananyag gyakorlati hasznosságát, az átélt élmények hatására megerősödhetnek, magabiztosabbá válhatnak - Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség.
Gyakorló lógósként tudom, hogy komoly megpróbáltatás közel tíz hónapon keresztül menekülni a tüzet okádó szülők, a lángot lövelő tanárok elől. Nem könnyű úgy tévézni, hogy az ne hallattszódjon át a másik szobába, amikor el vagyunk tiltva tőle. Amikor Margit néni az ezeregyszázkilencvenkét éves földrajz tanárnő, vastag parfüm szagba burkolva tudakolja Elefántcsontpart fővárosának nevét, nehéz megállni, hogy ne röhögjünk hangosan a ráncos arcába. (A megoldás: Ougadogu, legalábbis azt hiszem.)

Közismert túlélési technika a kettős könyvelés, vagyis a dupla ellenőrző forgatása. Egy az iskolának, egy a családnak. Én is megpróbálkoztam, és több mint fél évig sikeres is volt. Ám nagy hátránya ennek a módszernek, hogyha valaki nem tudja az összes jegyét fejben tartani, az igen könnyen összekeverheti a két iratot. Így hirtelen jöhet az a nagy pofon, amit egy rossz helyre írt 1-es miatt kaphatunk.

Én örömmel használtam a „bent hagytam az iskolában” formációt a „hadd lássam a jegyeidet” című zaklató mondat leszerelésére. Persze egy idő után már ez is kevés volt, így évente átlag 3-szor el is vesztettem az ellenőrzőt, ami újabb néhány hétre elodázta a büntetést.

A tanulnivaló arányos elosztásával is hetekre el lehet osztani a felnőttek figyelmét. Nem kell mindig mindent olyan tempóban bemagolni, ahogy azt mondják, mert úgy sem tudják olyan tempóban visszakérdezni. Lényeg, hogy ne erőltessük túl magunkat, és tartsuk egyensúlyban elménkben a nekünk kirótt okulnivalókat.

De elég ebből!

Sokkal fontosabb, hogy a nyári szünetet a lehető legjobb intenzitással tudjuk eltölteni. Ehhez meg kell tenni néhány elkerülhetetlen szabályt. Első, hogy minden tankönyvet, füzetet, segédeszközt helyezzünk el egy olyan helyen, amelyet biztosan, ismétlem biztosan nem közelítünk meg a tanévnyitóig.

Zárjunk be mindent, ellenőrizzük, hogy biztonságban vannak, majd erőteljes mozdulattal távolodjunk el a helyszíntől. Valószínűleg az első napokban még a fejünkben fognak zsongani az iskolai történések, még érezni fogjuk a hypo-zott padló szagát, a pedellus bácsi sonkás zsemléjének illatát, de ne nagyon törődjünk vele. Ha a nyárra, a bulikra koncentrálunk, ezek az emlékek elég hamar elillannak. Ha már úgy érezzük, hogy teljesen rendbejöttünk, és semmi nem jut eszünkbe az iskolánkról, na akkor jött el az igazi szünet ideje.

Vakációóóó!

Csokonai Vitéz Mihály
Mielőtt Mihály lett volna valószínűleg nem lehetett kis-miska. Társaival - vélhetően - már akkor is megtalálhatták a nyári szünet eltöltésének legjobb módozatait. Erről az alábbi versében adott összefoglalót:

Oskolai vacatio
Hát múzsák? heverve tőltitek a nyarat?
Hiszen aki mint vét, tudjátok, úgy arat.
Hát néktek, míg másnak fáradoz két karja,
Kényes testeteket lágy lepel takarja?
Hát míg Márs vitézi a vérengző hadnak
Halálos mezején a vérbe izzadnak
S a füstből eredett éjjelt hozó ködnek
Közepén egymással izzadva küszködnek,
Vagy míg Palinurus a zajos tengeri
Habok közt a kórmányt két kézzel tekeri,
És míg a nemzetek kividorúlt s deli
Egének oszlopát ősz Atlás emeli,
Addig az álomra ingerlő pázsitnak
Zőldellő bársonyán a múzsák ásítnak?
Szégyen, barátaim, Flórával suttogva
Ekkor az árnyékon járni kézen fogva.
Izzadságot kéne inkább csepegtetni,
Hogysem, mint piperés rózsát csipegetni.
Ha így vettek és így tőltitek a nyarat,
Ősszel két kezetek csak harasztot arat.
Nincs más dolgunk csak az, hogy élvezzük ki minden percét a lehető legjobb módon. Persze ez mindenkinek mást jelent. Szerencsére az öreg magyar föld és a fiatal uniós földrész, meg az itt nem említettek is rendelkeznek már a sikeres vakáció lebonyolításához megfelelő területtel és személyzettel. Aki ki akar rúgni a hámból bárhol, bármikor, bárkivel és bármennyiből megteheti. Lehet ész nélkül és azzal együtt is bulizni szórakozni. Aki képes arra, hogy vigyázzon magára, jó eséllyel készülhet majd a következő nyári szünetre is. Aki viszont teljes erőből beleveti magát a vidám életbe könnyen fájdalmas szituációban találhatja magát.

Ezért ezen utóbbi csoportnak ajánlom, hogy időnként nézzenek maguk körül körbe. Ha úgy látják, hogy többen fekszenek, mint állnak körülöttük, akkor lehet, hogy gond van. Érdemes egy picit ilyenkor megállni, megszámolni az összes testrészt, megnézni, hogy mindegyik úgy működik-e, ahogy kell, és ha az összhatás pozitív, akkor lehet nyugodtan tovább bulizni. Viszont, ha valahol akadályba ütközünk, akkor fontos annak okát minél előbb kideríteni. Hányásszag, fejfájás a másnaposság, törött csont egy részeg éjszaka, vagy vad vezetés, erőteljes mozgás végeredménye lehet. Fontos, hogy előbb oldjuk meg a gondot, és utána folytassuk a programot, mert fordított helyzetben csak rosszabbodhat az állapotunk!

Summa summarum

Tíz hét féktelen bulizás, tíz hétfőtől tíz vasárnapig tartó folyamatos felszabadulás vár mindenkire. Használjuk ki jól, és alaposan. Ürítsünk ki minden felesleges információt a fejünkből, és töltsük fel a leharcolt elemeinket. Mert a szeptember 1-je idén is el fog jönni. Ez ellen pedig semmit nem tehetünk. Akkor újra indul minden, folytatódik az örök körforgás, és megint kezdhetünk várakozni a következő nyári szünetre.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását