2024. május 5. - Györgyi

Flamand gyűrűben Brüsszel

Több ezer flamand részvételével tartják vasárnap Brüsszel körül a szokásos éves biciklis és gyalogos körtüntetést, amelynek az a célja, hogy demonstrálja a belga fővárost körülvevő területek flamand jellegét.
2007. szeptember 3. hétfő 07:25 - Hírextra
A mindig szeptember első vasárnapján rendezett "de Gordel" ("öv") erősen politikai tartalmú esemény, amelyet most különösen feszült belpolitikai légkörben tartanak. A flamand és a vallon közösség közötti ellentétek miatt három hónapja nem tud már megalakulni Belgium új szövetségi kormánya.

A 10,5 milliós Belgium a 6 milliós flamand (holland) nyelvű északi Flandriára, és a francia nyelvű 3,5 milliós déli Vallóniára oszlik. Egy harmadik régiót képez a főváros, Brüsszel, amely ugyan Flandrián belül van, de gyakorlatilag francia nyelvű. De már néhány külső kerület is, és a főváros melletti falvak flamand többségűek. Ezeken vonulnak keresztül gyalog vagy biciklivel a flamand tüntetők, flamand oroszlános sárga pulóverben. Külön örömmel tüntetnek végig azokon a Brüsszel környéki falvakon, amelyekben a lakosság többsége francia nyelvű.

A tavalyi Gordelen az esős időben 70 ezren vettek részt. Az idein a szervezők reményei szerint megdől a 2005-ös 102 ezres rekord. Néha voltak incidensek is a korábbi Gordeleken. Tavaly például a rendőrség őrizetbe vett két francia nyelvű nacionalistát, akik rajszöget szórtak a flamandok útjába.

Belgiumban a flamand és a vallon területen kívül van még egy 73 ezer lakosú német nyelvű terület is saját parlamenttel és kormánnyal.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását