2024. május 4. - Mónika, Flórián

Tiltakoznak a reform ellen

A veszprémi megyei kórházban összesen hatszáz orvos és ápoló tiltakozik aláírásával az egészségbiztosítási reform, s a kórházprivatizáció ellen; állásfoglalásukat megküldték a megyében élő és onnét elszármazott országgyűlési képviselőknek, arra kérve őket
2008. január 24. csütörtök 17:10 - Hírextra

Ezt Nagy Attila főorvos, a Magyar Sebész Társaság elnöke, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház sebészeti osztályának vezetője jelentette be csütörtökön Veszprémben tartott sajtótájékoztatón.

Az egészségügy nem politikai, hanem nemzeti kérdés, s úgy véljük, hogy a képviselők nem a pártoknak, hanem elsődlegesen a nemzetnek vannak elkötelezve - hangsúlyozta a főorvos. Véleménye szerint "az eddig bevezetett reformintézkedések többsége totális alulfinanszírozottsághoz, az ellátás színvonalának csökkenéséhez, a az emberek egészségi állapotának romlásához és szervezeti káoszhoz vezetett".

A professzor szerint "bravúr, ha ilyen helyzetben a kórházak vezetése - mint például a veszprémi is - legalább pénzügyi egyensúlyban tudja tartani az intézményét". Az új egészségbiztosítási rendszerre utalva, rámutatott, hogy ha egy kassza zárt és annak nem egy-két, hanem nyolc százalékát fogják adminisztrációs költségre fordítani, akkor kevesebb jut majd a betegekre.

Nagy Attila szerint az az állítás, hogy majd bejön a tőke, merő ámítás abban a szituációban, amikor meghatározták, mennyit vehet be a zárt kasszából, nincs azonban megadva, hogy milyen plusz szolgáltatásért számolhat fel többletköltségeket a biztosító. A biztosítóknak nem marad más út, minthogy a betegeken spórolják meg, hozzák be azt a pénzt, ami a működésükhöz és a profitjuk eléréséhez szükséges - vélte a Magyar Sebész Társaság elnöke.

Érthetetlennek nevezte azt is, hogy sem a sebésztársaságot (sem őt főorvosként) senki meg nem kérdezte, hogy mégis mit gondolnak az egészségügyi, egészségbiztosítási átalakításról. Az elnök "arrogánsnak és lekezelőnek" nevezte azt a stílust, amellyel mindenféle szakmai érvet elvetnek és csak a gazdasági érdekeket helyezik előtérbe.

Hangsúlyozta ugyanakkor, az orvosok egyetértenek azzal, hogy változtatni szükséges az egészségügyben, partnerek is lennének, ha "egyáltalán fogadnák a szakmai érveiket". Felhívta a figyelmet például arra, hogy Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója - volt egészségügyi miniszter - jó, elfogadható programot dolgozott ki; ezt egybiztosítós, szolidaritás alapú rendszerre, nemzeti egészségügyi csomagok fokozott bevezetésére és az infrastruktúra előzetes megteremtésére alapozta.

Érthetetlen számunkra, hogy az MSZP választási programjaként is elfogadott és az ellenzék által is támogathatónak tartott Rácz-koncepciót miért vetették el a kormánypárti képviselők - hangoztatta a főorvos.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását