2024. május 5. - Györgyi

Szili: az EU csatlakozásunk ára a szuverenitásunk

Amikor Magyarország 2004-ben teljes jogú tagként csatlakozott az EU-hoz, egyúttal átadta szuverenitása egy részét - jelentette ki Szili Katalin házelnök az "európai hatások a tagállami alkotmánybíráskodásra" című konferencián a Parlamentben pénteken.
2008. április 4. péntek 11:54 - Hírextra
A csatlakozásból fakadó számos feladat egyike annak áttekintése, hogyan alakul Magyarország szuverenitása. Ennek egyik szelete a nemzeti és a közösségi jog viszonya, a hazai jogrend harmonizálása az uniós szabályrendszerhez - fejtette ki az Országgyűlés elnöke.

A tagállami alkotmánybíráskodásról szólva Szili Katalin hozzátette: miközben ezek a testületek jogi problémákat, ellentmondásokat vizsgálnak, értelmeznek és döntenek el, jogot is alkotnak. Így a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága is fontos szerepet játszik a jogalkotásban.

Máthé Gábor jogászprofesszor, a Magyar Jogász Egylet elnöke bevezetőjében a konferencia fontos kérdései közé sorolta a közösségi jog elsődlegességének és a nemzeti jog sajátosságának problémáját, illetve, hogy az Európai Unió miért, mennyiben és hogyan kíván jogállam maradni.

A Magyar Jogászegylet és a Budapesti Fórum Európáért Alapítvány által szervezett konferencián a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság, illetve az unió és a nemzeti alkotmánybíráskodás viszonyáról tart előadást Günter Hirsch, az Európai Bíróság volt bírája, a Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság volt elnöke és Kukorelli István, az Alkotmánybíróság bírája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását