2024. április 26. - Ervin

Nyelvvédők

Még hogy veszekedős, árokásós nép a magyar! Tetszett már belgát látni? Még hogy komplikált a magyar választási rendszer! És a belga? 1987-ben 148 napig tartott mire végre összeférceltek egy kormányt. És most? Most ünnepeltek a rekord megdöntésekor, és röh
2007. november 13. kedd 07:26 - Tálos Lőrinc
Vallás mentén reped

Az egyik afféle francia, a másik egy tájszólásban beszélő holland. Meg a németek. Akkor most miért is vannak együtt? Egyáltalán, hogy létezhet egy ilyen ország, amely még egy egységes, egészséges nemzettel sem bír? Napóleon veresége után, 1815-ben a Bécsi Kongresszus összedobta kora Csehszlovákiáját és létrehozott egy össznémetalföldi királyságot a holland uralkodó vezetésével. Direkt azért, hogy a legyőzött franciák hátában legyen egy erős állam. És az ország pont úgy szakadt ketté, mint Csehszlovákia először: az összeerőszakolt felek tulajdonképpen utálták egymást. A volt osztrák tartományok katolikusai megunták, hogy lenézi őket a messzi északon élő protestáns király és fellázadtak ellene.

Operalázadás

Szavazás belga módra
Alkotmány

Belgium alkotmányos monarchia. Bár a választások után a király (1993. óta II. Albert) ad megbízást kormányalakításra, szerepe ma már inkább szimbolikus: a belga nemzeti identitást jeleníti meg. A kétkamarás parlament a szenátusból (71 tag) és a képviselőházból (150 tag) áll.

Az alkotmány 1993-ban történt módosítása eredményeként ma Belgium szövetségi állam. A regionális önkormányzatok és törvényhozó testületek tagjai közvetlenül választhatók.

Kormány

A végrehajtó hatalmi ág tagjai a miniszterelnök és a kormány (az államfői funkciót a király tölti be).

A miniszterelnök és a miniszterek alkotják a kormányt, mely a parlamenti képviselők pártok szerinti eloszlását tükrözi, de a parlamentben nincsenek miniszteri székek.

A jelenlegi kormány hat párt koalíciója nyomán jött létre, a Flamand Liberális Párt (VLD), a Frankofón Liberális Párt (MR), a Flamand Szocialista Párt (SPA), a Frankofón Szocialista Párt (PS), a Flamand Zöld Párt (AGALEV) és a Frankofón Zöld Párt (ECOLO).

Guy Verhofstadt kabinetje fél évszázada az első liberális vezetésű koalíció. A jelenlegi hatpárti összefogásra nem volt példa az elmúlt 20 évben, a zöldek pedig most képviseltetik magukat első alkalommal.

A kormány feladata az összes nagy horderejű belügyi, külügyi, gazdasági, szociális és pénzügyi intézkedés megvitatása és a döntések meghozatala.

Parlament

A kétkamarás parlament hozza a törvényeket.

A szenátus a képviselőházzal egyenlő szavazati joggal bír az alkotmány módosítása esetén és a nemzetközi kapcsolatok ügyében. A királyi család hercegei és hercegnői a szenátus teljes jogú tagjai, közülük néhányan valóban a testületben ülnek. A képviselőház indítványokat tesz és szavaz a költségvetés kérdéseiről.

Az elmúlt évtized során született alkotmány-módosítások a régiók és az önkormányzatok szerepét erősítették, a parlament a megnövekedett feladatkörökhöz pedig többletforrásokat biztosított. A regionális testületek főként oktatási és kulturális ügyekkel foglalkoznak, de törvényhozói hatalmat is gyakorolnak.

Választási rendszer

A képviselőház 150 tagjára 20 választókörzetben lehet szavazni. A körzetek lélekszáma (azaz nem a választók száma) határozza meg a képviselői helyek számát. A körzetek a nyelvi területek vonalát követik: a 10 flamand (holland) és 9 vallon (francia) körzet mellett Brüsszel hivatalosan is kétnyelvű.

A szenátorok közül közvetlenül választható 25 flamand (hollandul beszélő) és 15 francia nyelvű. A hasonló felosztást tükröző regionális testületek további 10-10 tagot választanak (1-et a német közösség, a fennmaradó szenátusi helyekről pedig a már megválasztott szenátorok közösen döntenek). A belgiumi politikai csoportok általában a nyelvi eloszlás mentén szerveződnek.

A választási rendszer lehetővé teszi, hogy a körzetenként eltérő szavazati küszöböt átlépő kisebb pártok is képviselethez jussanak a döntéshozatalban.

A politikai kampányok viszonylag rövidek, kb. egy hónapon át tartanak. A választások előtti hónapokban a pártok jelölteket állítanak a körzetekben. A listák összeállítása a pártok belső ügye, és eltérő módszerek alapján történik. A választás kötelező, melyen általában a lakosság mintegy 90%-a vesz részt. A szavazók pártlistákra és egyéni képviselőkre szavazhatnak.
1830-ban az úri közönség megtekintette az operában a francia nyelvű „A portici néma” című operát, és az abban elhangzó, a szent hazaszeretetről szóló duett, az „Amour sacré de la patrie” hatása alatt lázongani kezdett, hollandokat vert az utcán, betörte a kirakataikat, majd kikiáltotta a függetlenséget. A mai Belgium az Egyesült Németalföld olyan részeiből jött létre, ahol a katolikus úri osztály francia anyanyelvű volt. Ez a flamand területeken is jellemző volt, a tulajdonképpen flamand eredetű arisztokrata családok is franciául beszéltek, írtak és olvastak. Művelt embernek úgy illett akkoriban. Orosz és lengyel honban is volt erre példa, hogy Batthyány Louis-ról ne is beszéljünk. Közben a frankofón flamand urak parasztjai flamandul beszéltek, és egyáltalában nem tudtak írni és olvasni. Ezek a körülmények rányomták bélyegüket az új államra: megtiltották a flamand nyelv hivatalos használatát és a tanítását is. A flamandok voltak suttyó holland parasztok az ország úri osztálya, sőt déli parasztjai és városi munkásai szemében is. Flamand körökben a mai napig a fejére olvassák a vallonoknak, hogy azért vesztették el az első világháborút mert a francia volt a vezényleti nyelv, amit a besorozott flamandok nem érthettek. Azért azt lássuk be, ez erős túlzás, de híven példázza a jószomszédi iszonyokat. Vesd össze: a tótok azt hazudták Trianonban, hogy tengerjáró hajóval járható a [tetszés szerint beilleszthető szlovák határ közeli patak, ér, pocsolya]. Az egész ország újabb bizonyítéka a rosszmájú történészek tézisének: egy nemzet akkor születik, amikor egy földrajzi terület vezetői úgy ítélik meg, hogy saját érdekeiket leginkább ebben a formában tudják érvényesíteni.

Ki tart ki?

Ameddig az ipar egyet jelentett a fejlődéssel Vallónia volt a gazdagabb országrész. A múlt század közepén viszont megfordult a helyzet: bezártak a bányák és kohók, kirúgták a szövőnőket. A lenézett északiak gazdasági vonalon lekörözték az arrogáns délieket, és azóta is, szűnni nem akaró módon revánsot vesznek. Erősen piszkálja a csőrüket, hogy többet fizetnek a közösbe, miközben a vallonok még mindig nem tudnak úgy flamandul, mint ők franciául. Cserébe belenyomják az ő orrukat abba, hogy örültek a náci bevonulásnak. A legújabb vádak szerint a flamandok ketté akarják szakítani az országot, a vallonok meg életük végig flamand csecset akarnak szopni, a helyett, hogy dolgoznának. A mostani botrány alapja a korábban hozott – közigazgatási és választási szempontból is fontos – nyelvi alapú belső határ körüli hercehurca.

Egy belga meg egy belga, az hány belga?

Egy az ország, sok a kormány. Mert van ugye egy szövetségi összbelga parlament és kormány. Ez utóbbi nem akar most sehogy se megalakulni. Aztán van flamand és vallon területi törvényhozás és kormányzat meg van flamand, vallon és német nyelvi-nemzetiségi törvényhozás és kormányzat. A flamandok a területi és nyelvi-nemzetiségi kormányzati szintet összevonták. Tudtak követni? Mert akkor fokozom. A területi felosztás szerint a flamandok csak flamand pártra szavazhatnak, a vallonok csak vallonra, kivéve a „belgákat”. Brüsszel és agglomerációja lakói mindkettőre szavazhatnak és itt kezdődik a baj. Brüsszel, mint főváros eredendően francia, következményeképp annak a frankofón szupremáciának amit feljebb ecseteltem. Viszont Flandriában van. A külvárosait flamandok lakták, egész addig amíg a vallonok oda nem költöztek. Ezen belül is kedvelték az édes otthon és a főváros közötti elővárosokat, képezve így egy vallon korridort. Szövetségi kormány akkor tud alakulni Belgiumban, ha a vallon és flamand pártok koalícióra lépnek. Az alkotmány kötelezi is erre a két térfélen győztes pártokat. Igen ám, de ha a flamand azzal nyerte a választásokat, hogy odahaza azt mondta: orrára koppint a mohó vallonoknak, akkor ehhez tartania is illik magát, nem lehet mindenki Gyurcsány Ferenc ugyebár. A vallon meg nem fog koalícióra lépni azzal, aki azt akarja lenyomni a torkán, hogy Brüsszelben, vagy a mellett élő francia anyanyelvű ezentúl csak flamand pártokra szavazhasson. Jelenleg azzal hergelik a flamandokat, hogy jó, de akkor a vallonlakta flandriai területeket csatolják hozzájuk Brüsszellel együtt.

Szakadárok

Néha úgy tűnik már csak az tartja össze a két közösséget, hogy mindketten ragaszkodnak az ország, Flandria és a csipke fővárosához. Igen, jól olvasták a flamandok fővárosa a hagyományosan vallon város. A határozottabb flamandok szívesen lerúgnák magukról a nyűgös franciákat, de vinnék a várost is. A frankofón belgák ezt az államiság lábbal tiprásának, a mindkét felén vajas kenyér II. Albert király leköpésének tartják. Nem beszélve a francia ajkú főváros ellopásáról. Soha nem vették még ilyen komolyan a szétszakadás rémét. A találgatások ma már arról esnek, hogy mikor, és hogy mi lesz Brüsszellel. Mivel önszántából egyik fél sem mondana le az ősi flamand/vallon földről, a jósok ma már egy különálló államról, vagy európai fővárosról jövendölnek. Majd jön a csősz és mindenkit kizavar az erdőből.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását