2024. május 3. - Tímea, Irma

A szociális miniszter a speciális nevelőotthonok fenntartásáról

Nem hagyná önkormányzati hatáskörben a speciális nevelőotthonok fenntartását az új szociális miniszter. Az MTI-nek pénteken nyilatkozó Szűcs Erika szerint a szakmai kérdések gyakran politikai erőtérbe kerülnek.
2008. május 9. péntek 13:28 - Hírextra

"Ha az önkormányzati rendszerhez és az önkormányzatok által működtetett intézmények fenntartási logikájához hozzá lehetne nyúlni, akkor ezeket a különleges érzékeny területeket nem kellene önkormányzati hatáskörben hagyni" - mondta a szocialista politikus.

Közölte, szükségesnek tartaná az önkormányzati törvény módosítását ebben a kérdésben, ám ehhez kétharmados parlamenti támogatásra lenne szükség. Szűcs Erika jelezte azt is: vannak még olyan szakterületek, ahol véleménye szerint nem értelmezhető az önkormányzati felelősség.
Az új minisztert annak kapcsán kereste meg a távirati iroda, hogy a nevelőotthonokban élő fiatalokat képviselő gyermekparlament nemrég sérelmezte: a speciális ellátást igénylő, gyakran súlyos pszichés zavarokkal küszködő, vagy tudatmódosító szereket használó társaikkal egy intézményben kell élniük, és gyakran "rettegniük".

Szakemberek is megerősítették: valóban több speciális gyermekotthonra lenne szükség, ám miután ezek fenntartása, a szakemberek, pszichiáterek megfizetése sokba kerül, a fenntartó megyei önkormányzatok alig hoznak létre ilyen intézményeket.

A szakminiszter figyelmeztető társadalmi tünetnek nevezte, hogy növekszik a speciális bánásmódot igénylő gyermekek száma. Álláspontja szerint erre finanszírozási oldalról is választ kell adni, így például több szakembert kellene a speciális ellátási igényű gyermekek mellé állítani.
A minisztériumnak ugyanakkor azzal kell szembenéznie, hogy - részben a területi gazdasági egyenlőtlenségek miatt - a megyei önkormányzatok egy részének nincs forrása a szükséges speciális ellátás biztosítására - közölte Szűcs Erika.

Hozzátette: személyes, ám "önkormányzati tapasztalati alapú" véleménye szerint nem igazán szerencsés, hogy minden közösségi szolgáltatási típusú intézmény önkormányzati fenntartásban van. Mint mondta, emiatt az értelmes, szakmai változtatási szándékok gyakran politikai erőtérbe kerülnek, és így "már nem a szakmáról szól a történet".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását