2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kórházak: hatmilliárd forintos figyelmetlenség

Lehet, egy apró figyelmetlenség elég volt ahhoz, hogy a kórházak idén már egy fillért se lássanak abból a hatmilliárd forintos többletforrásból, amit az államtól reméltek. Ezért azonban aligha a kormány a ludas.
2009. december 16. szerda 13:59 - Nagy András
Hétfőn írtuk, a kórházak még idén számolnak az októberben kicsikart tízmilliárdos többletforrás második, hatmilliárd forintos részletével, a remény azonban, hogy az összeg még decemberben a számlájukra érkezik, egyre halványabb.

A kormány és egészségügyi szakmai szervezetek közötti októberi megállapodás úgy szól, hogy az OEP-nek még az idén, vagyis december 31-ig el kell utalnia a decemberre esedékes hatmilliárdot. Erre a kormány kedden ismételten ígéretet tett. Arról azonban, hogy az összegnek mikor kell a kórházakhoz érkeznie, nem szól a szerződés. Így előfordulhat, hogy a kórházak csupán januárban jutnak a számukra életbevágóan fontos pluszbevételhez.

A helyzetre jellemző, hogy egyes szerdai lapértesülések szerint a kórházi érdekvédők az emlékezetes őszi zöldzászlós tüntetések után most újra az utcára készülnek, mondván, az alapvető ellátások is veszélye kerülnek, ha nem jutnak még idén a pluszbevételhez.

Nincs utcai megoldás

Nos, mint Dr. Varga Istvántól, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnökétől tudjuk, tiltakozó demonstráció egyelőre nem került szóba a szakmai szervezetek közötti stratégiai egyeztetéseken, miután az érdekvédők egyetértenek abban, hogy a kormány nem sértette meg a megállapodásban foglaltakat. Az októberi szerződés egyik alpontja pedig kimondja, hogy ha nem sérül az egyezség, a szakmai szervezetek elállnak a demonstrációtól.

Felhívják ugyanakkor a döntéshozók figyelmét, hogy amiért a megállapodás született, annak a jelenlegi megoldás – vagyis hogy a pénz csak januárban érkezne meg a kórházakhoz – nem felel meg.

Mikor októberben aláírták a kórházakkal a szerződést, miért nem gondoltak arra, hogy a decemberi utalás nem feltétlenül jelenti a forrás decemberi érkezését? – kérdezzük Vargától. Az MKSZ elnöke elismeri, hogy nem került pontosításra a szerződésben, hogy mikor kell a pénznek a kórházak számlájára érkeznie.

A bankszektor farkastörvényei

Varga Ferenc szerint azonban a Kórházszövetség nem hibázott, mivel az előzetes egyeztetésekről szóló emlékeztetők mind azt tartalmazzák, hogy októberben és decemberben kifizetésre kerül a kórházaknak ajánlott tízmilliárdos többletforrás. Azt ugyanakkor ismételt kérdésünkre elismeri, hogy a konkrét megállapodásban ez a kitétel már nem szerepel. Vagyis a szakma képviselői egyszerűen elfelejtették figyelembe venni a bankszektor farkastörvényeit.

Mint azonban Varga Ferenc mondja, meg sem fordult a fejükben, hogy decemberben esetleg még nem jutnak majd a pénzükhöz. Ez gyakorlatilag visszaélés azzal a bizalommal, amit a szakmai szervezetek a megállapodás aláírásának idején a kormánnyal szemben tanúsítottak – véli a kórházszövetség elnöke.

Rendelni ki fog?

Hogy mi lesz az ellátással, ha a kórházak valóban csak januárban jutnak a decemberre várt pénzükhöz, egyelőre talány. A fizetés nélkül maradó kórházi dolgozók – ha muszáj – valahogy vélhetően már kihúzzák ezt az évet, a beszállítók azonban aligha lesznek belátók a sokszor több hónapja fizetési gondokkal küzdő egészségügyi intézményekkel.

Varga Ferenc a HírExtrának mindenesetre megerősíti azt az információt, mi szerint a szakmai szervezet kvázi beperli a kormányt, amennyiben olyan ügy jut a tudomására, amelyben valaki azért szenved kárt, mert a forráshiány miatt az illetékes egészségügyi ellátó nem tudta megfelelő kezelésben részesíteni. „Nyilvánosságra hozzuk, illetve továbbvisszük azokat az ügyeket, amelyben bárki kártérítési pert indít a kormány ellen, mondjuk azért, mert nem kapta meg időben a gyógyulásához szükséges egészségügyi szolgáltatást – magyarázza Varga.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

vidraölő
2009. december 17. 15:28
Amennyíben igazak azok a hírek, amiket a médíákban elmondtak a kórház ígazgatók, akkor Ők mind balekok!
Még az "Emlékeztetőben" az állt, hogy az átutalások, december 20 ig meg tőrténnek, a "Szerődés" szövegében, pedig az áll, hogy az átutalás DECEMBERBEN FOG MEGTŐRTÉNNI! Ezt Ők áttanulmányozás NÉLKŰL ALÁÍRTÁK! Akkor ki is a sőtét? Nem e AZOK, akik ( 8 Fő) elolvasás nélkűl aláírtak egy dokumentumot, ami végűl is MINDANNYÍUNKRA nézve hátrányossá vált?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását