2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Uniós fejlesztések 2009 - ami a csövön kifért

Jó évet zárt az ország régiós fejlesztéseiért felelős hatóság. 2009-ben több forrás elosztásáról és kifizetéséről intézkedett, mint 2007-ben és 2008-ban együtt. Evés közben jön meg az étvágy - szokás mondani, csak aztán nehogy túlegyük magunkat...
2009. december 21. hétfő 07:49 - Nagy András
Az Európai Unió fejlesztési politikájának köszönhetően 2007 és 2013 között összesen 7000 milliárd „közösségi” forint ömlik az országba. Minthogy az átlagpolgár számára felfoghatatlan összegről van szó, óhatatlanul is a hazai közélet kereszttüzében forog a kérdés: milyen célokra és milyen hatékonysággal használja fel Magyarország a forrásokat?

Majdnem a lét a tét

A kassza ugyanis csak látszólag kifogyhatatlan: a következő európai fejlesztési ciklusban, a 2013-2020-as periódusban Magyarország már jóval szerényebb támogatásra számíthat mint mostanság, érdemes tehát alaposan átgondolni a fejlesztési irányokat. Az uniós pénzekre kiírt pályázatok igazgatásával megbízott kormányszerv, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) európai kötelezettségeinek megfelelve rendszeresen beszámol a nyilvánosságnak az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) névre keresztelt országfelzárkóztató-program eddigi eredményeiről.

Legutóbb épp az ÚMFT egyik legnagyobb alrendszeréről, a Regionális Operatív Programok (ROP) alakulásáról számolt be. Mint a ROP Irányító Hatóságának sajtótájékoztatóján kiderült, az összesen hét regionális operatív program keretében mintegy 1650 milliárd forintnyi forrást használhatunk fel 2013-ig.

Idén január és november között összesen huszonöt tématerületen hirdettek pályázatot. Ezek nagy része mind a hét régióban elérhető volt, sőt, egyes turisztikai fejlesztések esetében a Balatoni térség számára külön keret is rendelkezésre állt.

Gyorsuló pályán a kifizetések

Az elmúlt közel három évben a végleges kötelezettségvállalások értéke megközelítette az 590 milliárd forintot. Ennek több mint 53 százaléka (mintegy 318 milliárd forint) az idei év termése. A 2007-es indulás óta több mint 490 milliárd forintra kötöttek szerződést, ennek az összegnek közel 70 százaléka (kábé 342 milliárd forint) a 2009-es munka gyümölcse. A jelek szerint idén sokat bírált kifizetések üteme is gyorsuló pályára állt, hisz az eddigi összesen több mint 120 milliárd forintnyi kifizetésből több mint 107 milliárdhoz (89%) idén jutottak hozzá a kedvezményezettek.

Megtudtuk azt is, hogy a ROP tevékenységének köszönhetően ezerkétszáz településen valósulhat meg uniós támogatást felhasználó projekt, s több mint ezer önkormányzat kapott valamilyen segítséget. Összességében pedig úgy áll a dolog, hogy A ROP pályázati kiírásai keretében 2009. novemberéig több mint 4800 projekt került támogatásra, hozzávetőleg 590 milliárd forint értékben.

Beindult a buli


A projektek feldolgozása, értékelése folyamatosan zajlik. Információink szerint a beérkezett 13 700 pályázat közül több mint 9 800 értékelése már megtörtént. Az úgynevezett Bíráló Bizottságok csaknem 7 500 projektről döntöttek. Konkrét kifizetésben eddig nagyjából ezerötszáz támogatott részesült mintegy 120 milliárd forint értékben. 

A tájékoztató során kiderült, hogy a Regionális Operatív Programok végrehajtásában 2009. első féléve jelentős előrelépést hozott. A programok 2007-es indulása óta eltelt időszak eredményeihez viszonyítva minden téren igen jelentős előrehaladás mutatható ki.

S bár logikusnak tűnik a felvetés (fel is vetettük...), hogy miért is kellett két évig "ülni" a pályázatokon, a ROP IH-nál azt mondják, egyszerűen arról van szó, hogy a program idén ért a végrehajtás szakaszába, míg 2007-2008-ban még nagyrészt a pályázatok tervezése és kiírása zajlott. Jó okunk van tehát bízni abban, hogy 2010 még 2009-en is túltesz majd, már ami támogatások megítélését, illetve folyósítását illeti. 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását