2024. április 20. - Tivadar

Mozgalom a gettóért

Társadalmi mozgalom segíthet abban, hogy a hárommillió szociális gettóban élő ember megélhetését biztosítani lehessen - derült ki a Magyar Szociális Fórum Alapítvány szombati budapesti rendezvényen elhangzottakból. Krausz Tamás történész hangsúlyozta: a h
2007. november 24. szombat 19:25 - Hírextra

Hozzátette: ezek a társadalmi csoportok a rendszerváltás óta eltelt idő tapasztalatai alapján megérthették, hogy az államtól, a politikai elittől, illetve az egyházaktól nem várhatnak valós megoldást helyzetük javítására. Ezért - mint mondta - a civil szervezeteknek és az érintetteknek saját erejükből kell olyan mozgalmakat indítaniuk, amelyek a megélhetésüket biztosítják. Példaként említette, hogy a vidéken elhagyott földeken dolgozhassanak, illetve nem működő üzemeket indíthassanak újra.

Krausz Tamás leszögezte, ez csak a helyi lakosság támogatásával működik.
Aradi Pál, a Borsodi Civil Közéletiek Szövetségének vezetője arról beszélt, hogy ebből a hárommillió szociális gettóban élő emberből 600 ezer roma, akik etnikai elszigetelése a szociális program megoldatlanságának elleplezését szolgálja.

Kiemelte, ez nem csak Magyarországra, hanem az egész unióra érvényes, ettől függetlenül azonban, elutasítják az etnikai elszigetelést.

Benyik Mátyás közgazdász, a Magyar Szociális Fórum szervezője, az ATTAC Magyarország Egyesület elnöke beszámolt a Social Watch 2007-es jelentéséről, amely szociális szempontból lesújtó képet fest Magyarországról. Tájékoztatása szerint a privatizáció következményei a szociális szférában, az egészségbiztosításban, a munkahely-lehetőségekben jelennek meg és tovább rontja a helyzetet a költségvetés kiadásainak radikális lefaragása.

Krausz Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar politikai elit 1989. óta nem hajlandó tudomásul venni, hogy Európában Kelet-Európa nem felemelkedik Nyugat-Európához, hanem Latin-Amerika szintjéhez közelít.

Benyik Mátyás elmondta: a rendezvényen megjelent 20 civil szervezet arra próbált megoldást találni, hogy a szociális gettóból milyen módon lehet kijutni, ebben mik a civil szféra feladatai. Jelezte, jövő tavasszal tervezik megrendezni a 2. Magyar Szociális Fórumot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását