2024. március 29. - Auguszta

Elhunyt Gunther Stent

Június 12-én, 84 éves korában tüdőgyulladásban meghalt Gunther Stent, a molekuláris biológia egyik úttörője, aki egyebek között fontos szerepet játszott a DNS molekula szerkezetének kutatásában - jelentették be pénteken a Kalifornia Egyetemen, melynek köz
2008. június 22. vasárnap 00:24 - Hírextra

Június 12-én, 84 éves korában tüdőgyulladásban meghalt Gunther Stent, a molekuláris biológia egyik úttörője, aki egyebek között fontos szerepet játszott a DNS molekula szerkezetének kutatásában - jelentették be pénteken a Kalifornia Egyetemen, melynek közel negyven évig volt munkatársa.

Stent a második világháború után a genetika tudományával foglalkozó kevés tudós egyike volt. Watson és Crick 1953-ban fedezte fel a DNS kettős spirál szerkezetét. Gunther Stent Berkeleyben, a Kalifornia Egyetem biokémikusaként egy évvel később bakteriofágokkal (a baktériumok vírusaival) végzett kísérletekkel igazolta Watson és Crick eredményét.

"Gunther része volt annak az intellektuális kötőanyagnak, mely az úttörők kis csapatát összetartotta" - méltatta munkáságát Michael Botchan, az egyetemen Stent segítségével alapított molekuláris és sejtbiológiai tanszék társelnöke. Stent ezen kívül még két másik katedra, 1957-ben a virológia, majd 1964-ben a molekuláris biológia tanszék megalapítását is irányította Berkeleyben.

1963-ban megjelent könyve, a "Baktériumvírusok molekuláris biológiája" a genetika kulcsműve lett. A későbbi években Stent érdeklődése a neurobiológia felé fordult. A piócák idegrendszerén végzett kísérletei vezettek oda, hogy a pióca az idegi fiziológia és a viselkedés közötti kapcsolat tanulmányozásában jelzőszervezetté vált.

A tudós Günter Siegmund Stensch néven Berlinben született 1924-ben, majd 1938-ban a náci Németországból nővéréhez Chicagóba szökött. Stent 1948-ban az Illinois Egyetemen szerzett doktorátust, majd Watson mellett dolgozott a Kaliforniai Technológiai Intézetben egészen 1952-ig, amikor Berkeleybe, a Kalifornia Egyetemre került.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását