2024. április 26. - Ervin

MDF:"A kormány átgondolatlan"

Az MDF átgondolatlannak tartja a kormányzat felsőoktatási intézményfejlesztési európai uniós támogatási politikáját - közölte Almássy Kornél, az MDF alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. május 25. vasárnap 14:56 - Hírextra
Almássy Kornél a tájékoztatón elmondta, pártja kifogásolja, hogy a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében többnyire olyan intézmények kaptak támogatást az április közepén odaítélt 29 milliárd forintból, ahol a 2008-as felvételi jelentkezések alapján drasztikusan csökkent a hallgatói létszám. Hozzátette: attól lehet tartani, hogy néhány év múlva egyáltalán nem lesz hallgató.

A képviselő a részletekről szólva elmondta: áprilisban a győri Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola, illetve a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola részesült támogatásban.
Az intézmények közül a Dunaújvárosi Főiskolára 42,6 százalékkal, az Eszterházy Károly Főiskolára 23 százalékkal, a Károly Róbert Főiskolára pedig 37,6 százalékkal jelentkeztek kevesebben, mint az elmúlt tanévben.

Almássy Kornél azt is kifogásolta, hogy jóllehet a támogatás odaítélésénél fontos pályázati szempont volt a műszaki és a természettudományos képzést folytató intézmények segítése, Gyöngyösön egyáltalán nem folyik ilyen jellegű képzés, csak agrár- és gazdálkodási. Dunaújváros és Eger esetében pedig hasonlóan fontos szempontnak tartották a pályázatoknál a befogadóképesség növelését, miközben a fenti számok azt jelzik, hogy ezekben az intézményekben drasztikusan csökkent a létszám - tette hozzá.

A képviselő azt is felvetette, hogy a támogatásból részesülő gyöngyösi főiskola igazgatója nem más, mint Magda Sándor szocialista országgyűlési képviselő.

A politikus ellenpéldaként említette, hogy több olyan népszerű, külföldi felvételi központokat is működtető felsőoktatási intézmény, mint a gödöllői Szent István Egyetem, a SOTE vagy a Budapesti Műszaki Egyetem most kevesebb pénzhez jutott, vagy egyáltalán nem kapott támogatást, és csak az év hátralévő részében odaítélésre kerülő 21 milliárd forintból számíthat forrásra.

Pártja elképzeléseit ismertetve Almássy Kornél közölte: az MDF a pályázat megvalósíthatósága mellett csak minőségi kritériumok teljesülése esetén ítélne oda uniós forrásokat, ilyen például az egyetemi világranglistán való elhelyezkedés, a minősített oktatói létszám, a bejelentett szabadalmak száma, vagy a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés hatékonysága.
Az említett drasztikus létszámcsökkenés ellenére odaítélt forrásokkal szemben az MDF meghatározó szempontként értékelné az intézménybe jelentkezett hallgatók számát is.

Manherz Károly, a felsőoktatási tárca szakállamtitkára az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a hallgatói létszámcsökkenés gyakorlatilag minden felsőoktatási intézményt érint.

Kiemelte, a pályázatok célja, hogy kutatási területek kialakításához infrastrukturális támogatásokat biztosítsanak. Mint mondta, a támogatott intézményekben új épületek létesülnek, új oktatási, kutatói és hallgatói terek - laboratóriumok - jönnek létre és modern eszközöket szereznek be.
A szakállamtitkár közölte, hogy olyan tereket kell kialakítani, amellyel a tudományos színvonalat tudják emelni, és olyan kapacitást, amelyeket különböző vállalatokkal együtt közösen tudnak kihasználni az intézmények.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását