2024. május 9. - Gergely

Évente negyedmillió baleseti halál

Évente negyedmillió ember hal meg az Európai Unió tagországaiban sérülések következtében, csaknem hetven százalékuk közúti baleset eredményeként - állapította meg az osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KfV).
2008. április 3. csütörtök 17:29 - Hírextra
Az intézet csütörtökön közzétett tanulmánya szerint, amely az Európai Bizottság megbízásából készült, az adat azt jelenti, hogy naponta hétszáz sérüléses haláleset történik az EU-s országokban, azaz kétperceként veszti valaki életét sebesülés következtében. Ausztriában naponta tizenketten halnak meg emiatt, Magyarországon hozzávetőleg kétszer annyian az utóbbi három év átlagát tekintve.

A legveszélyeztetettebb a 15 és 24 év közötti korosztály. A KfV kimutatása alapján a halálesetek kétharmada vezethető vissza sérülésekre ebben a korcsoportban.

Az összeállításban közölt adatok szerint évente mintegy hatvanmillió embert kezelnek kórházban sérülésekkel, azaz többet, mint Olaszország teljes lakossága. Az ellátásukra fordított költségek meghaladják a 15 milliárd eurót.

A legtöbb sérült egyébként Ausztriában kap kórházi kezelést: az alpesi országban százezer lakosra 2860 kórházi ellátásban részesült sebesült jut.

Annak kockázata, hogy valaki halálos sérülést szenved, országonként változik. A legnagyobb biztonságban a hollandok élhetnek: náluk a haláleseteknek csupán 3,8 százaléka vezethető vissza sérülésre. A legveszélyesebb országnak ebben a tekintetben toronymagasan Litvánia számít. A balti államban a sebesülések okozzák a halálesetek 13 százalékát.

Abszolút számban a legtöbben Franciaországban halnak meg sérülés miatt (évente 40 ezren). Második a listán Németország 33.245-ös adattal, majd Lengyelország 25.047 halálesettel. A legkevesebben Máltán veszítik életüket ilyen okból (évente 127-en), Szlovéniában, Írországban és Észtországban pedig 1000-2000 közé esik a sebesülések okozta elhalálozások száma.
 
A nem halálos kimenetelű sérülések nyolcvan százaléka egyébként ott következik be, ahol az ember a legkevésbé számít rá: otthon, iskolában, szabadidős tevékenység vagy sportolás közben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását