2024. április 30. - Katalin, Kitti

Kezdünk hinni a válságvégben

Nagyot fordult a világ a régióban szeptember óta. A közép-európai vállalatvezetők többsége egy friss felmérés szerint már sokkal optimistább a társég gazdasági kilátásait tekintve, mint jó negyedévvel ezelőtt.
2009. december 18. péntek 07:29 - Nagy András
Dalmát pesszimizmus
Továbbra is Horvátország az a hely a régióban, ahol a legpesszimistábbak az elkövetkezendő hat hónapra vonatkozó gazdasági kilátásokat illetően. A megkérdezettek több mint kétharmada (66,7%) véli úgy, hogy a gazdaság hanyatlani fog. Azonban még ez is jelentős javulás a korábbi, 89,7 százalékhoz képest - szeptemberben ugyanis ennyien voltak ezen a véleményen Dalmáciában.
Forrás: Deloitte
Míg szeptemberben még csak minden negyedik a közép-európai vállalatvezető nyilatkozott úgy, hogy az általános gazdasági kilátások javulása várható, mára mintegy 40 százalékuk így vélekedik. Ez jelentős javulást jelent a menedzserek általános gazdasági környezettel kapcsolatos várakozásaiban.

A legnagyobb közép-európai vállalatok vezetőivel szeptemberben, majd decemberben is kitöltetett kérdőívekből kiderül, hogy – bár ez nem volt mindig így – a 2010-es gazdasági előrejelzéseknél ma már némileg optimistábban látják a közeljövőt.

A legnagyobb szemléletváltáson a cseh vállalatvezetők estek át: ősszel még csak alig több mint egytizedük nyilatkozott úgy, hogy a gazdaság fejlődési pályára áll, mára azonban már mintegy 40 százalékuk bízik a kilábalásban. Összeségében még mindig Lengyelország a legbizakodóbb, az ottani menedzserek majdnem háromnegyede úgy véli, az előttünk álló hat hónapban gazdasági fellendülés várható.

Hurrá! Optimizmus!

A felmérésről
A Deloitte Business Sentiment Index (Üzleti Vélemény Index) elnevezésű felmérés hat közép-európai ország (Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) legnagyobb vállalatainál vezető szerepet betöltő tisztségviselők („CXO”-k) véleményeinek és várakozásainak kutatásán alapuló elemzése. A felmérés célja, hogy rendszeres jelentést adjon a régióban uralkodó üzleti hangulatról, valamint olyan jelentős üzleti vezetők várakozásairól és előrejelzéseiről, akik nem csak vállalatuk, hanem országuk gazdasági teljesítményére is befolyással vannak.
Ehhez a hurráoptimizmushoz azért hozzá kell tenni, a térség országai közül Lengyelországot tépázta meg legkevésbé a válság vasfoga. Az optimista magyar vállalatvezérek aránya amúgy a régiós átlagnak megfelel, mintegy 40 százalék – a szeptemberi huszonöttel szemben.

Ami a befektetési kedvet illeti: a cégvezetők e téren is egyre derűlátóbbak a friss felmérés szerint. Ez összefüggésben áll azzal, hogy a többség szerint az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a vállalkozások számára igényelhető hitelek hozzáférhetősége. A gyáriparban például a vezetők háromnegyede szerint újra vannak elérhető hitelforrások, míg szeptemberben a még csak kevesebb, mint a felük gondolta így.

A cégvezetők több mint kétharmada úgy látja, a saját vállalkozása számára is hozzáférhetőek a hitelforrások. Ez több mint tíz százalékos javulás az előző felméréshez képest. A felmérés szerint Magyarországon is több mint húsz százalékkal nőtt azon cégek aránya, amelyek szerint létezik hozzáférhető hitel, igaz, a kutatást elsősorban a nagyobb vállalatokra terjedt ki, míg itthon a kis-és középvállalkozások panaszkodnak leginkább a banki kölcsönök elapadására.

A felmérést szeptemberben és most is elkészítő üzleti tanácsadó cég az a Deloitte Zrt, amelynek vezetését 2007 júniusától 2009 áprilisáig Oszkó Péter pénzügyminiszter látta el. Ezt a tényt – bár az ilyen cégek legfőbb piaci értéke éppen a függetlenség (vagy annak látszata) – azért nem árt figyelembe venni a kutatás értékelésekor.

Seres Béla, a társaság pénzügyi tanácsadó üzletágának közép-európai vezetője mindenestre úgy látja, bizakodásra ad okot, hogy a felmérés második kiadása az üzleti hangulat javulásáról árulkodik. Úgy tűnik, újra vannak elérhető hitelforrások, a beruházási kedv javul, és a cégvezetők jelentős hányada már árbevétel-növekedéssel számol. Mindez azt jelzi, hogy a régió cégvezetőinek nagy része már nem számít további jelentős visszaesésre – mondja.

Változatlan visszafogottság

Árbevétel: a magyar cégek a legoptimistábbak
Egyre többen számítanak arra is, hogy a vállalatok értékesítésből származó árbevétele jövőre nőni fog. A szeptemberi 45,3 százalékhoz képest ma már a cégvezetők többsége (53,1%) bízik abban, hogy az eladások szintje emelkedni fog. A felmérés szerint a hazai vállalatok ezen a téren a legoptimistábbak közé tartoznak a régióban, közel kétharmaduk (63,3%) számít arra, hogy a következő 12 hónap során nőni fog a bevétele. Ez 18 százalékos pozitív eltolódás a szeptemberi adathoz képest – közölte Seres Béla.
Azt ugyanakkor ő is elismeri, hogy nem létezik minden országra „ráhúzható” egységes megoldás, ha Közép-Európa gazdasági fellendüléséről van szó. Az elemző szerint a térség akkor állhat hosszú távú növekedési pályára, ha az egyes országok a gazdasági problémák megoldása során kiegyensúlyozott és józan célokat tűznek ki maguk elé.

A felmérés eredményei a szívet melengetően növekvő optimizmus dacára összességében változatlanul visszafogott várakozásokat tükröznek. Ez nem is csoda: a térség országai még csak mostanság kezdik meg a globális pénzügyi válságból való kilábalás lassú és fáradságos folyamatát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását