2024. április 19. - Emma

Átfogó adóreformra van szükség az MDF szerint

Magyarországon átfogó adóreformra van szükség, mert nem tartható, hogy az állam "elszipkázza" a megtermelt érték 54,3 százalékát; erről Dávid Ibolya, az MDF elnöke beszélt kedden Budapesten, az adószabadság napján.
2008. május 20. kedd 13:56 - Hírextra

"Ki kell mondanunk, hogy ez a mérhetetlen elvonás vállalhatatlan az elkövetkező időszakban" - fogalmazott Dávid Ibolya sajtótájékoztatón.

Mint mondta, az MDF kidolgozta saját elképzeléseit, amelyet a nemzeti adószabadság programja képvisel. Ez a program egyszerre tesz eleget a közteherviselésnek és ügyel a költségvetés pénzügyi stabilitására, ahelyett, hogy toldozgatná-foltozgatná a meglévő adórendszert - tette hozzá.

Dávid Ibolya kitért arra, hogy a térség országaihoz viszonyítva Magyarországon a legnagyobbak az állampolgárok adó- és járulékbefizetései, a lakosság nettó keresete messze elmarad a környező országok átlagától. Példaként Szlovákiát, Lengyelországot és Csehországot említette, ezekben az országokban 14, 16 és 37 százalékkal visznek haza többet jövedelmükből az emberek.

"Nincs fontosabb célja ma a magyar közéletnek, mint hogy egy vállalkozásbarát, gazdaságélénkítő programot tudjunk teremteni, és ennek az első alapja az adóprogram" - indokolt Dávid Ibolya.

Az MDF programja négy pillére épül: az adóamnesztiára, az egykulcsos - 18 százalékos - adóra, a háromkulcsos áfa-rendszerre, amelyben egy-egy alapvető élelmiszer áfája nagyon kedvezményes lenne, és az örökösödési adó eltörlésére.

Magyarországon május 20-ára, keddre esik az adószabadság napja, ami azt jelenti, hogy az átlagbérből élők az év első négy hónapjában csak az államnak dolgoztak. Ha ehhez hozzászámítjuk a munkáltatók által befizetett adókat és járulékokat, akkor 199 napot dolgozunk az államnak - fejtette ki Dávid Ibolya.

Az adószabadság napjáról először hatvan éve az Egyesült Államokban emlékeztek meg. Ez a szimbolikus határnap választja el az állam fenntartásáért, illetve az emberek saját magukért és családjukért végzett munkára fordított napokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását