2024. április 25. - Márk

MDF: Egyszerűbb adórendszer kell

Könyvelői végzettség nélkül idén is sokaknak okozott gondot az szja-bevallás bonyolult kitöltése. Ezen az APEH korszerűtlen internetes adóbevalló programja sem segített, hiszen nehezen lehet eligazodni benne.
2008. május 21. szerda 09:17 - Hírextra
Az MDF szerint elgondolkodtató, hogy miközben a kormány és az APEH folyamatosan azon tűnődik, miként lehetne több embert adózásra bírni, azért semmit nem tesz, hogy annak bevallása egyszerűbb, ésszerűbb legyen. Az MDF azt várja a kormánytól, hogy biztosítsa az APEH számára a program fejlesztéséhez szükséges forrásokat. Egy korszerű, pár perc alatt kitölthető rendszer kifejlesztése nem kerülne többe 30-50 millió forintnál. Emellett az egykulcsos adó bevezetése is jelentősen egyszerűsítené a jelenlegi túlbonyolított adóbevallás menetét.

A Magyar Demokrata Fórum úgy véli, a jelenlegi áttekinthetetlen adórendszer miatt az állampolgárok többsége könyvelő vagy adószakértő segítsége nélkül képtelen elkészíteni adóbevallását. Ezt az APEH honlapjáról letölthető, meglehetősen elavult program sem teszi könnyebbé, hiszen nehezen lehet eligazodni benne. Ha egy adózás terén kevéssé járatos állampolgár a Hivatal internetes oldalának segítségével akarta elkészíteni az idei adóbevallását, néhány kattintás helyett különböző letöltések, telepítések és kitöltési útmutatók labirintusában találta magát.

Érthetetlen az APEH felkészületlensége, hiszen a Hivatal előzetes várakozásai alapján a 4,3 millióból 500 ezer elektronikusan elkészített személyi jövedelemadó bevallással számolt, valamint arra számított, hogy kétmillió állampolgár a honlapjáról fogja letölteni a szükséges nyomtatványt.

A Magyar Demokrata Fórum szerint a jövőben biztosítani kell a megfelelő technikai feltételeket ahhoz, hogy a könyvelői vagy adószakértői végzetséggel nem rendelkező állampolgárok is néhány perc alatt el tudják készíteni szja-bevallásukat. Azt várjuk a kormánytól, hogy biztosítsa az APEH számára a honlapján található program fejlesztéséhez szükséges – a költségvetés szempontjából jelentéktelen – forrásokat. Az MDF úgy látja: ennél is fontosabb az egykulcsos szja bevezetése, mely jelentősen könnyítené az adóbevallást, egyszerűbbé és átláthatóbbá válna a jelenlegi túlbonyolított adórendszer.
Kiadó: Magyar Demokrata Fórum

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását