2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ratifikálkjuk a reformszerződést

Magyarország az elsők között ratifikálhatja az uniós reformszerződést, az Országgyűlés akár már hétfőn jóváhagyhatja a lisszaboni dokumentumot - mondta Budai Bernadett kedden az MTI kérdésére.
2007. december 11. kedd 18:55 - Hírextra
A kormány célja, hogy Magyarország minél előbb, adott esetben elsőként tudja ratifikálni az EU-reformszerződést, ennek megfelelően fogják a parlament elé terjeszteni ezt a szövegtervezetet. Nem biztos, hogy hétfőn a szavazásra sor kerül, de nem is kizárható" - mondta tájékoztatóján a kormányszóvivő. A kérdés a szerdai kormányülésen is szóba kerül.

Az uniós reformszerződést várhatóan csütörtökön írják alá a tagországok állam- és kormányfői Lisszabonban. Ezt követően megkezdődhet a ratifikálási folyamat, amely a uniós remények szerint jövőre le is zajlik.

A tagállamok közül csupán Írországban kötelező népszavazásra bocsátani a kérdést, a korábban az alapszerződésre nemet mondó Hollandiában és Franciaországban bizonyosan nem lesz referendum. Nicolas Sarkozy francia elnök bejelentette, hogy Párizs az aláírás után a lehető leghamarabb, még decemberben ratifikálni szeretné a dokumentumot. A múlt héten a lengyel és az olasz kormányfő is bejelentette: országaik rövid időn belül jóváhagyják a közösségi megállapodást.

A reformszerződés a derűlátó vélemények szerint 2009 januárjában léphet életbe.
Az EU mintegy egy évtizede készülő intézményes reformja - amely alkotmányos szerződés formájában nem bizonyult elfogadhatónak valamennyi tagország lakossága számára - így 2009-től folyamatosan életbe léphet.

A reformszerződés a mélyebb uniós együttműködéshez és a további bővítéshez egyaránt szükségesnek ítélt változtatásokat végzi el a sok elemében még hatországosra szabott intézményrendszeren.

A megállapodás egyebek között uniós elnöki poszt létesítését, az eddiginél nagyobb befolyású külügyi főképviselői pozíció megteremtését, az alapjogok szerződésbe foglalását tartalmazza. Emellett a tagországok méreteit jobban tükröző, demokratikusabb döntéshozási rendszert vezetne be, beleértve a nemzeti parlamenteknek adott nagyobb befolyás lehetőségét is. Magában foglal egy védelmi jellegű záradékot, amely közös fellépést irányoz elő, ha valamelyik tagországot katonai támadás éri.

Jegyzőkönyv formájában, tehát kötelező jelleggel a szerződéshez csatolják azt a kitételt, amely lehetőséget ad a tagállamok - blokkoló joggal nem rendelkező nagyságú - csoportjának is egyes uniós döntések időleges elhalasztására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását