2024. május 5. - Györgyi

Intés a belgákhoz

Kedves belgák, azaz flamandok, vallonok és az országban élő német kisebbség! Azt írja az újság, hogy már több mint száz napja nincs kormányotok, se felelős, se felelőtlen. Sokfelé azt hangoztatják, hogy nincs közös jövőtök, hogy Belgium csak a történelmi
2007. szeptember 25. kedd 12:30 - Pálfi Rita

E sorok írója, innen Európa másik szegletéből úgy látja, hogy adnotok kéne még egymásnak egy esélyt. Azért is merészelek így beleszólni, mert sok közös vonást találtam veletek.

A legkézenfekvőbb a számmisztikai: körülbelül azonos a lakosságunk száma. Nálatok is van csipkéjéről híres város, nálunk is. Ti is neveltettek szecessziós mestereket, mi is. A ti legmagasabb hegycsúcsotok is megmosolyogtatja Európa magaslati levegőjét szívó állampolgárait, mi sem dicsekedhetünk a Kékestetővel sok helyen.

Szóval szinte testvérként aggódom Belgiumért, és azért is, mert országotok eltűnésével rengeteg egyedülálló érték sorsa válhat bizonytalanná. Ki tudja, hogy mennyi rosszat tehet a nemzeti büszkeség a szakítás alatt, hogy nem viselkedtek-e majd úgy értékeitekkel, mint a gyermekeiken civakodó válófélben lévő házaspárok.

Éppen ezért összeállítottam nektek egy listát a legszebb pillanataitokról, eddig, hátha megérzitek, hogy érdemes folytatni vagy ha mégsem, legalább megőrzitek őket, olyannak amilyenek: belgának.

Ha nem lett volna soha Belgium és a belgák a világ szegényebb lenne majdnem 500 fajta sörrel. Köztük leginkább a hölgyek által nagyra értékelt különböző gyümölcsízűekkel. Hiányoznának a finomabbnál finomabb csokoládék. És nem tudnánk, hogy mi fán terem a sült krumpli.

Nélkületek nem riporterkedhetett volna Tintin és nem törpölhetnének a Hupikék Törpikék.

Minden pipa pipa lenne a belga festészet (és Magritte) nélkül. Nem tudnánk, hogy a boldogságnak kék madara van.

A könnyűzenei élet szegényebb lenne a szaxofonnal, és Plastic Bertrand-nal.

Szegény II. Albert munkanélküli segélyért kell, hogy folyamodjon, és nem lesz állam, akitől kérje. Bajban lesz a főváros jelképe,a pisilő kisfiú, mert nem lesz kit meglátogatni az őt eddig öltöztető külföldi delegációknak.

Maradjatok békében együtt, hogy NE LUX államok legyen azon a területen. Hogy a magyaroknak ne csak a zenekar jusson eszébe a belga szó hallatán.

Maradjatok együtt és higgyétek el: nem akadály az öt parlament és a három hivatalos nyelv.
Mi több mint ezeregyszáz éve élünk itt együtt. Egy hivatalos nyelvünk van, de nem egy nyelvet beszélünk.

Nekünk van kormányunk, az nem baj.
Összvissz egy parlamentünk van, az a legkisebb baj.
Csak egyetértés nincs, ez a baj.

Mégsem árverezik el Belgiumot
Nem lehet elárverezni Belgiumot az internetes aukciókat szervező eBay-en - jelentette be hétfőn az oldalt üzemeltető cég szóvivője. Az árverést egy belga újságíró kezdeményezte, mert három hónappal a választások után még mindig nincs kormánya az országnak.
A hirdetés megjelenése óta 1 euróról, mintegy 260 forintról, 10 millió euróra, közel 2,6 milliárd forintra emelkedett a Belgiumért kínált legmagasabb tét, de az eBay tulajdonosai úgy döntöttek, leállítják az aukciót egy nappal annak lejárta előtt.
A hirdetést feladó belga újságíró, Gerrit Six (ejtsd Herrit Szix) úgy érzi, a történtek ellenére is elérte célját, ráirányította a figyelmet arra, hogy 100 nappal a választások után még remény sincs a megállapodásra.

Ennek oka Belgium flamand és vallon pártjainak szinte kibékíthetetlen ellentéte. A nagyobb autonómiára törekvő Flandriát gyanakodva figyelik az anyagi leszakadástól félő vallonok és hallani sem akarnak a flamandok szorgalmazta államreformról.

"Kormányt alakítani mégiscsak egyszerűbb dolog volna, mint felosztani az országot" - nyilatkozta a gúnyos hirdetés feladója.

Forrás FH

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását