2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az első szellemi világjátékok

Alig két hónappal a pekingi olimpia után, azaz 2008 októberében szintén a kínai fővárosban rendezik meg az első Szellemi Világjátékokat. A Magyar Sakkszövetség tájékoztatása szerint az eseményen meghívásos alapon vehetnek részt a játékosok és a csapatok.
2007. december 27. csütörtök 13:49 - Hírextra
A sakkozás az elmúlt években egyre határozottabban küzd azért, hogy felkerüljön Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) programjába. Így alakult meg 2005 júniusában a Szellemi Játékok Szövetsége, melyet a sakkozás mellett a bridzs, a go és a dámajáték világszervezete alapított. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) maga is közvetlen kapcsolatot épít a NOB-bal, melynek eredményeképpen elnyerte Jacques Rogge elnök támogatását, aki februárban személyes segítségét ígérte minden nemzeti sakkszövetségnek ahhoz, hogy nemzeti olimpiai bizottságának tagja lehessen. A Magyar Sakkszövetség 2007 tavaszán a MOB-tól egyedüli sportszövetségként állandó megfigyelői és tanácskozási joggal járó státuszt kapott.

"Biztosak vagyunk abban, hogy a sakkozás valamilyen formában előbb-utóbb felkerül a NOB műsorára, hiszen az olimpiai gondolat mindig is a fizikai és a szellemi képességek egységét hirdette. Magyarországon a sakkozást a sportvezetés és a MOB egyaránt befogadta és támogatja, amiért reményeink szerint cserébe hamarosan olyan sakkolimpiai sikerekkel is szolgálhatunk, melyek már NOB-rendezvényen születnek meg" - mondta Kállai Gábor, a honi sakkszövetség társadalmi kapcsolatok igazgatója az MTI-nek.

A FIDE 162 tagországával és többmilliós versenyzői létszámával a világ egyik legjelentősebb civilszervezete.

A Magyar Sakkszövetség biztos résztvevőként készül a pekingi világjátékra, mely a nyári olimpia és a novemberi drezdai sakkolimpia közé esik. A felfokozott várakozás oka, hogy ez az első olyan nemzetközi sakkrendezvény, amely a NOB és a FIDE közös égisze alatt kerül majd lebonyolításra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását