2024. május 5. - Györgyi

Elkészült az új stratégia

Elkészült az új közművelődési stratégia és a Közművelődés Minőségfejlesztési Programja, sikeresen folytatódott a Közkincs program, az Europa Cantat pedig új otthonra lelt a Magyar Kórusok Házában - az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) összegzése s
2007. december 22. szombat 17:49 - Hírextra

A szaktárca közművelődési főosztálya elkészítette a 2007-2013. közötti időszakra vonatkozó közművelődési stratégiát. Az anyag összeállításában részvettek az országos, regionális és megyei találkozón véleményt nyilvánító mértékadó szakmai szervezetek, intézmények és meghatározó személyiségek - idézte fel a minisztérium sajtóirodája az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

Kitért arra, hogy több éve folyó fejlesztési munka eredményeképpen elkészült a Közművelődés Minőségfejlesztési Programja (KÖZMIP), amely a 2007. évi statisztikai jelentések alapján 3100 közművelődési feladatot ellátó szervezet munkájának eredményességét szolgálja.

Az OKM eredményesnek tartja a Közkincs hitelprogramot, amelynek keretében a közösségi kulturális színterek felújítására, korszerűsítésére, bővítésére, illetve új kulturális terek kialakítására kínált kedvezményes kamat- és tőketámogatásos, 20 éves futamidejű hitelkonstrukciót a kistelepülések számára. A kedvezményes hitelfelvétel hatására az elmúlt két évben mintegy 3,5 milliárd forintnyi beruházás indult el. A hitelprogram 2029-ben fejeződik be. Az idén 138 millió forintot fordítottak kamat- és tőkerész-támogatásra.

A Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKKK) komplex támogatási modellben 2007-ben klubtámogatásra (koncerttámogatások) 84 millió forintot, promóciós pályázatra 13 milliót, a Magyar Zenei Exportiroda működési támogatására 63 milliót, a koordináció és a marketing költségeire 5 milliót fordítottak; a program összesen 165 millió forintot használt föl.

Az OKM más tárcákkal és szervezetekkel együttműködésben harmadik alkalommal hirdetett pályázatot a Kultúra Magyar Városa cím elnyerésére. A díjat 2008 januárjában, a Magyar Kultúra Napjához kötődően adják át. Az elismerés 1 millió forint jutalommal, illetve emléklappal és plakettel jár. Az idei pályázat beadási határideje szeptember 30. volt, összesen 21 pályamű érkezett.
A szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló, Párizsban, 2003 októberében elfogadott UNESCO-egyezmény kihirdetéséről intézkedő törvény jegyében szervezte meg a tárca az idén ősszel a szellemi kulturális örökség védelméről szóló konferenciát Pécsett. A 48 magyar szakértő mellett 14 ország 28 képviselője vett részt az eseményen.

Az Europa Cantat Közép-Kelet-Európai Központja (ECKKEK) elnevezésű szervezet 2005-ben kezdte meg működését Budapesten. A jövő év januárjában megnyílik a hivatalosan kórusközpontként (Magyar Kóruskastély) működő, PHARE pályázat segítségével megújult pomázi Teleki-Wattay kastély, amely az Europa Cantat páneurópai kóruszenei szervezet regionális központja is.

A főosztály mérlegéhez tartozik, hogy a Budai Vigadó felújított épületét - amelyben jelenleg két minisztériumi intézmény működik: a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, valamint a Hagyományok Háza - 2007. szeptember 14-én avatták fel.

A Tengertánc program folytatására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Népművészeti Szakmai Kollégiuma két témakörben írt ki pályázatot. Az egyik a nemzetközi kapcsolatok megvalósításához nyújtandó támogatás volt, a másik a szakmai adatbank megteremtése, a kettőre összesen 50 millió forintot biztosított az NKA.

Az idén elkezdődött a fesztiváltámogatási rendszer stratégiai koncepciójának megalkotása. A kulturális tárca fesztiváltámogatásra 2007-ben a következő összegeket fordította: az NKA (Kiemelt Rendezvények Kollégiuma, szakkollégiumok és miniszteri keret) 853 millió forintot adott, az NKA és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) közös pályázata 300 millió forintot osztott szét, míg az OKM és az ÖTM közös kerete, amely a szabadtéri színházak támogatására használható fel, 290 millió forint felett rendelkezett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását