2023. december 10. - Judit

A segélyek csökkentik a munkakedvet

Nem ösztönöz munkára a szocális támogatási rendszer Magyarországon - vélik az Oriens elemzői. A pénzügyi tanácsadó cég tanulmánya szerint a magas bérterhek és a szociális rendszer nagymértékben csökketni a munkakínálatot.
2008. május 21. szerda 11:05 - Hírextra
Az Oriens a magyar gazdaság helyzetét elemző és legneuralgikusabb pontokat kiemelő tanulmányában azt írta: Magyarország sereghajtónak számít az aktív korú népesség tekintetében. Az OECD országok átlaga 71 százalék, míg Magyarországé 62, azaz a 15 és 64 éves korosztályból ennyien aktívak még.

Az elmaradás oka - az Oriens elemzője szerint - egyrészt az alacsony képzettségűek magas arányában, másrészt a munkára való ösztönzési rendszerben keresendő. Orbán Krisztián azt mondta: a magyar szociális rendszer nem ösztönzi a munkavállalást, mert segélyből is a munkával elérhető szintű jövedelmet lehet elérni, ezért nem csoda, hogy 1999 és 2005 között a rendszeres szociális segélyben részesülők száma közel ötszörösére nőtt.

A tanulmányban leírták azt is, hogy Magyarországon nagyon magas a rokkantnyugdíjasok száma, akik közül sokan nem is vallják betegnek magukat, azaz tudnának dolgozni. Sokan közülük éppen az aktív korú férfinépességből kerülnek ki.

A családtámogatásokat vizsgálva az elemzők arra jutottak, hogy míg európai szinten viszonylag magas a családtámogatásra fordított kiadások szintje a hazai összjövedelem arányában, a gyermekes nők foglalkoztatottsága a legalacsonyabbak között van.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását