2024. március 29. - Auguszta

MDF: Foglaljuk vissza a Várat!

Az MDF Fővárosi Képviselőcsoportja felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul hozza nyilvánosságra a Budavári Palota háborús, romos épületmaradványainak beépítési terveit és költségvetését. Kezdjen széleskörű társadalmi párbeszédet a rekonstrukció céljár
2008. május 20. kedd 20:11 - Hírextra
Olyan terveket kell kidolgozni, amelyeket nem csak az egyes beruházó csoportok éreznek magukénak, hanem a kerület, a főváros és az egész ország. Mindannyiunk érdeke, hogy a Budavári Palota felbecsülhetetlen értékű épületeinek helyén ne vendéglátó-ipari megaberuházások épüljenek, hanem legyen az, ami mindig is volt: az ország kiemelt jelentőségű szellemi központja.

Május 21-én ünnepljük a Budai Vár visszavételének emléknapját. Az akkori, Kossuth Lajos vezette felelős magyar kormány más hadműveletnél fontosabbnak tartotta a Vár visszavételét: azért hogy ez a hely betölthesse történelmi funkcióját, azaz legyen ami volt, szellemi központ. Ünneplésre azonban idén is kevés okunk van.

A Várnegyed történelmi szerepének helyreállítása helyett a kormány tíz milliárd forintot költ el infrastrukturális célokra, mellyel tíz milliárd forint vállalkozói tőke bevonását készíti elő, lényegében vendéglátó-ipari jellegű beruházásokba. A kormány a most folydogáló munkákat „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak” minősítette és törvénymódosítással teszi lehetővé a szokásostól eltérő „gyorsított” (statáriális jellegű) építési engedélyezési eljárást. A nyugati várfalon az ötcsillagos szállodák, a Szent György téri ”lakópark”, az egyéb vendéglátó-ipari helyek létesítése nem más, mint a Budavári Palota lopakodó privatizációja.

Felszólítjuk a kisebbségi szocialista kormányt, hogy elődeihez méltóan tartsa tiszteletben a Vár történelmi örökségét és évszázados hagyományait,

- állítsa le a burkolt privatizációt,
- kezdjen átfogó társadalmi egyeztetést,
- hozza nyilvánosságra a munkák teljes tervdokumentációját és költségvetését,
- tegyen azonnali intézkedéseket a törvény megkerülésével eddig kötött szerződés(ek) felmondására!

Felhívjuk egyúttal az érintett Budavári Önkormányzatot, hogy további halogatás helyett haladéktalanul léptessen életbe változtatási tilalmat a Budavári Palota érintett területeire.

Vaskor László,
frakcióvezető-helyettes

Kiadó: Magyar Demokrata Fórum
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását