2024. május 3. - Tímea, Irma

A rendőrség csak 18.45 után avatkozik be

Érdemi vizsgálat nélkül elutasította a rendőrség azt a bejelentést, amely szerint pénteken 18 órától kétszázan-háromszázan a Kossuth téren kívánnak demonstrálni; a rendőrök 18.45 óráig csak jogsértés esetén avatkoznak be - közölte Tafferner Éva, a Budapes
2008. április 11. péntek 18:43 - Hírextra

Április 11-én 17 óra 5 perckor érkezett a bejelentés, amely szerint 18 órától 200-300 fő a Kossuth téren kíván demonstrálni.

"Tekintettel az idő rövidségére a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem tudja megvizsgálni, megalapozott döntést hozni arról, hogy a bejelentett rendezvény tudomásul vehető, vagy fennáll a gyülekezési törvényben meghatározott tiltó okok egyike" - áll a közleményben.

A BRFK hozzátette: nem áll rendelkezésére elegendő idő az elvárható feltételek biztosítására, az idő rövidsége miatt a törvényben előírt kötelezettségének nem tud eleget tenni. A BRFK "közigazgatási hatósági végzést hozott, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította".

Tafferner Éva kiegészítésül elmondta: ennek alapján a rendőrség nem avatkozik be addig, amíg a gyülekezési törvény szerinti tiltó ok nem áll fenn, addig nincs lehetősége az összegyűlt tömeg feloszlatására.

A BRFK 18.45 óráig tudatosan nem avatkozik be, csak akkor, ha a demonstráció elveszíti békés jellegét, a résztvevők jogsértő cselekményt követnek el - magyarázta.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette: 18.45 óra után a demonstrációt spontán rendezvénynek minősítik és a jogszabálynak megfelelően járnak el.

A BRFK álláspontja a közlemény szerint továbbra is az, hogy "a gyülekezési törvényben meghatározott határidő betartása mellett kell a demonstrációkat bejelenteni, joggal való visszaélésnek, illetve rendeltetésellenes joggyakorlásnak tekinti azokat az eseteket, amikor szándékosan figyelmen kívül hagyják a szervezők a felkészülésre, előkészületre szánt törvényi határidőt".

Az elmúlt évek gyakorlata is azt mutatja, hogy a BRFK számos esetben hozott közigazgatási hatósági végzést arról, mivel a bejelentés elkésett, és elegendő idő már nem állt rendelkezésre az elvárható feltételek biztosítására, a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Az elmúlt években arra is számos példa volt: annak ellenére vett tudomásul rendezvényeket a rendőrség, hogy a háromnapos határidőn belül érkeztek, mert ezekben az esetekben volt kellő ideje felkészülni a biztosítási feladatokra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását