2024. április 29. - Péter

A Charta előkészület az őszi szezonra

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint az őszi politikai szezonkezdésre készül Gyurcsány Ferenc kormányfő, szocialista pártelnök az intolerancia elleni összefogás szorgalmazásával és a szeptember 6-ra meghirdetett gyűléssel.
2008. július 7. hétfő 23:12 - Hírextra
Kiszelly Zoltán politológus és Juhász Attila, a Political Capital elemzője azt is hangsúlyozta, hogy a szokásos forgatókönyvet követték a magyar politikai erők a budapesti melegfelvonulás megzavarására adott reakcióikban.

Kiszelly Zoltán rámutatott, hogy a baloldal mindig "hiperaktívvá" válik az ilyen történések esetén és rögtön módosítani akarja a szabályozást. A jobboldal pedig általában jónak tartja a meglévő törvényeket, csak határozottabb fellépést szeretne. Ez történt most is - tette hozzá.

Juhász Attila szerint is a szokásos reakciókat lehetett látni. A baloldal nagyon hamar összefüggésbe hozta a Fideszt a szélsőségesekkel. A jobboldal pedig szokás szerint a kormány alkalmatlanságát hangsúlyozta. A szélsőjobboldal 2006 ősze óta tartó erősödését azonban egyik nagy párt sem hajlandó tudomásul venni, fontosabbnak tartják egymás "revolverezését" - hangsúlyozta a szakember.

A két politológus egyetértett abban, hogy az intolerancia elleni fellépést sürgető magyar charta-kezdeményezést és az ehhez kapcsolódóan a szeptember 6-ra meghirdetett gyűlést már az őszi politikai szezon kezdetének szánja Gyurcsány Ferenc.

Kiszelly Zoltán szerint ha a szeptemberi rendezvényen sokan vesznek részt, az "felrázhatja" a baloldali szavazókat. Ráadásul ha Gyurcsány Ferenc jó beszédet mond a gyűlésen, akkor ezzel az őszi MSZP-tisztújításon is megerősítheti pozícióit. A charta segítheti, hogy ezen az ideológiai alapon közeledjen egymáshoz az MSZP és az SZDSZ, ami megkönnyítheti a kisebbségi kormányzást - tette hozzá.

A baloldal számára azért is lehet kedvező a magyar charta, mert ha a Fidesz nem vesz részt a szeptemberi eseményen, akkor "beszoríthatják abba a sarokba, ahol nagyon nem érzi jól magát a párt" - mondta Kiszelly Zoltán.

A politológus úgy vélte, hogy a kezdeményezésnek nem lesz jelentős társadalmi bázisa, valószínűleg csak a baloldali értelmiség foglalkozik majd vele. A magyar társadalomnak ugyanis nincs meg az az élménye, amely például összekovácsolta az amerikaiakat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után. Ráadásul a társadalom nagy része nem is érintett a kérdésben - tette hozzá.

Juhász Attila szerint korai még megmondani, mi lesz a charta sorsa. Az látszik, hogy széles összefogást szeretne kialakítani, a Fideszt támadó pártpolitikai üzenetek miatt azonban hitelét vesztheti a kezdeményezés - fűzte hozzá.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton tartották Budapesten. A parádén szélsőséges tüntetők támadtak a résztvevőkre és az őket biztosító rendőrökre. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél történtek.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak és értékeljék a történteket.

A kormányfő az intolerancia elleni "jogos nemzeti önvédelmet" is kezdeményezett, magyar charta formájában, s gyűlést hirdetett szeptember 6-ára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását