2024. április 20. - Tivadar

A rockzenészek korán halnak

A rockzenészek korán halnak. Hol túladagolásban, hol öngyilkosságban hol egyszerűen belefulladnak a saját hányadékukba. Vagy mindhárom egyszerre, a rajongó utókor meg vitatkozhat rajta, hogy végül is hogyan. Belekeverve a producert, a kőművest és az ameri
2007. november 2. péntek 17:28 - Tálos Lőrinc
„Ne ítélj túl keményen!”

Brian Jones
1942 02.28. - 1969.07.03.

Felsorolni is nehéz mi minden hangszeren játszott a Rolling Stonesban. Gitár, szitár, billentyűk, blockflöte, dulcimer, és minden hangszer ami a kezébe került. Muzikalitásának köszönhetően indult el a Stones hagyományos blues, rhythm & blues, rock and roll a pszichedelikus rock irányába. Vonzódott a keleti zenékhez, Jimmy Page és Robert Plant kíséretében Marokkóba utazott, hogy tanulmányozza az arab zenét és hangszereket. A helyi Joujouka zenekarral készült közös albumát tekintik az első világzenei albumnak. Ő írta a Paint it Blacket. Születése óta kínozta az asztma, szenzitív személyisége a drogok felé sodorta. Tényleg egy lepke volt, na. 1969 július 3-ára virradó éjjel saját úszómedencéjében találták meg holtan. A szervezetében többféle kábítószert és alkoholt találtak. A rajongók között különféle elméletek láttak napvilágot, hol a pincért, hol a kőművest gyanúsították meg gyilkossággal. Az emlékére rendezett koncerten Mick Jagger felolvasta Percy B. Shelley Adonais című költeményét, és lepkéket engedtek szabadon. A temetésére Bob Dylan küldött ezüstből és bronzból készült koporsót. A sírjára ezt írták: „Ne ítélj túl keményen!”

„Szerintem gyönyörű volt”

Jimi Hendrix
1942.11.27. - 1970.09.18.

„Szerintem gyönyörű volt” mondta a zambo Jimi (zambo: indián-afrikai félvér), az amerikai himnusz eljátszása utáni kritikákra válaszolva. És tényleg. Az elektromos gitár legnagyobb virtuóza hihetetlen hangokat tudott kihozni a fordítva húrozott jobbkezes gitárjából, amit balkézzel pengetett. Csóró seattle-i mulatt-mesztic családja csak jobbkezes gitárt tudott venni a balkezes James Marshallnak. Azt is felgyújtotta Woodstockban. A hadseregből meg maszturbálásért rúgták ki. Londonban halt meg, picit sokat ivott az túladagolt altatóra, ültében elaludt majd belefulladt a felbüfibe. A barátnője utóbb össze-vissza nyilatkozott, majd öngyilkos lett, vagy nem. Ahogy Hendrixről sem tudjuk baleset volt, öngyilkosság vagy gyilkosság. Találtak nála egy elég depressziós dalszöveget, és sokan rebesgették, hogy azt a sok altatót a borába keverték, majd a menedzserre megfojtatta egy sállal. Azt se tudjuk élve vagy holtan szedték e össze a mentők.

"Élj gyorsan, szeress szenvedélyesen, halj meg fiatalon"

Janis Joplin
1943.01.19. - 1970.10.04.

Joplin fiatalon elszökött otthonról, egy bluegrass (blues-country) zenekarral járta be a keleti partot, majd a hippikultúra központjának számító San Francisco-i negyedben szegődött a Big Brother And The Holding Company-hez énekesnőnek. A Mercedes Benz és a Cry Baby hangja szabados életvitelével a hippikultúra ikonja lett. Folyamatosan úton volt, színpadról éltette a szabad szerelmet szendvics szexben és rengeteg tudatmódosítóval élt. Nem a lágy fajtából. Napi egy üveg whisky és heroin. Utóbbi ölte meg 27 évesen Los Angelesben. Jóval többnek nézett már ki. Mindössze kétezer dollárt hagyott hátra, végrendelete értelmében azt is elitták a haverok.

„Én leszek a harmadik”

Jim Morrison
1943.12.08. – 1971.06.03.

Meghalt a király
Elvis Presley halálának körülményei a mai napig nemcsak a rajongókat foglalkoztatják, de az oknyomozó újságirókat is. S ennek elsősorban az az oka, hogy a 44 oldalas boncolási jegyzőkönyvet, amelyet a Baptist Memorial Kórház orvosai készítettek, s rajtuk, illetve Vernon Presley-n kivül nem látott senki, 1977 októberében zár alá helyezték,s a jelenlegi törvények szerint ötven évig nem bontható fel: tartalmát nem ismerheti meg a nyilvánosság.

Feltételezések a halál körülményeiről

A halott "király" boncolása még tartott, amikor 1977 augusztus 16-án Dr. Jerry Fransisco, Shelby megye halottkéme sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Elvis Presley halálát szívritmuszavar okozta, s nincs semmi ok más, gyanús körülmények feltételezésére.

Hamarosan azonban kiderült, hogy Elvis Presley holttestében legalább tízféle, és jelentős mennyiségű drogot találtak, amelyek közül néhány együttes jelenléte akár halálos kombinációt is jelenthetett.

Elvis Presley azonban már régóta gyógyszereken élt, egyik munkatársa szerint valóságos lábon járó patika volt, s élete utolsó évében is legalább 12000 tablettát íratott fel, s szedett be. Tehát nemcsak pontosan tudta, hogy a tablettáknak milyen hatása lehet, de szervezete már csaknem immun volt a gyógyszerekkel szemben. Ez a körülmény tehát kevéssé valószínűsíti, hogy ily módon érte utol a végzete. Ráadásul halála napján kellett volna elkezdenie 13 várost érintő újabb turnéját, tehát kevés a valószínűsége annak, hogy túladagolta volna magát, esetleg halálos kombinációt vett volna be.

Dehát akkor mi történt vele? Mivel a boncolási jegyzőkönyvet és a laboratóriumi vizsgálatok részletes eredményét sem ismerjük, számos találgatás látott napvilágot az Elvis halálát követő években. Ezek közül a legérdekesebbek:

"Elvis Presley öngyilkos akart lenni, ezért túladagolta magát." Ennek a feltételezésnek ellentmond, hogy a halála előtti estén környezetének és barátnőjének, Ginger Aldennek is beszélt az általa elképzelt esküvőről, amelynek hírét a turné utolsó állomásán, Memphisben akarta bejelenteni a szinpadon.

"Halálos betegség végzett vele" Bár Elvis Presley egészségi állapota igencsak "romos" volt, de valószínűleg nem tervezett volna komoly szellemi és fizikai erőnlétet igénylő turnét, ha halálos beteg lett volna.

"Elvis kóros falánkságban, bulimiában szenvedett, s a szíve nem volt képes tovább működtetni a szervezetét." Ennek az állításnak ellentmond, hogy Elvis a halála előtti éjszakán is sportolt, a boncoláskor pedig a szívén nem találtak halálos kórra utaló elváltozásokat.

"Elvis Presley "ügyesen" végrehajtott gyilkosság áldozata lett, mégpedig a maffia végzett vele, mert nem akarta, hogy egy peres ügyben, amely Elvis Presley halála napján kezdődött volna el, tanúvallomást tegyen a bíróságon.

Forrás: zene.net
A Doors énekes-dalszövegírója, szintén 27 évesen halt meg. Előre megmondta, Hendrix és Joplin után ő lesz a harmadik. Az indián misztika és a tudattágítás megszállottja Párizsban halt meg a fürdőkádjában. A hivatalos változat szerint szívrohamban, mások drogokra vagy az amerikai kormányra gyanakszanak. A Père Lachaise temetőben lévő sírja zarándokhely. Hippikörökben máig szokás vinni neki egy sört, vagy a szabad szerelemnek hódolni a sírján. A szétgombázott hippik egy része szerint még él, vagy feltámadt sőt könyveket ír. Látták már egy ranchon, felvetették, hogy a Seychelle-szigeteken vagy Afrikában él. Feltámadásának, vagy kamuhalálának valószínűleg a rajongóknál is jobban örülnének a párizsi sírkert gondozói: utálják összeszedni a gumióvszereket és az üres sörösdobozokat, legszívesebben a kommünárok falához állítanák a hosszú hajú narkomán gyászolókat.

„Stairway to Heaven”

John Bonzo Bonham
1948.15.31. - 1980.09.24.

John Henry Bonham a Led Zeppelin legendás dobosa volt. Erőteljes dobolási stílusa nélkül nem született volna meg volt a hard rock. Kora technikás ütőseivel szemben a nyers erőben hitt. Negyed, sőt fél órás dobszólói – például a Moby Dickben – nélkül nem volt Zep koncert. Hatalmas méretű dobverőit faágaknak becézte, fejen felülről csapott bele a lazára húzott bőrökbe. Úgy élt ahogy dobolt: vadul, energikusan. Szerette a gyorsulási versenyeket a hangos bulikat és a vodkát tisztán. A sok vodkát tisztán. Halála előtt nem kevesebb mint 2 liter vodkát ivott meg. Álmában, teljesen kiütve lett rosszul. Három pizzába és egy csípős currybe fulladt bele. Végleg lehullottak a faágak.

„Azért öltem meg, mert egy mocskos állat vagyok"

Sid Vicious
1957.05.10 – 1979.02.02.

Amikor Glen Matlockot kirúgták a Sex Pistolsból, mert szerette a Beatlest, olyan figurát vettek a helyére, aki Johnny Rottenen is túltett punkban. Egyszer odaszart a Downing street 10. elé. A zenekar feloszlása után a vele együtt súlyosan heroinista barátnőjével, Nancy Spungennel úgy belőtte magát, hogy amikor magához tért egy véres kést talált és egy halott barátnőt. Nancy a hasán szerzett vágásba halt bele, elvérzett. Sidet letartóztatták, de bizonyítékok hiányában ki kellett, hogy engedjék. Öngyilkosságot kisérelt meg, az elmegyógyintézetben leszoktatták a heroinról. Édesanyja, aki szintén heroinfüggő volt, a bíróságra vitt neki egy kis ajándékot: nagy tisztaságú heroint. Nem tudni, hogy a tiszta szervezetének túl erős anyag vagy szándékos aranylövés végzett vele. Úgy hírlik, hogy amikor az édesanyja hazavitte Angliába a fia hamvait, elejtette az urnát, és Sid hamvai szétszóródtak a Heathrow repülőtéren. Punks not dead.

„Híres szeretnék a legkevésbé lenni”

Kurt Cobain
1967.02.20. – 1994.02 eleje

A Nirvana frontembere gyorsan nőtte magát kultfigurává. Halálhírére a rajongók ellepték az utcákat és sirdogálva mécseseket gyújtottak, Nirvana számokat hallgattak. Hozzájárult ehhez a zenével two in one árult életérzés is. A depressziós fiatalok életérzése. Holttestét a villanyszerelők találták meg, halála dátumát nem tudni pontosan. Fejlövés végzett vele. Már gyerekkorában érzékeny és hiperaktív volt, biztos falhoz vágta a mogyoróvajas szendvicset. Sztárként mániás depresszióval és drogproblémákkal küzdött. Szerette eljátszani az öngyilkosságot. Halála előtt épp egy rehabról szökött haza. A halál oka hivatalosan öngyilkosság, a szájába vett egy puskát és meghúzta a ravaszt. Fanatikus rajongói – zömmel tinilányok – féltékenyen utálják a feleségét, Courtney Love-ot. Szerintük így vagy úgy, de benne volt a keze a halálában. Az összeesküvés-elméletek a feleség házban tartózkodó barátjával, odavitt holttesttel növelik a mítosszá váláshoz szükséges balladai homályt. A temetésen Courtney levágott egy-egy tincset Kurt hajából és fanszőrzetéből, majd a holttestre vetette magát és hisztérikusan azt üvöltözte, hogy: Miért? Miért?

Iggy Pop még él. Csak senki sem érti, hogyan.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását