2024. április 29. - Péter

A felvonulás utóélete

Szili Katalin házelnök, s a Legfőbb Bíróság elnökhelyettese is jelezte, hogy részt vesz a kormányfő által a melegfelvonuláson történtek kapcsán kezdeményezett találkozón; Sólyom László köztársasági elnök az ügyben hétfőn nem kívánt nyilatkozni.
2008. július 8. kedd 06:50 - Hírextra
A szombati, budapesti meleg büszkeség napján történtek után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből.

Az Ukrajnában tartózkodó Sólyom László külföldi látogatása során nem kívánt nyilatkozni Gyurcsány Ferenc javaslatáról, de az MTI az elnökhöz közel álló forrásokból úgy értesült, hogy megérkezett a megkeresés a köztársasági elnök hivatalába, és szerdán konzultálni fognak a kérdésben.

Sólyom László az MTI tudósítójával közölte, külföldi látogatásai során nem akar belpolitikai kérdésekről nyilatkozni.

Az ugyancsak külföldön tartózkodó Szili Katalin szerint az a legkevesebb, hogy részt vesz a miniszterelnök által kezdeményezett megbeszélésen, hiszen mindent meg kell tenni azért, hogy visszaszorítsák a szombatihoz hasonló atrocitásokat, radikális megnyilvánulásokat.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke a hét elején, a teljes ülés elé terjeszti a kormányfő kezdeményezését és a testület tagjai közösen hozzák meg a választ - mondta Sereg András, az Ab sajtófőnöke.

Ha meghívás érkezik a kormányfőtől a találkozóra, azt elfogadom és részt veszek rajta - mondta a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörében eljáró elnökhelyettes. Kaposvári Bertalan arra a kérdésre, hogy mi az álláspontja a történtekkel összefüggésben, azt mondta: nem tiszte politikai jellegű nyilatkozattétel, neki a bíróság ügyeinek intézése a feladata.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tizenöt tagú külön nyomozócsoportot állított fel , hogy felkutassa a hétvégi melegfelvonuláson történt erőszakos cselekmények elkövetőit - közölte a rendőrség hétfőn.

A nyomozócsoport feladata, hogy fotók, videofelvételek alapján azonosítsa azokat az embereket, akik rendőrökre és a felvonulókra támadtak.

A szombati melegfelvonulást kísérő "terrorcselekedetek" és kisebbségi csoportok elleni támadások miatt az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának összehívását kéri az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ).

Az MSZP szerint elkerülhetők lettek volna a szombati melegfelvonulást ért atrocitások, ha a parlamenti pártok megállapodtak volna a gyülekezési törvény módosításáról, és az Országgyűlésben még tavasszal elfogadják azt. Erről Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.

A Fidesz reagálásában közölte: augusztus végén is részt vesznek a gyülekezési törvény módosításáról tartandó ötpárti egyeztetésen.

A rendbontók, magamutogatók és balhékeresők felejtsék el az Andrássy utat, keressenek maguknak "más csatateret" - írta Verók István, Terézváros polgármestere "a bajkeverőknek" címzett nyílt levelében, amelyet hétfőn az MTI-hez is eljuttatott.

Verók István "felháborítónak és megdöbbentőnek" tartja, hogy "nincs jogszabály és nincs felelős személy se, aki felvállalná az ilyen események, rendezvények megakadályozását".

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) álságosnak tartja Gyurcsány Ferenc azon bejelentését, hogy nemzeti önvédelmi gyűlést kíván összehívni - közölte Lukács Tamás, a KDNP országgyűlési képviselője az MTI-vel hétfőn.

Lukács Tamás közleményében hangsúlyozza, elítélik a demokratikus intézmények elleni erőszak minden formáját, azonban néhány száz ember garázda viselkedése nem szolgálhat ürügyül arra, hogy - a kormányzati és rendőrségi tehetetlenséget elfedő - látszatcselekvéseket tegyenek a kormányzati felelősséget viselő politikusok.

Aláírásgyűjtést indított az erőszak ellen a DEMOS Magyarország Alapítvány és a Progresszív Intézet a szombati melegfelvonuláson történt atrocitások miatt.

A szombati Meleg Méltóság Menete az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét. Az összecsapásokban 12 rendőr megsérült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását