2024. május 8. - Mihály

Az Európai Unió külügyminisztereinek randevúja

Az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján Koszovó jövőjéről közelebb kerültek az egységes álláspont kialakításában . Az EU elfogadja a realitást, nem az a kérdés, hogy független lesz-e a jelenleg nemzetközi irányítás alatt álló, d
2007. december 10. hétfő 22:30 - Hírextra
A minisztereket arról tájékoztatta az EU különmegbízottja, Wolfgang Ischinger, hogy az ENSZ által szabott, december 10-én lejárt határidőre eredménytelennek bizonyultak a diplomáciai erőfeszítések. Négy hónapos intenzív tárgyalások után sem sikerült megállapodásra jutni. Koszovó a teljes függetlenséget akarja, míg Szerbia legfeljebb egy széleskörű autonómia megadására hajlandó.

A külügyminiszterek előkészítették az EU hivatalos állásfoglalását, amelyet az uniós vezetők pénteki csúcstalálkozójukon fogadnak el. Ez kimondja, hogy a jelenlegi állapot elfogadhatatlan, vagyis rendezni kell a tartomány jogi státusát, amely a Szerbiából való kiválást jelenti. Egyszersmind felhívja a koszovói albánokat és a szerbeket, hogy tartózkodjanak mindenfajta erőszaktól. A dokumentum megállapítja, hogy a tartomány jogállásának rendezése nem teremthet precedenst, vagyis nem szolgálhat referenciaként más elszakadási törekvések legitimálásához. Az utalás igyekszik megelőzni, hogy másutt, például Boszniában felerősödjön a szeparatista törekvés. Ott a boszniai szerbek fenyegetőznek kiválásukkal, ha Koszovót elismeri a nemzetközi közösség.

Az uniós külügyminiszterek igyekeznek megakadályozni, hogy a koszovói vezetés egyoldalúan kikiáltsa a tartomány függetlenségét, mert szerintük annak nemzetközi egyeztetés keretében kell megtörténnie, és az Európai Unió felügyelete alatt. Ez lényegében egy korlátozott függetlenséggel ér fel. Közös érdek - vélik a külügyminiszterek - hogy a szerb elnökválasztásig, amelynek második fordulója várhatóan február elején lesz - semmi olyan ne történjen, amelyet Belgrádban provokációnak tekinthetnek és a szélsőséges erők malmára hajtaná a vizet.

A magyar külpolitikának - Göncz Kinga külügyminiszter szerint - célja, hogy Szerbiát egyenrangúként kezeljék a válság megoldásában, és támogatja azt a nézetet, hogy a pénteki csúcs nyilatkozata hangsúlyozza: Szerbia az Európai Unió tagjelöltje.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását