2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Amikor Gyurcsány is rázza az öklét…

Folytatódik az antifasiszták és a magyarságukban magukat megsértve érző radikálisok közti iszapbirkótás. Ma délután Gyurcsány Ferenc is jelen lesz az ellentüntetők között, ami viszont sokakat elriaszt a részvételtől. Mi áll az események hátterében? Miért
2008. április 11. péntek 15:33 - Constantinovits Milán
A Hollán Ernő utca ideológiai csatatérré változott az utóbbi napokban. Antifasiszták és radikálisok, Tomcat és Szabadai Viktor, sőt most már Sólyom László és Gyurcsány Ferenc is bekapcsolódott a történésekbe. De hogy is lett egy vásárlói egy szimpla bolti konfliktusból országos méretű antifasiszta ellenforradalom?

Hungarica jegyek (nem) kaphatók!

Bár az események kipattanása máig nem tisztázott, annyi bizonyos, hogy a XIII. kerületi Boradway jegyiroda egyik alkalmazottja és egy betérő vendég között nézeteltérés alakult ki egy Hungarica-koncertjegy kapcsán. A fiatal lány az említett nemzeti rock együttes fellépésére szeretett volna belépőt vásárolni, ám állítása szerint nem szolgálták ki, illetve lefasisztázták. Ezt követően pedig kivezették a boltból, majd mikor visszatért és beírt a panaszkönyvbe, folyamatosan verbálisan zaklatták. Az üzletben dolgozók szerint viszont a lány viselkedett agresszíven, mindössze szóváltás alakult ki: először azt kifogásolta a hölgy, hogy nem találták meg a jegyet, majd azt nehezményezte, hogy kezelési költséget számítottak fel a jegyirodában. A jegyiroda állítása szerint szó nem volt a részükről "fasisztázásról" és ezt a panaszkönyv is igazolja, hiszen ilyen tárgyú kritikát nem fogalmazott meg a panaszos.



„Nácik haza!”

Itt véget is érhetne a történet, ám további fejlemények következtek. A lány ugyanis felhívta Gaudi-Nagy Tamás jogvédőt, és írt a Kuruc.info-nak is egy panaszlevelet az őt ért sérelmekről. Tíz nappal később ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak a jegyirodára, majd a szélsőséges hírportál flash mobot hirdetett hétfőn az üzlet elé. Itt azonban meglepő módon magukat antifasisztáknak nevező, spontán módon összecsődült ellendemonstrálók várták a radikálisokat. Felbukkant az ellentüntetők csoportjában Szabó György XIII. kerületi, magát zsidónak valló fideszes képviselő is. A Hollán utcai dzsembori a nagyfokú rendőri készültségnek köszönhetően nem torkollott fizikai atrocitásokba, mindössze rigmusokat skandáltak egymásnak („Nácik haza!”, mire válaszul: „Otthon vagyunk!”) a nekihevült felek.

Ezt követően keddre virradóan két férfi próbálta betörni a jegyiroda kirakatát, de őket lefülelte a BRFK. Ekkor már a közéleti visszhangja is felerősödött az ügynek, Gyurcsány Ferenc blogjában méltatta az antifasiszta összefogást, Szanyi Tibort pedig sajtótájékoztatón ítélte el a szélsőséges eszmék feléledését. Ezen azonban megjelent Polgár Tamás (Tomcat) is, aki kikérte magának, hogy lefasisztázzák. Közben Fiala János műsorában a Pont FM-en megszólalt a lavinát elindító lány ügyvédje is (dr. Mangel Marcell), aki szerint az ügy már túlnőtt védencei szándékain, és egész másról szól már.

Igaz magyarok és harcos antifasiszták – újra akcióban

A kedélyek nem nyugodtak és újabb tüntetést-ellentüntetést jelentettek be péntekre. Tomcat a helyszínre szólította azokat, akik kikérik maguknak a fasiszta jelzőt. Felhívásához csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Lelkiismeret '88, a Szent Korona Rádió és a Kuruc.info is.

Velük szemben Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti választmányának elnöke jelentett be tiltakozást, ezt azonban magánemberként tette. Nyílt levélben jelezte részvételi szándékát Gyurcsány Ferenc is: „Az ilyen és ehhez hasonló alávaló támadások a 20-as 30-as évek Magyarországát idézik: azt az időt, amikor a fasizmus egyre hangosabbá, egyre fenyegetőbbé vált, mielőtt vérbe borította volna egész Európát.” Rajta kívül Sólyom László köztársasági elnök is megszólalt, és ma reggel látogatást tett a helyszínen.

Gyurcsány, a nem kívánatos civil kurázsi

Az ellenzék részéről Szabó Györgyön kívül Dávid Ibolya exponálta magát az ügyben, szerinte a kormányfő jelenléte nem kívánatos, Gyurcsánynak inkább a rendőrséget kellene megszerveznie. Sokan hasonló álláspontra helyezkedtek, ugyanis a miniszterelnök személyének nagyfokú és általános elutasítottsága megoszthatja az ellentüntetőket. Mások pedig úgy vélik, Gyurcsány a politikai túlélés reményében újra az antiszemita-kártyát játssza csak ki.

Időközben jött a hír, hogy Szabó György címét a Kuruc.info nyilvánosságra hozta, majd a politikust halálosan megfenyegették, ezért családjával el kellett hagyniuk a lakást és rendőri védelmet kaptak. A fideszes városatya nyílt levelet is intézett Gyurcsányhoz, ebben elítélően fogalmaz a miniszterelnök szerepvállalásáról: „Megoldás helyett ismét a gyűlölet lángját szítják azzal, hogy magamutogató módón akarnak Újlipótvárosban felvonulni. Ha önök valóban azt szeretnék, hogy szélsőséges provokátorok ne randalírozhassanak, akkor Gyurcsány Ferencnek nem kellene mást tennie, mint egyszerűen utasítani a rendészeti minisztert és a rendőri vezetőket, hogy lépjenek fel a törvények betartása, valamint honfitársaink biztonsága és nyugalma érdekében.

Lapunk nem tud arról, hogy a Fidesz is szervezetten (vagy tagjai akár magánemberként) részt megjelenne a mai demonstráción. Kerestük az illetékes angyalföldi szervezetüket, de senki sem tartózkodott a székházban. Az ellenoldal részéről Vona Gábor, a Jobbik elnöke nyilatkozott nekünk, ő nem tart erőszakos fejleményektől, ugyanakkor fontosnak nevezte a szerinte magyarsága miatt érdeksérelmet szenvedett lány melletti kiállást. Illetve szerinte Gyurcsány részvételével csak a kormányzás impotenciájáról próbálja elterelni a figyelmet.

Hogy ma miként alakulnak, hová fajulnak az események, azt helyszíni élő tudósításunkból megtudhatják. Egy azonban biztos: amíg tart a Hollán utcai őrület, addig sem kell foglalkozni a Simor András-féle borúlátó gazdasági prognózisokkal, a kumuláló kormányválsággal, vagy éppen a visszalopakodó tandíj kérdésével.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását