2024. április 29. - Péter

Antifasiszta tüntetés és előzményei

Civil kezdeményezésre antifasiszta tüntetést rendeznek péntek délután a XIII. kerületi Hollán Ernő utcában és környékén, válaszul szélsőjobboldali és más szervezetek ugyanoda meghirdetett demonstrációjára. A mai megmozdulásokat kiváltó események.
2008. április 11. péntek 16:51 - Hírextra
Április 1-jén hajnalban Molotov-koktélt dobtak az újlipótvárosi Hollán Ernő utcai jegyirodára, amely teljesen kiégett. Április 8-ára virradóra két férfi betörte a jegyiroda ablakát, ám a rendőrök elfogták, kihallgatták, majd elengedték őket.

Az ügy előzménye, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni. Egy szélsőjobbos honlap szerint az eladó nem volt hajlandó kiszolgálni a lányt, sőt "lemagyarozta", (a zenekart lefasisztázta), majd kidobta az irodából. Ezzel szemben a jegyiroda ügyvezető igazgatója így számolt be az esetről egy másik internetes portálnak: Egy nő egy zenekar koncertjére kért jegyet az üzletben tartózkodó két alkalmazottól. A férfi eladó megkérdezte a vásárlótól, milyen zenekarról van szó, mert ő nem ismeri. A vásárló indulatos lett, felháborodott az eladó tudatlanságán, lezsidózta az irodát, megjegyzéseket tett a cigány férfira és származására, mondván: nem magyar ember. Az eladó ezután közölte a jegy árát, valamint azt, hogy száz forint kezelési költséget - bevett gyakorlat szerint - számítanak fel. A nő erre még jobban kikelt magából, folytatta a szitkozódást (...), ezután az alkalmazott kivezette az üzletből. A nő később visszatért, a panaszkönyvet kérte és beleírt.

Április 7-én estére a szélsőjobbos honlap flashmobot, vagyis úgynevezett villámcsődületet hirdetett tiltakozásul a március 20-i incidens ellen. Erre válaszul "ellenflashmobot" szervezett Szabó György, a XIII. kerületi önkormányzat fideszes képviselője, azzal a céllal, hogy "a fasiszta kisebbséggel szemben" megmutassák, sokkal többen vannak. A fekete nadrágot és bomberdzsekit, nyakukban pedig árpádsávos kendőt viselő fiatalok, akiknek száma megközelítette a félszázat, a jegyiroda előtt szóváltásba keveredtek az ellentüntetőkkel. A rendőrök mozgósorfalat alkotva szorították ki mindkét csoportot a környékről, a két spontán rendezvény szervezője ellen pedig gyülekezési joggal visszaélés miatt indított a rendőrség eljárást.

Az 1-jei Molotov-koktélos támadást egy, magát a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek feltüntető csoport vállalta magára, amelyik korábban a szocialista politikusok elleni Molotov-koktélos támadásokat, illetve Csintalan Sándor megverését vállalta magára. Ezekben az ügyekben ismeretlen tettesek ellen nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség az NNI-vel együttműködve, terrorcselekmény és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt.

Április 11-ére újabb tiltakozást szervez a jegyirodánál a 7-i gyülekezés szervezője, Polgár Tamás, a Tomcat néven ismert blogger. Az akcióhoz - Tomcat közlése szerint - csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Lelkiismeret ,88, a Szent Korona Rádió és a Kuruc.info. Az akcióra válaszul az SZDSZ ellentüntetést szervez a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti területre. Időközben Tomcat újabb tüntetést jelentett be: a Jászai Mari térről a Parlament elé vonulnak este.

Április 10-i levelében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke arra kérte a parlamenti pártok elnökeit, hogy az erkölcsi és politikai támogatáson túl személyes jelenlétükkel is támogassák az újfasisztákkal szembeni civil kezdeményezést, és ítéljék el egyértelműen a szélsőjobboldali eszméket valló és hirdető szervezeteket és személyeket. A pénteki demonstráción részt vesz a kormányfő is, részvételével a kormány szolidaritását és egyetértését kívánja kifejezni.

Sólyom László köztársasági elnök támogatja a civilek tüntetését, amelyet a megtámadott XIII. kerületi jegyirodánál tartanak pénteken délután. Az államfő péntek reggel meglátogatta a jegyirodát, s úgy fogalmazott: "Semmi nem igazolhatja a rasszista indíttatású erőszakot és az uszítást. Ezeket én mélységesen elítélem".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását