2023. szeptember 23. - Tekla

Szavazatszerzés neten

Az amerikai választási kampányban az internetnek óriási szerepe van, amelyet a német politikusok még egyáltalán nem ismertek fel. Pedig szavazatokat az internet segítségével is jócskán lehet szerezni.
2008. július 14. hétfő 13:14 - Hírextra
Erre figyelmeztetett hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányában a Newthinking nevű online-ügynökség, utalva arra, hogy a weben az ország vezető politikusai rendkívül csekély mértékben jelennek meg.

Miközben mind Barack Obama, mind John McCain már hosszú idő óta az interneten keresztül is igyekszik híveit mobilizálni, s milliókkal tartja a kapcsolatot, a németországi hálózaton alig van nyoma annak, hogy közelednek a parlamenti választások.

Az utóbbi időszakban ugyan történtek próbálkozások, ezek azonban a tanulmány szerint rendkívül koordinálatlanok.

Ez vonatkozik Angela Merkel kancellárra is, akinek "profilja" a világ egyik legnépszerűbb közösségi oldalának számtó Facebook hálózaton felettébb szegényes. Az nem tartalmaz mást, mint egy életrajzot, két fotót, valamint a rendszeres heti videóüzenetek rövidített változatát.

Ennek megfelelő a visszhang is. Merkel oldalára kereken 340 ismerős regisztráltatta magát, míg - összehasonlításképpen - Obamának több mint 1,1 millió ismerőse van, közülük több ezer naponta klikkel rá a demokratapárti elnökjelölt oldalára. John McCain ugyan ezen a téren jelentősen elmarad Obamához képest, Merkelt viszont a maga 160 ezer internetes ismerősével utcahosszal előzi meg.

Ráadásul a konzervatív Angela Merkel Németország egyes számú politikusa. A szociáldemokraták közül ugyanakkor senki nem szerepel a Facebookon, a pártelnök Kurt Beck már többször utalt arra, hogy "ismerősöket" más módon kíván szerezni.

Pedig a szakemberek szerint a pártok, illetve a politikusok számára immár egyfajta túlélésről van szó. Különös tekintettel a fiatalokra, akik megszólítása egyre inkább fontos.

Egy tekintélyes berlini politológus szerint Németországban egy olyan politikai generáció van hatalmon, amely egyszerűen nem akar tudni arról, hogy mit jelent a számítógépek világa. Falk Lüke úgy vélte: ez a magyarázata annak, hogy a német politikusok internetes megjelenése messze elmarad a nemzetközi átlagtól.

Ennek ellenére azzal számol, hogy a jövő évi választások előtt majd egy csapásra megváltozik a helyzet.

Közvetlenül a 2005-ös választások előtt csaknem valamennyi számottevő politikus hirtelen saját blogot hozott létre - emlékeztetett a politológus, utalva arra, hogy azután viszont szinte mindenki azon nyomban "elaludt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását