2024. május 3. - Tímea, Irma

Kedveséről nevezte el az afrikai pillangót

Új lepkefajokat fedezett fel Ghánában a gyulai Sáfián Szabolcs, aki gyermekkora óta a pillangók nagy rajongója. Az afrikai országban természetvédelmi egyesületet szervezett, kutatómunkáját és a lepkék élőhelyeinek védelmét azonban a hazai tájakra is kiter
2008. június 30. hétfő 10:06 - Hírextra
- Kétévesen már kergettem a lepkéket - nagyapám kíséretében, aki szintén természetkedvelő ember. Többezer példányos gyűjteményem sok-sok év munkájának köszönhető.

Pályaválasztásom sem véletlen, a soproni egyetemen vadgazda mérnökként, majd természetvédelmi szakmérnökként végeztem. Még hallgatóként sikerült kijutnom a nyugat-afrikai Ghánába egy gyakornoki program keretében, ahol természetvédelmi, erdőgazdálkodási feladatokat végeztem, de közben nyitott szemmel figyeltem az erdők rovarvilágát. Hamar rájöttem, hogy az afrikai ország e tekintetben valóságos paradicsom, hiszen itt mintegy 950 nappali lepkefaj található, szemben a hazai 165-el. Engedéllyel sikerült is begyűjtenem számos értékes példányt, Magyarországon talán nekem van a legnagyobb nyugat-afrikai nappali lepkegyűjteményem. Ehhez azonban több alkalommal is vissza kellett térnem Ghánába - vall szenvedélye gyökereiről a lepkész.

A természetvédelemben végzett hatékony munkája érdekében létrehozott egy civil szervezetet is (Butterfly Conservation Society, Ghana - Ghánai Lepkevédelmi Egyesület), így az utóbbi években afrikai utazásai egyre gyakoribbak. Ghánán kívül Togóban is megfordult, de úti céljai között szerepel Sierra Leone is.

Időközben nemzetközi hírnévre tett szert azzal, hogy új pillangófajokat is felfedezett. Ezek közül az egyiket kollégái róla nevezték el Micropentila safiani néven, egy türkiz színű boglárkalepkét pedig kedveséről Iridana agneshorvathae-nak keresztelt. Három-négy további, a tudomány számára is új faj leírása pedig éppen most készül.

A lepkegyűjtésen túl mára a pillangók védelme vált az egyik legfontosabb tevékenységévé, az esőerdők kivágásával ugyanis igen gyorsan zsugorodnak a lepkék élőhelyei. Nemzetközi szervezetek és alapítványok támogatják ezt a munkát, amelyben több nemzet tudósai vesznek részt. Céljuk, hogy feltérképezzék a lepkék élőhelyeit, és az ott élő populációk védelmére minél nagyobb területeket vonjanak természetvédelmi kezelés vagy felügyelet alá.

- Természetesen a hazai lepkepopulációk sem kerülték el a figyelmemet - hangsúlyozza Sáfián Szabolcs. - Itthon az afrikainál is nagyobb veszély fenyegeti a pillangó-élőhelyeket, mert a beépítésekkel és az intenzív földműveléssel mind szűkebb területre szorulnak vissza ezek a szépséges rovarok. Számos fajt kihalás fenyeget, ezért nemrégiben létrehoztunk egy lepkevédelmi központot az Őrségben, Kercaszomoron. Itt, közvetlenül az élőhelyükön kívánjuk megismertetni a lepkék szépségét és különlegességét a térségbe látogató turistáknak, programokat fogunk szervezni iskoláknak, egyetemeknek. A természetvédelem gyakorlati problémáit pedig önkéntesek segítségével orvosolnánk.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását