2024. április 25. - Márk

Beolvasztjuk hamarosan

Még hogy a magyar össze-vissza szemetel, széjjelhagyja, összekeveri! Nincs ez így. A magyar összeszedi és szétválogatja. Rézkábelt érintésvédelmi műanyagbevonattal együtt újrafeldolgozásra nem ad le. Elválasztja a csatornafedelet a közlekedési táblától, m
2007. november 6. kedd 11:04 - Tálos Lőrinc
Mocsok és hulladék

Felderítést nehezítő körülmények
A lopások hátterét vizsgálva megállapítható, hogy a bűnelkövetők tevékenységét elsődlegesen az engedéllyel nem rendelkező felvásárlók gerjesztik. Nem csak rájuk jellemző azonban, hogy a „gyüjtőktől” csak olyan árut vesznek át, ami azonnal bekeverhető a telephelyen található hulladék közé, vagy a nagyon rövid időn belül elszállítandó készletbe, továbbá bizonylat kiállítására ritkán kerül sor. A ritka esetek során a bizonylatolás bemondott adatok alapján A nyomozások tapasztalatai szerint a lopott tárgyak az értékesítéskor szinte minden esetben azonosíthatatlan állapotban vannak, mivel azok jellemzőit az elkövetők fűrészeléssel, égetéssel, darabolással, hajtogatással megváltoztatják az azonosítás megnehezítése érdekében. A villamos távvezeték hálózat az elkövetés szempontjából frekventált terület, mely főként külterületi elhelyezésénél fogva rendőri ellenőrzéssel nem fedhető le, illetve az nyomszegény. A bűncselekmény felfedezéséig gyakran hetek, hónapok telhetnek el. A bűncselekmények megelőzése, azok számának csökkentése tárgyában kizárólag a rendőrség felelősségét szorgalmazzák a médiában, ugyan a színesfém felvásárlással foglalkozó vállalkozások ellenőrzésére csak konkrét bűncselekmény gyanúja esetén van lehetősége a bűnügyi szerveknek.

A felvásárlók engedélyeinek meglétét, a bizonylatok szabályszerű kitöltését, a működési
feltételek betartását más szakhatóságok és engedélyező hatóságok hivatottak vizsgálni, így különösen az önkormányzatok jegyzői, az APEH, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség területi szervei.
Statisztika
(Megjegyzendő, hogy e bűncselekmények kapcsán nagy lehet a látencia, alacsony kárérték esetén nem tesznek feljelentést.)

A színesfém-lopásokat tekintve 2001-ben volt a legmagasabb a számuk, majd ezt követően
jelentősen csökkent az arányuk. A 2005. évben ismét megemelkedett a színesfém-lopások
száma, de a 2001. évi számnak csupán 40 %-át tették ki. 2006-ban tovább emelkedett a
színesfém-lopások száma, összesen 844 lopás bűncselekmény vált ismertté.
Sajnálatos módon a bűncselekmények száma azóta is emelkedést mutat, idén csak az első
félévben 562 eset történt.

Forrás: www.police.hu
Mondta gyermek és felnőtt amikor megpróbált értelmes magyarázatot adni a MÉH nevében rejlő rejtélyes M betűre. Elárulom a titkot: Melléktermék. Melléktermék és Hulladékgyűjtő Vállalat. „Rudabányán elfogyott a vas/Fémre éhes az egész nehézipar […] Vasból készül a ház körül a kerítés/Vasból készül a kanál és a kés/Vasból készül az ablakon a rács/Vasból készül a zúgó gépmadár” fogalmazta meg a nemzeti avantgárd géniusza a hulladékgazdálkodás lényegét. Bár ő a tolókocsikra gondolt: „Legyen vége/A kocsira szükség van/Beolvasztjuk hamarosan”.
Rejtély, miből élnek a környezettudatos szemetelőkkel megvert jóléti társadalmak hajléktalanjai és megélhetési bűnözői. Horribile dictu eleve szétválogatják a hulladékot – fizetséget se kérnek érte – és ingyen adják az újrahasznosító üzemeknek mindazt ami nálunk több napi merev részegséget biztosíthat a szociális háló szemein átpotyogottaknak. Aki széthagyja az akkumulátort szociálisan érzékeny ember, olyan mint aki nem tapossa el a királydekket a buszmegállóban, hanem kipöccinti a parazsat és előzékenyen a szemetes szélére helyezi a félig szítt cigarettát. Jó lesz az még valakinek. Ahogy az a rendőrség színesfém-lopás ügyi háttértanulmánya is megfogalmazta: „A felvásárlást végző vállalkozások részben a korábbi MÉH telepeken kezdték meg tevékenységüket. Az engedéllyel rendelkező tulajdonosok hosszabb távra terveztek, ezért ezeken a helyeken többnyire betartották és betartják a jogszabályi előírásokat, a bizonylati rendet. A felvásárlók másik körét az egyéni vállalkozók teszik ki, akik sokszor családi alapokra helyezik tevékenységüket.” A ne dobja ki, adja el spórolási és alapanyag-gazdálkodási alapelv később kifordult önmagából. Mi kidobtuk és más adta el. Amikor már az se volt elég, azt is eladták amit még nem dobtak ki. A közművek, a vasút, a távközlés tulajdonát, bronzszobrokat, egyéb műtárgyakat.

Rezesbandák

Amikor a tulajdonos – bár szanaszéjjel hagyja a színes és könnyűfémalapú – műtárgyakat de birtokjogához ragaszkodik, mégis elviszik, azt hívjuk színesfémtolvajlásnak. Állítólag éppúgy élenjárók vagyunk benne mint a szív és érrendszeri betegségekben. Ahogy ez lenni szokott, amit mi önostorozó módon magyar sajátosságnak látunk, az az egész, régi keleti blokkra igaz. Lengyelországban egy éjszaka leforgása alatt lovasítottak meg egy komplett vasúti hidat. Romániában veszélyességi pótlékot kérnek a mozdonyvezetők a Zsil völgyét átszelő útvonalakra, mert a jelzőlámpák, váltók s néhol a sínek maguk kilométereken át hiányoznak. Már a régi rómaiak is. Az antik Róma építményeiből egy-két évszázad alatt elhordták a köveket disznóólnak, pedig az a világ közepe volt, nem pedig a gyér forgalma miatt megszüntetett vasúti szárnyvonal. Igaz, éppen hanyatlófélben lévő világ közepe. A közterek és az infrastruktúra fosztogatása bomlástermék. Be kell zárnia a gyárnak, hogy az ott maradt alapanyagokat, szerszámokat a volt dolgozók összegyűjtsék. Ha az üzlet beindult a volt gyártelep helyén hulladék-átvevő létesül. A kerítésen túl bódévárosok épülnek, és felszáll a kábelégetés maró füstje, klóros lágyítószereket, dioxint és más rákkeltő anyagokat köpve a világra. „Az elkövetők főként megélhetési bűnözők, munkanélküliek, hajléktalanok, akik fel sem ismerik, vagy közömbösek arra nézve, hogy a kérdéses berendezés eltulajdonítása milyen veszélyeket rejt magában, illetve érdektelenek a művészeti értékek, műalkotások iránt. Az elkövetési módszerek általában primitívek, erőszakosak.” Mondja a már citált tanulmány. Motiváció felől a Rézfaszú bagoly c. jódlipunk szám adhat támpontot: „Lecsavarom a rézfaszát/eladom és veszek piát/Berúgok majd, mint egy bajor”.

Politikusok Sidollal

Van amikor a réz és az ón összefogva híres embernek álcázza magát, mégis elviszik. Gandhit, a zen buddhizmust alapító Bodhidharmát és Assisi Szent Ferencet a Gellért-hegyről, Teleki Pált Gödöllőről, Antall Józsefet Pestújhelyről. Ilyenkor a politikus aktívvá válik és rendet követel. Gémesi György gödöllői polgármester állami monopóliummá tenné a színesfém-felvásárlást. Ami előre megjósolhatóan csak a fekete kereskedelmet, illetve a külföldi értékesítést lendítené fel, ugyanakkor zérótolerancia szagot áraszt az meg polgármesternek jól áll. Herényi Károly MDF-es honatya finomabb megoldást javasol, tulajdonképpen a jelenlegi szabályozást szigorítaná. Megtiltaná az olvasztott formában, vagy más módon felismerhetetlenné tett fémek átvételét. A szobrokon, csatornafedeleken és KRESZ táblákon kívül a kábelek egy része is olyan amit csak a MÁV, vagy a közmű cégek használnak. A szakmabelieknek illik felismerni melyik ilyen és melyik nem az. Herényi ezen kívül az okozott kárt nem az eltulajdonított tárgyak kereskedelmi értékében határozná meg, hanem hozzácsapná például lopások okozta a vasúti késések miatti kárt is a büntetési tételhez. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pedig semmilyen formában nem foglalkozik a kérdéssel, vagy legalábbis jelét ennek nem látjuk. Na, majd ha ellopják a Kóka-szobrot. Csak pár évtized kérdése az egész.

Antall József néhai miniszterelnök fejszobra
Ismét ellopták Antall József néhai miniszterelnök fejszobrát a XV. kerületi Pestújhelyi térről – közölte a rendőrség szombaton. Hajdu László polgármester az MTI-nek nyilatkozva megdöbbenésének adott hangot, és úgy vélte, feltehetően nem politikai indíték állhat a háttérben.

A BRFK világhálós oldalán az áll, hogy a bronzból készült, életnagyságú fejszobrot október 26. és november 2. között tulajdonították el.

A rendőrség lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

A XV. kerületi polgármester szerint úgy tűnik, hogy ma Magyarországon nem lehet közterületen bronzszobrot állítani, a mai kultúra ezt nem bírja el. Utalt arra, hogy májusban már egyszer ellopták az alkotást, ám azt később egy csepeli utcán megtalálták.

A köztéri alkotás 2006 nyarán is megsérült már, akkor egy vihar döntötte le a kőtalpazatról.

Hajdu László úgy vélekedett, hogy nem politikai indítékú a szoborlopás, az alkotást feltehetőleg színesfémgyűjtők vitték el. Az elkövetők „profik” lehettek, mert a szobrot tartó két, másfél centis acélrudat is el tudták vágni - tette hozzá.

Az MTI úgy tudja, hogy az esetnek egy hajléktalan férfi szemtanúja lehetett, ám őt pénteken még nem tudták kihallgatni. A távirati iroda információi szerint a környékbeli méh-telepek ellenőrzését megkezdték.

A kerület 2003 decemberében állíttatta fel Kirchmayer Károly szobrászművész alkotását, így akartak emléket állítani a pestújhelyi gyökerű politikusnak – emlékeztetett a kerület szocialista polgármestere, akinek gimnazistaként négy éven át Antall József volt az osztályfőnöke.

Hajdu László közölte, bízik abban, hogy az alkotást megtalálják. Mint mondta, döntés még nem született, ám várhatóan újraállítják a néhai miniszterelnök szobrát.

Kirchmayer Károly nem sokkal a szobor korábbi ellopását követően hunyt el, ismerősei szerint halálában szerepet játszhatott művének eltűnése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását