2024. május 3. - Tímea, Irma

Kóka tájékoztatást ígért

Még a parlament februári ülésszaka előtt tájékoztatná az egészségügyi miniszter Sólyom László köztársasági elnököt az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló újabb törvényjavaslat részleteiről. Ezt ígérte Kóka János az államfőnek csütörtökön elk
2008. január 18. péntek 07:29 - Hírextra

Kóka János szerint az első ülésnapig a szaktárca előkészíti a legfontosabb végrehajtási rendeleteket, kiegészíti az elkészült hatástanulmányt és folytatja a szakmai egyeztetéseket.
A pártelnök - a szakminiszter szakmai anyaga alapján - összesen hét pontban reagált Sólyom László felvetéseire, hangsúlyozva, hogy számos kérdésben egyetértenek az államfővel.

Kóka János a levélben hangsúlyozza: a reform során eddig megtett lépések önmagukban nem elégségesek a cél eléréséhez. A biztosítási rendszer reformjára azért van szükség, hogy a rendszer lényegi működését is átalakítsák, és az eddig elért eredmények megmaradjanak - tette hozzá.
A levél szerint a vizitdíj és a napidíj nem elég a hálapénz teljes felszámolására. Az ez elleni küzdelem legfontosabb eszköze a finanszírozás reformja lesz, amit a pénztárakról szóló törvény indít el - hangsúlyozta a pártelnök.

Közölte: az SZDSZ egyetért Sólyom Lászlóval abban, hogy több lépcsőben kell bevezetni az új rendszert. A liberálisok szerint azonban a fokozatosságot az biztosítja, hogy egy teljes év áll rendelkezésre a váltás előkészítésére. A szabad demokraták abban is egyetértenek az államfővel, hogy hasznos lenne, ha a reformot minél szélesebb körű politikai és szakmai egyetértés mellett lehetne elindítani. Azzal azonban nem értenek egyet a liberálisok, hogy konszenzus hiányában a reform nem lehet sikeres.

Habár nem alakult ki egyetértés, a minisztérium több körben, intenzív egyeztetést folytatott a szakmai szervezetekkel - fűzte hozzá a pártelnök.

Kóka János hozzátette: az ellenzék és a kamara vezetésének érveiből kitűnik, hogy a nézetkülönbség nem olyan, amit még több egyeztetéssel és szakmai kompromisszumokkal át lehetne hidalni.
A pártelnök kiemelte: a szaktárca elkészítette a szükséges hatástanulmányokat és elemzéseket.
A levél szerint pénztárakat nem csak jogi eszközökkel kell eltiltani attól, hogy a biztosítottak között válogassanak, hanem gazdaságilag is ellenérdekelté kell tenni őket ebben.

Az SZDSZ úgy véli, hogy a szolidaritást gyengíthetné, ha a pénztárak között a járulékokban lefelé árverseny lenne, úgy ahogy azt Sólyom László javasolta.

A köztársasági elnök december 27-én jelentette be, hogy nem írja alá az egészségbiztosítási pénzárakról szóló törvényt, hanem visszaküldi az Országgyűlésnek. Hozzátette, hogy az egészségügyi ellátás átalakítását ő is szükségesnek tartja, éppen úgy, mint a nyugdíjrendszerét. Az átalakításnak azzal a módjával szemben viszont, amelyet az egészségbiztosítási törvénynél alkalmaztak, súlyos kifogásai vannak - fűzte hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását