2024. április 29. - Péter

Nagy Imre unokája a hanganyagról

Mindig is kiálltam amellett, hogy nyilvános legyen a Nagy Imre-per hanganyaga - mondta Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája hétfőn az MTI-nek azután, hogy ő is részt vett a tárgyalást megörökítő felvétel nyilvános, budapesti lejátszásának kezdetén.
2008. június 9. hétfő 16:43 - Hírextra
Jánosi Katalin úgy fogalmazott: összetett, kettős érzés volt számára meghallgatni a hétfőn lejátszott hanganyagot. "Egyrészt érintve vagyok mind a nagyapám, mind az édesapám részéről, akiknek hihetetlen jó volt hallani a hangjukat; ugyanakkor az ember tisztában van a történet végkifejletével." Összességében nagyon szomorú és tragikus volt meghallgatni a délelőtt lejátszott felvételt - tette hozzá.

Nagy Imre unokája kifejtette, hogy biztosan lesznek olyan részletei a szövegnek, amelyek számára eddig teljesen ismeretlenek voltak, azt azonban már tudta korábban is, hogy Nagy Imre tiltakozott a zárt tárgyalás ellen.

"Ez volt az első mondata a perben, ezért mindig is úgy kezeltük a hangfelvétel nyilvánosságra hozatalát, mintha a nagyapám végakarata lenne" - mondta Jánosi Katalin.

Korábban Gyenes Judith, Maléter Pál özvegye úgy fogalmazott az MTI-nek, hogy megrendítő volt hallani Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai perének hanganyagát, hiszen ötvenegy esztendeje nem hallotta férje hangját.

Hétfő délelőtt kezdték meg a Nyílt Társadalom Archívum és az 1956-os Intézet szervezésében annak az 52 órás hangfelvételnek a nyilvános lejátszását, amely Nagy Imre néhai miniszterelnök és társai 1958-as népbírósági tárgyalásán készült.

Az egyhetes, rendhagyó megemlékezést a per 50. évfordulója alkalmából rendezi meg a két szervezet.

Az 1958. június 9-e és 15-e között megrendezett koncepciós per - a hétfőn lejátszott hangfelvételek tanúsága szerint - azzal kezdődött, hogy a bírói tanács elnöke, Vida Ferenc államtitkokra hivatkozva elrendelte a zárt tárgyalást. Ez ellen Nagy Imre felemelte szavát, arra hivatkozva, hogy a hazai és a nemzetközi közvéleménynek joga volt a tájékozódáshoz ebben az ügyben, és azt is fontosnak tartotta, hogy legyen publikus az ő véleménye is a forradalommal és előzményeivel kapcsolatban.

A digitalizált felvétel tanúsága szerint a per érdemi tárgyalásának kezdetén a vádlottakat kikísérték a teremből, közülük egyedül Nagy Imre maradt a teremben. Ekkor elmondta, hogy bűnbaknak érzi magát, akit mások cselekedeteiért is felelősségre vonnak. Az is kiderült, hogy a volt miniszterelnök nem ismerte a jogi procedúra menetét, a bírótól a tárgyalás kezdetén kért felvilágosítást erről.

A hangfelvétel lejátszásának első fél órájában - Jánosi Katalin és mások mellett - jelen volt Maléter Pál özvegye, Gyenes Judith, valamint az 1956-os Intézet igazgatója, Rainer M. János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását