Nincs fenyegetettség

Nem jelent azonnali fenyegetettséget az, hogy Oroszország felfüggesztette az európai hagyományos fegyverek és haderők korlátozásáról szóló (CFE) szerződés végrehajtását - mondta Göncz Kinga külügyminiszter szerdán az MTI kérdésére.

"Nem gondolom, hogy ez azonnali fenyegetettséget jelentene, és nem gondolom, hogy ez egy mai napi fenyegetettséget jelentene. Mindenképpen az az érdeke Európának és a NATO-tagországoknak, hogy transzparens legyen mindaz, ami ezen a területen történik, és ezért is fontos folytatni a tárgyalásokat, hogy lehessen őrizni az átláthatóságot" - mondta Göncz Kinga a kormányszóvivői tájékoztatón az MTI-nek.

Az orosz külügyminiszter az utolsó Oroszország-NATO találkozón úgy foglalt állást, hogy nyitottak a tárgyalásokra, így van lehetőség megőrizni a CFE-megállapodás eredményeit. Nagyon fontos, hogy folytatódjanak ezek a tárgyalások, és ne kerüljön sor arra, hogy ténylegesen felmondja Oroszország a szerződést - mondta a magyar külügyminiszter.

Az európai hagyományos fegyverek és haderők korlátozásáról szóló szerződésre meghirdetett orosz moratórium szerdán hajnalban lépett életbe.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a felfüggesztést azért hirdették meg, mert a hidegháború idején kidolgozott és rég elavult szerződés átdolgozott változata nyolc éve nem léphet életbe, ugyanis a NATO tagállamai olyan követeléseket támasztanak a ratifikáláshoz, amelyek semmilyen módon nem függnek össze a CFE-vel. Amennyiben ilyen körülmények között Oroszország továbbra is betartotta volna a szerződésben foglaltakat, az veszélyeztette volna nemzeti érdekeit a katonai biztonság terén - áll a közleményben.

Ugyanakkor hozzátették: Oroszország továbbra is kész a párbeszédre a CFE, illetve a hozzá kapcsolódó szerződések kérdésében.

A szerződés végrehajtásának szüneteltetésének részeként Moszkva megszüntette a katonai információszolgáltatást és a Kaukázus északi részén elhelyezett két hegyi dandárt - mondta el az Interfax hírügynökségnek egy magas rangú katonai forrás az orosz fővárosban.

A NATO szerdán ismételten sajnálkozásának adott hangot a történtek miatt.

Az 1990-ben aláírt CFE-szerződés lényegében két katonai tömb - a NATO és az akkor még létező Varsói Szerződés Szervezete (VSZ) - közötti viszonyt szabályozta, felső határokat állapítva meg a hagyományos fegyverekre. A Szovjetunió és a VSZ eltűnésével, s azzal, hogy a VSZ néhány korábbi tagja a NATO-hoz csatlakozott, az orosz fél szerint a szerződés értelmét vesztette. A NATO tovább bővült, s ezzel túllépett a CFE-ben foglalt korlátokon, amelyek Oroszországra változatlanul érvényben voltak. Orosz kezdeményezésre a CFE-t adaptálták az új körülményekhez, de az 1999-ben aláírt, az új körülményeket figyelembe vevő új változat ratifikálását a nyugati államok máig nem kezdték meg. Egyebek mellett arra hivatkoznak, hogy Oroszország az új változat aláírásakor vállalta, hogy kivonja csapatait Grúziából és Moldovából.

Forrás: MTI