2024. május 2. - Zsigmond

Fidesz: túl sokat von el a kormány

A Fidesz szerint, bár jól hangzik, hogy a kormány 40 milliárd forintot fizet ki a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázataira, nem szabad megfeledkezni arról, hogy 2006 ősze óta a kabinet évente 500 milliárdot vesz el a gazdaságtól - mondta Szatmáry
2008. május 22. csütörtök 19:04 - Hírextra
Szépen hangzik, hogy közel 40 milliárd forintot ki fog fizetni a kormány pályázatokra, ám azt nem teszik hozzá, hogy 2006 ősze óta - amikor a megszorításokat bevezette a Gyurcsány-kormány - évente 500 milliárd forint körüli összeget vesz ki a gazdaság és a vállalkozók zsebéből - közölte Szatmáry Kristóf azt követően, hogy Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: a Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázataira 2008 áprilisa óta közel ezer pályázat érkezett be 40 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel, több mint 120 milliárd forint értékű beruházáshoz.

Szatmáry Kristóf megjegyezte: a 2006-os megszorító intézkedések közül egyiket sem vonták vissza.

A politikus szerint bármennyi EU-pénzt költ el a kormány egyes fejlesztésekre, az nem mutatkozik meg a gazdaság teljesítményén. Ennek az az oka - magyarázta -, hogy a kormányzatnak jól látható módon nincs koncepciója, nincs hitele a piacon, és nincs szakértelme ahhoz, hogy beindítsa a gazdaságot, vagy letérítse a mostani negatív pályáról.

Bár szigetszerűen egy-egy cég számára kitörést jelent, ha eljut hozzá valamennyi EU-támogatás, ám ez láthatóan nem indítja be a gazdaságot, össztársadalmi hatása nincsen - mondta.

Szatmáry Kristóf megjegyezte: ha valaki nem ismeri a valóságot Magyarországon, akkor a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottak alapján azt hihetné, hogy minden rendben van, minden tökéletesen működik. Pedig - mutatott rá a Fidesz gazdasági szakpolitikusa - csak az elmúlt napokban az EBRD, az IMF, a több nemzetközi minősítő intézet, de a magyar gazdasági élet szereplői is lesújtó véleményt fogalmaztak meg a gazdaság állapotáról.

Ezzel szemben a kormány kiáll, és úgy beszél az EU-pénzekről, mintha minden rendben lenne. A kormány nem hajlandó figyelembe venni a véleményeket, pedig kívánatos lenne, hogy a kormány némi szerénységgel értékelje gazdasági teljesítményét, az EU pénzek felhasználását - közölte a Fidesz politikusa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását