2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az OKM dicséri önmagát

A kulturális országkép formálása tekintetében kiemelkedően sikeres évet zárt az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 2007-ben, mivel két kulturális évadot is rendezett külföldön - olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott minisztériumi összegzésbe
2007. december 27. csütörtök 15:13 - Hírextra
A szeptember óta zajló kínai Magyar Kulturális Évad eredményessége meghaladja a várakozásokat, és a németországi kulturális évad, az Ungarischer Akzent is pozitívan zárult - tartalmazza az OKM évértékelő közleménye.

A több intézet összevonásával 2007-ben létrehozott Balassi Intézet a kulturális diplomácia központi szerveként eredményesen működik. Ebben az évben kinevezték az első öt kulturális és oktatási szakdiplomatát, és átadták az első Magyar Kultúra Követe címeket - összegzik a közleményben.

A magyar évad részeként az OKM kulturális programsorozatot szervez 2007 szeptemberétől 2008 áprilisáig Szabadság, szerelem címmel Kínában. Az évadot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg. Kétszáz magyar művész utazott Pekingbe és Sanghajba, ahol harminc eseményen mintegy hatvan bemutatót tartottak - idézte fel a tárca sajtóirodája. Jövőre több mint száz magyar művész, alkotó vesz részt a rendezvényeken Hongkongban és Sencsenben.

A több száz magyar művésznek kínai bemutatkozási lehetőséget biztosító magyar évad idei, Pekingre és Sanghajra koncentráló részére 125 millió forintot különített el a tárca, míg jövőre, a hongkongi és sencseni bemutatkozás 100 millió forintot igényel majd. Az évadhoz kapcsolódó nemzetközi kommunikációs költségek 35 millió forintot tesznek ki - áll a közleményben.

Magyarország a kínai kulturális minisztertől meghívást kapott a 2008-as pekingi olimpia előtti felvezető és a játékok utáni levezető kulturális programsorozaton való részvételre, míg jövőre kínai kulturális évad lesz hazánkban - olvasható a dokumentumban.

A közleményben kitérnek arra, hogy a tárca minden művészeti és kulturális ágra kiterjedő rendezvénysorozatot szervezett Németországban, amely 2006. március 9-én kezdődött az új Collegium Hungaricum alapkőletételével, és 2007. november végéig, a berlini Collegium Hungaricum új épületének megnyitásáig tartott.

Mint írják, ez volt a tárca eddigi leghosszabb és legtöbb programot felvonultató kulturális évada, amelynek eseményeit, műsorait csaknem 1,5 millióan látták, hallották.

Az OKM a magyar tudomány, oktatás és kultúra kiemelkedő eredményeinek képviseletére kiépített intézményhálózat bővítéseképpen létrehozta az oktatási és kulturális szakdiplomáciai állomáshelyeket Pekingben, Sanghajban, Tel-Avivban, Belgrádban és Zágrábban - olvasható a dokumentumban.

Először tavaly adták át a Magyar Kultúra Követe címet, amelyet évente, a magyar kultúra napja alkalmából adományoznak azoknak a kimagasló tehetségű embereknek, akik munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek a magyar kultúra külföldi képviseletében, illetve tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúra szolgálatában állók munkásságát külföldön is megismerjék, elismerjék - idézik fel.

A magyar kultúra követe címet első alkalommal Lady Valerie Solti, Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta kapta meg 2007 januárjában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását