2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A hímeket gyilkoló baktériumtól gerjednek a nőstények

Egy pillangófajnál egy, a hímeket elpusztító kórokozó a nőstényeknél egyre nagyobb arányú promiszkuitáshoz és a hímek szexuális kimerüléséhez vezet - állítja egy kutatás
2007. február 7. szerda 19:26 - Hírextra
A Wolbachia nevű, a hímeket elpusztító baktérium igen széles körben elterjedt a rovarokban, a fajok több mint egyötödében megtalálható, írja a hirado.hu. A kórokozó még születés előtt, jellegzetes módon a hímeket pusztítja el, emiatt egy populáció nőstényeinek és hímeinek egyedszáma meglehetősen eltérhet. A kutatók azt feltételezték, hogy ezen baktériumok jelentősen módosítják gazdaállataik természetes szaporodási mintáit, ám eddig igen gyér bizonyítékuk volt arra, hogy ezen változások mit vonhatnak maguk után a természetben.

Sylvain Charlat londoni kutató és csapata az ázsiai rókalepke - Hypolimnas bolina - viselkedését tanulmányozta. Ezen pillangó Madagaszkártól Ázsiáig, Ausztráliától a Húsvét-szigetekig nyúló területeken található meg. A baktérium megfertőzi a csendes-óceáni és délkelet-ázsiai pillangó populációkat, anyáról fiúra terjed, és elpusztítja a hím utódokat, mielőtt azok világra jönnének. Az egyes szigetek pillangó populációját különböző mértékben érinti a Wolbachia, emiatt különböző arány alakul ki a hímek és nőstények között. A hímek populációja olyan alacsony is lehet, hogy minden 100 nőstényre egy hím jut egy adott területen belül.

Három éves vizsgálatuk alatt, a kutatók a pillangók szexuális viszonyát vizsgálták meg 20 különböző területen, többek között Vietnamban, Ausztráliában és 18 különböző szigeten, beleértve Borneót, Új-Guineát, Vanuatut és Tahitit. Azt is megvizsgálták, hogy milyen a nőstények szaporodási gyakorisága és mekkora a hímek spermatofórájának - a spermiumokat tartalmazó apró csomag - mérete. A kutatók azt várták, hogy minél kevesebb a hímek száma, annál kevesebb alkalommal párosodik a nőstény. Meglepő módon azonban kiderült, hogy a nőstényeknél a több hímmel történő párosodás aránya ilyenkor megemelkedett.

Kiderült, hogy azon szigeteken, ahol sok a hím, a nőstények durván egy hónapos életciklusuk alatt csak egyszer párosodtak. Viszont azon szigeteken, ahol a pusztító kórokozó jelen van, a pillangók ötször párosodtak haláluk előtt. Emiatt azonban a hímeknél szexuális kimerültség lép fel, ami abban nyilvánul meg, hogy kisebb spermacsomagokat termel szervezetük - mondja Charlat. "Sajnos a nőstény pillangók ösztönösen tudják, hogy a csomagok kisebbek és így megtermékenyülésük esélye is kisebb a szokásosnál. Ez még zabolátlanabbá teszi őket. "Az továbbra is rejtély a kutatók előtt, hogy a nőstények hogyan érzékelik, mekkora a hím spermacsomagja.

Azon tény, hogy a Wolbachia baktérium ilyen elterjedt a rovarok világában, Charlat szerint azt is jelentheti, hogy ezen jelenség is elterjedt a természetben élő rovaroknál. A kutatókat meglepte, hogy a kisebb számú hímek a nőstények szaporodási vágyának növekedését idézték elő. Az eredmények azért is fontosak, mert megmagyarázhatják, hogyan maradhatnak életben ilyen rovarpopulációk annak ellenére, hogy a hímek száma igen alacsony.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását