2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megrendítő élmény

Megrendítő élmény hallani azt a Nagy Imre-pert, amelyet eddig csak a Kádár-rendszer manipulatív bejátszásaiból lehetett ismerni, s kár, hogy erre csak most kerül sor - mondta az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke szerdán az MTI-nek Budapesten.
2008. június 11. szerda 18:39 - Hírextra
Bihari Mihály lelkileg ugyanennyire megrázónak mondta Vida Ferenc népbírósági tanácsi elnök Nagy Imrét és vádlott-társait terrorizáló szavait, számára ezek voltak azok a megnyilvánulások, amelyekkel a jogsértés nyilvánvalóvá vált. Ehhez hasonlóan nagy hatást gyakorolt rá az, hogy a korábbi kormányfő beszédeiben senkit nem vádolt, nem hozott fel olyan adatokat, ami bármelyik vádlott-társára nézve terhelő lett volna. Meglátása szerint Nagy Imrét a Szovjetunióban eltöltött évei hozzásegítették ahhoz, hogy tudatosuljon benne: egy koncepciós per fővádlottja lett.

Bihari Mihály a Nagy Imre-per teljes hanganyaga lejátszásának szünetében kiemelésre méltónak tartotta Nagy Imre erkölcsileg kiemelkedő formátumát, amellyel szembe szállt a vádakkal, még akkor is, ha jól tudta: ez a tárgyalás már nem mentheti meg az életét. Meglátása szerint egyébként majdnem mindegy volt, hogy milyen témákat boncolgattak a tárgyalások során, a per ítélete úgyis előre eldöntött volt több személy esetében, noha lehettek olyanok, akik valamekkora mértékben befolyásolni tudták a sorsukat a vallomásaikkal.

Az Alkotmánybíróság elnöke azt is hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a korabeli magnófelvételek nyilvánosságra kerülhettek még akkor is, ha a történészek a kutatásaik eredményeként már majdnem mindent megtudtak a perről. Azt ugyanis, hogy a bírósági eljárás tartalma mögött milyen érzelmi felhangok voltak, csak a hanghordozóról derül ki, márpedig többször előfordult, hogy egymás szavába vágott Nagy Imre és a bíró, vagy utóbbi éles kirohanást intézett a volt kormányfővel szemben.

A hanganyag tanúsága szerint a koncepciós per a félelem légkörében zajlott, ahol a vádlottak viselkedéséből viszont kiderült, hogy ki számított halálos, ki pedig enyhébb ítéletre. Ugyanígy a hanganyag szerint akadt, aki tisztában volt azzal, hogy nem követett el politikai bűncselekményt, ezért bátran állt a bíróság elé, mások azonban kevesebb bátorsággal bírtak, mivel jól ismerték az 1958-ban már mintegy tíz évre visszatekintő kommunista diktatúra törvénytelenségeit - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását