2024. április 26. - Ervin

A szociális segélyek folyósításának szigorítása

Borsod-Abaúj-Zemplénben Monok képviselő-testülete döntött úgy a napokban, hogy szigorítja a segélyek folyósítását, a megyében több önkormányzat, például Sárospatak is tervezi, hogy követi ezt a példát.
2008. május 23. péntek 15:52 - Hírextra

Monok képviselő-testülete az elmúlt napokban két rendeletet is elfogadott a juttatások szigorításával kapcsolatban, az egyiket még áprilisban. Akkor arról döntöttek, hogy a jövőben nem kaphat gyermekvédelmi támogatást az önkormányzattól az a szülő, akinek a gyereke az iskola felszólítása ellenére sem látogatja az oktatási intézményt. A május 21-i ülésen arról határoztak, hogy csak azok az aktív korú, egészségi állapotuk miatt nem munkaképtelen munkanélküliek kaphassanak rendszeres szociális segélyt, akik annak ellenértékét közhasznú munkában az önkormányzatnál ledolgozzák.

Szepessy Zsolt, a település polgármestere az MTI-nek pénteken azt mondta: igazságtalan a segélyezések rendszere, és ez óriási terhet jelent az önkormányzatoknak. Hozzátette: "a társadalmi türelem elfogyott".

Hangsúlyozta, hogy a monoki döntés politikamentes, és azt is reméli, hogy a pártok ilyen értelemben kimaradnak belőle. Ez egy alulról jövő, népi kezdeményezés - fűzte hozzá.
Mint mondta, az önkormányzatnak alkotmányos joga helyi rendeleteket alkotni. Amennyiben egy magasabb szintű jogszabállyal szemben is áll, addig hatályban van, amíg az Alkotmánybíróság meg nem semmisíti. Úgy fogalmazott, hogy ez egy figyelemfelhívás erre a problémára.

A monoki testület egyébként a gyermekvédelmi támogatással kapcsolatos áprilisi döntését májusi ülésen újratárgyalta, mert a korábbi szavazáskor nem volt meg a minősített többség.
Mindkét rendeletet: a szociális segélyek folyósítását munka ellenében, illetve a gyermekvédelmi juttatások iskolába, óvodába járatáshoz kötését 6 igen és 2 nem szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

Orosz Gábor, az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal borsodi kirendeltségének vezetője az MTI kérdésére azt mondta: a monoki önkormányzat döntését még nem kapta kézhez, ugyanis a jegyzőkönyvet tizenöt napon belül kell továbbítani a közigazgatási hivatalhoz, és a határidő még nem járt le. Az önkormányzatok esetében utólagos normakontroll van - fejtette ki.
A községi önkormányzat képviselő-testületének áprilisi ülésén alkotta meg a gyermekvédelmi támogatásokkal kapcsolatos rendeletét, amely törvényességi szempontból kifogásolható volt. A jegyzőkönyv tanúsága szerint ugyanis a rendeletet akkor 5 igen, 1 nem és 3 tartózkodással fogadták el, holott ténylegesen ilyen szavazati arány alapján ezt nem alkothatta meg a képviselő-testület - részletezte Orosz Gábor.

Hozzátette: Monok község önkormányzatának képviselő-testülete 10 tagból áll, így legalább 6 képviselő egybehangzó "igen" szavazata szükséges a minősített többséget igénylő rendelet megalkotáshoz. Mindezekre tekintettel ez a rendelet eljárási hiba miatt érvénytelen volt, ezért annak tartalmára vonatkozó érdemi felülvizsgálatra nem került sor, bár szakmai álláspontom szerint az magasabb szintű jogszabállyal ellentétes - mutatott rá a közigazgatási hivatal kirendeltségének vezetője.

Tájékoztatásul idézte a szóban forgó jegyzőkönyv szövegét: "(4) Meg kell vonni a gyermekvédelmi támogatásokat azoktól a szülőktől, akik a gyerekeiket nem járatják iskolába illetve az iskolai életmódra felkészítő kötelező óvodai foglalkozásra, és ezzel a gyerekek nevelését, értelmi, erkölcsi fejlődését veszélyeztetik."
Orosz Gábor törvényességi észrevételben indítványozta, hogy a polgármester kezdeményezze a képviselő-testületnél a rendelet érvénytelenségének megállapítását. Az önkormányzat jegyzőjének telefonos tájékoztatása szerint a monoki önkormányzat képviselő-testülete május 21-i ülésén - a törvényességi észrevételben foglaltaknak megfelelően - az érvénytelenségét megállapította és e tárgyban új rendeletet alkotott a korábbi rendeletben foglaltak pontosításával, amelyet 6 igen szavazattal fogadtak el.

Ezen az ülésen a képviselő-testület a helyi szociális rendeletét is módosította, amelyben a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeit szigorította (közmunka végzéséhez kötötte).
A május 21-i testületi ülésről készült jegyzőkönyv, illetve rendeletek törvényességi ellenőrzése még nem történt meg - fűzte hozzá.

Az MTI információi szerint a zempléni Sárospatak testülete május 30-án foglalkozik majd ezzel a kérdéssel, emellett a Zempléni Településszövetség - a kistelepülések problémáinak egyikeként - szintén foglalkozik a segélyezés ügyével. Sátoraljaújhelyen, bár tárgyalták ezt a témát, döntés még nem született. A képviselők megvárják az új szociális miniszter segélyezések területén ígért módosításait.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását