2024. május 18. - Erik, Alexandra

Magyarországnak energetikai központtá kell válnia

"Az EU Harmadik Energiacsomagja inkább lehetőséget, mint kötelezettséget jelent hazánk számára, ehhez azonban legalább regionális szinten kell gondolkodnunk" – hívta fel a figyelmet Herczog Edit az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület "Vitassuk
2008. április 4. péntek 10:14 - Hírextra
z Európai Bizottság 2007 szeptemberében elfogadott úgynevezett harmadik energiacsomagjának az a célja, hogy az energiaszektor végérvényesen átlépjen a monopóliumok korszakából a valódi és fenntartható verseny szakaszába. Ez nemcsak a fogyasztói jogok hathatósabb érvényesülését jelenti, de javítja az ellátásbiztonságot, egyúttal csökkenti a környezeti terhelést is – mutatott rá az EP képviselő előadásában. "A piac fokozatos liberalizációjával, a tulajdonosi struktúra átalakításával az EU azt kívánja elérni, hogy az energia megtermelése, az azt továbbító hálózatok működtetése és az energia végforgalmazása ne egy kézben összpontosuljon. Így elhárul az akadály a más területeken már élő szolgáltató-váltás gyakorlata elől, javul a fogyasztói tájékoztatás, és az energiahatékonyság, környezettudatosság irányába változhat a fogyasztók magatartása. Az Európai Parlament a hamarosan elfogadásra kerülő Energiafogyasztói Charta útján kíván a fogyasztói kiszolgáltatottság ellen fellépni" – emlékeztetett Herczog Edit.

Az EU új energiapolitikája a tagállami szerep átgondolását is jelenti egyben – tért ki a képviselő a hazánk előtt álló feladatokra. Az energiacsomag értelmében a tagállamok hatáskörében marad az energiatermelés és elosztás versenypiaci szabályozása, amelyet a napi politikától független regulátori szervezet felügyel. A nemzeti energiaszabályozók hatékony együttműködése érdekében azonban szükséges az energiaellátás európai szintű koordinációja, amelyet a szintén független Energiaszabályozói Együttműködési Ügynökségre bíznak a döntéshozók.

Magyarország számára az a legfontosabb, hogy kivegye a szerepét a bilaterális és multilaterális szabályozásban, illetve erősítse a határokon átívelő szolgáltatás jelentőségét a teljes energiaszektorban. Előtérbe kell kerüljön hazánk tranzitország szerepe, de emellett fontos az erőműépítés, a beszállítói szerepre való felkészülés is. Középtávú cél a nettó-energiatermelő pozíció elérése, és az ország regionális vezető szerepének megteremtése. Ehhez sürgős szemléletváltás szükséges. "Hibás megközelítés, ha az Európai Unió tagjaként továbbra is nemzeti piacban gondolkodunk; a horizont tágasabb és a megoldást is a regionális piac megteremtésében kell keresni" – hangsúlyozta a szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását