2024. április 27. - Zita

Mindenki egységben

Az MSZP és az SZDSZ után a Fidesz és az MDF is elítélte a szombati melegfelvonulás elleni erőszakot, melynek során 19-en megsérültek; a rendőrség 57 embert előállított. A miniszterelnök a történtekről csütörtökre jelentést kért a legfőbb ügyésztől és az i
2008. július 6. vasárnap 19:15 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc, miután találkozott Kovács Tamással és Draskovics Tiborral, gyorsjelentést kért tőlük arról, hogy az állami intézmények miként végezték a munkájukat.

A kormányfő kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, mit lehetne tenni pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben.
A miniszterelnök a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia elleni nemzeti önvédelmet kezdeményezett egy charta formájában, és szeptember elejére gyűlést hirdetett. Úgy értékelte, ha többséget kapnak a nemzeti önvédelmi kezdeményezések, akkor Magyarországon nem káosz lesz, hanem szabad, demokratikus büszkeség.

A kormányfő szerint betelt a pohár, ha így megy tovább, akkor nemcsak a szabadság örömében most megzavartaknak, hanem azután nekünk is félnünk kell, és meggondolnunk, hogy kimegyünk-e az
utcára.

Az MSZP és az SZDSZ már szombaton kifejezte szolidaritását a megtámadottakkal. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője szerint ugyanazok az emberek támadtak rá a budapesti melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon vesznek részt.
Az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat.

Fodor Gábor azt mondta: a demokrácia lakmuszpapírja mindig a kisebbségi jogok védelme. A történtek után még határozottabban ki kell állni az érintettek jogaiért - hangoztatta.
Bárándy Gergely szocialista képviselő azt közölte, szeptembertől újra kezdeményezni fogják a gyülekezési törvény módosítására irányuló ötpárti megbeszélések folytatását. Közölte, pártja továbbra is szükségesnek tartja a gyűlöletbeszéd büntetendővé tételét.

A Fidesz és az MDF is azt közölte, hogy elutasítják a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Az ellenzéki pártok szerint a politikának távol kellene magát tartania a rendőrségtől, hogy a testület biztosítani tudja a köznyugalmat.

A Fidesz elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját - hangoztatta a párt parlamenti frakcióvezetője vasárnap.
Navracsics Tibor ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat.
Hock Zoltán azt mondta, mélységesen felháborítónak tartják a történteket, mert, mint fogalmazott, az erőszakot semmivel nem lehet igazolni.

Hozzátette: a politikának a rendőrséget hagynia kellene dolgozni. Emlékeztetett arra, hogy a rendőrség a szakmai elemzések alapján először nem engedélyezte a rendezvényt, majd "nyilvánvaló politikai nyomásra" később "megváltoztatta az álláspontját". Szerinte a szervezőknek is meg kellett volna fontolniuk a rendezvény megtartását "2008 Magyarországán".

Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester azt tudatta, hogy a szélsőségesek több millió forint kárt okoztak Budapestnek.
A rendőrség azt közölte, a felvonulás idején előállított 57 ember közül 12-vel szemben a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytatja le az eljárást hivatalos személy elleni erőszak bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt. A BRFK 45 emberrel szemben pedig szabálysértési, illetve büntetőeljárást kezdeményezett. Az intézkedések közben megsérült 12 rendőr mindegyike elhagyhatta a kórházat.

A Meleg Méltóság Menete szombaton az Erzsébet térről indult az Andrássy úton a Városliget felé. Ugyanebben az időben indult meg az ellentüntetők menete is az 56-osok teréről az Erzsébet tér felé; mindkét felvonulást rendőrök biztosították.

A melegek menetét az Andrássy út teljes hosszában gyalázták és dobálták az út mindkét oldaláról. Az első erős támadás a Liszt Ferenc térnél, a Rendszerváltó Fórum rendezvényének helyszínén érte a felvonulókat. A térnél a tüntetők megpróbálták megbontani a kordont, rátámadtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

A Liszt Ferenc térinél is nagyobb összecsapás helyszíne volt a Hősök tere, ahol csuklyás, maszkos tüntetők támadtak a rendőrökre. A kordonokat ledöntötték, a rendőröket megdobálták. A rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be, a tömeget a Városliget, valamint a Dózsa György úton a Keleti pályaudvar, illetve a Váci út felé szorították ki.

A melegfelvonulás után ellentüntetők megtámadták azt a rendőrautót, amelyben Lévai Katalin szocialista európai parlamenti képviselő és a másságát nyíltan vállaló Szetey Gábor volt államtitkár próbálta elhagyni a teret. Kő találta el Léderer Andrást, az SZDSZ Új Generáció elnökét, megütötték Horn Gábor szabad demokrata ügyvivőt, és megverték Orosz Józsefet, a Klubrádió riporterét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását