2024. május 4. - Mónika, Flórián

Nincs fenyegetettség

Nem jelent azonnali fenyegetettséget az, hogy Oroszország felfüggesztette az európai hagyományos fegyverek és haderők korlátozásáról szóló (CFE) szerződés végrehajtását - mondta Göncz Kinga külügyminiszter szerdán az MTI kérdésére.
2007. december 12. szerda 18:49 - Hírextra

"Nem gondolom, hogy ez azonnali fenyegetettséget jelentene, és nem gondolom, hogy ez egy mai napi fenyegetettséget jelentene. Mindenképpen az az érdeke Európának és a NATO-tagországoknak, hogy transzparens legyen mindaz, ami ezen a területen történik, és ezért is fontos folytatni a tárgyalásokat, hogy lehessen őrizni az átláthatóságot" - mondta Göncz Kinga a kormányszóvivői tájékoztatón az MTI-nek.

Az orosz külügyminiszter az utolsó Oroszország-NATO találkozón úgy foglalt állást, hogy nyitottak a tárgyalásokra, így van lehetőség megőrizni a CFE-megállapodás eredményeit. Nagyon fontos, hogy folytatódjanak ezek a tárgyalások, és ne kerüljön sor arra, hogy ténylegesen felmondja Oroszország a szerződést - mondta a magyar külügyminiszter.

Az európai hagyományos fegyverek és haderők korlátozásáról szóló szerződésre meghirdetett orosz moratórium szerdán hajnalban lépett életbe.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a felfüggesztést azért hirdették meg, mert a hidegháború idején kidolgozott és rég elavult szerződés átdolgozott változata nyolc éve nem léphet életbe, ugyanis a NATO tagállamai olyan követeléseket támasztanak a ratifikáláshoz, amelyek semmilyen módon nem függnek össze a CFE-vel. Amennyiben ilyen körülmények között Oroszország továbbra is betartotta volna a szerződésben foglaltakat, az veszélyeztette volna nemzeti érdekeit a katonai biztonság terén - áll a közleményben.

Ugyanakkor hozzátették: Oroszország továbbra is kész a párbeszédre a CFE, illetve a hozzá kapcsolódó szerződések kérdésében.

A szerződés végrehajtásának szüneteltetésének részeként Moszkva megszüntette a katonai információszolgáltatást és a Kaukázus északi részén elhelyezett két hegyi dandárt - mondta el az Interfax hírügynökségnek egy magas rangú katonai forrás az orosz fővárosban.

A NATO szerdán ismételten sajnálkozásának adott hangot a történtek miatt.

Az 1990-ben aláírt CFE-szerződés lényegében két katonai tömb - a NATO és az akkor még létező Varsói Szerződés Szervezete (VSZ) - közötti viszonyt szabályozta, felső határokat állapítva meg a hagyományos fegyverekre. A Szovjetunió és a VSZ eltűnésével, s azzal, hogy a VSZ néhány korábbi tagja a NATO-hoz csatlakozott, az orosz fél szerint a szerződés értelmét vesztette. A NATO tovább bővült, s ezzel túllépett a CFE-ben foglalt korlátokon, amelyek Oroszországra változatlanul érvényben voltak. Orosz kezdeményezésre a CFE-t adaptálták az új körülményekhez, de az 1999-ben aláírt, az új körülményeket figyelembe vevő új változat ratifikálását a nyugati államok máig nem kezdték meg. Egyebek mellett arra hivatkoznak, hogy Oroszország az új változat aláírásakor vállalta, hogy kivonja csapatait Grúziából és Moldovából.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását