Uniós fejlesztések 2009 - ami a csövön kifért

Jó évet zárt az ország régiós fejlesztéseiért felelős hatóság. 2009-ben több forrás elosztásáról és kifizetéséről intézkedett, mint 2007-ben és 2008-ban együtt. Evés közben jön meg az étvágy - szokás mondani, csak aztán nehogy túlegyük magunkat...

Az Európai Unió fejlesztési politikájának köszönhetően 2007 és 2013 között összesen 7000 milliárd „közösségi” forint ömlik az országba. Minthogy az átlagpolgár számára felfoghatatlan összegről van szó, óhatatlanul is a hazai közélet kereszttüzében forog a kérdés: milyen célokra és milyen hatékonysággal használja fel Magyarország a forrásokat?

Majdnem a lét a tét

A kassza ugyanis csak látszólag kifogyhatatlan: a következő európai fejlesztési ciklusban, a 2013-2020-as periódusban Magyarország már jóval szerényebb támogatásra számíthat mint mostanság, érdemes tehát alaposan átgondolni a fejlesztési irányokat. Az uniós pénzekre kiírt pályázatok igazgatásával megbízott kormányszerv, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) európai kötelezettségeinek megfelelve rendszeresen beszámol a nyilvánosságnak az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) névre keresztelt országfelzárkóztató-program eddigi eredményeiről.

Legutóbb épp az ÚMFT egyik legnagyobb alrendszeréről, a Regionális Operatív Programok (ROP) alakulásáról számolt be. Mint a ROP Irányító Hatóságának sajtótájékoztatóján kiderült, az összesen hét regionális operatív program keretében mintegy 1650 milliárd forintnyi forrást használhatunk fel 2013-ig.

Idén január és november között összesen huszonöt tématerületen hirdettek pályázatot. Ezek nagy része mind a hét régióban elérhető volt, sőt, egyes turisztikai fejlesztések esetében a Balatoni térség számára külön keret is rendelkezésre állt.

Gyorsuló pályán a kifizetések

Az elmúlt közel három évben a végleges kötelezettségvállalások értéke megközelítette az 590 milliárd forintot. Ennek több mint 53 százaléka (mintegy 318 milliárd forint) az idei év termése. A 2007-es indulás óta több mint 490 milliárd forintra kötöttek szerződést, ennek az összegnek közel 70 százaléka (kábé 342 milliárd forint) a 2009-es munka gyümölcse. A jelek szerint idén sokat bírált kifizetések üteme is gyorsuló pályára állt, hisz az eddigi összesen több mint 120 milliárd forintnyi kifizetésből több mint 107 milliárdhoz (89%) idén jutottak hozzá a kedvezményezettek.

Megtudtuk azt is, hogy a ROP tevékenységének köszönhetően ezerkétszáz településen valósulhat meg uniós támogatást felhasználó projekt, s több mint ezer önkormányzat kapott valamilyen segítséget. Összességében pedig úgy áll a dolog, hogy A ROP pályázati kiírásai keretében 2009. novemberéig több mint 4800 projekt került támogatásra, hozzávetőleg 590 milliárd forint értékben.

Beindult a buli


A projektek feldolgozása, értékelése folyamatosan zajlik. Információink szerint a beérkezett 13 700 pályázat közül több mint 9 800 értékelése már megtörtént. Az úgynevezett Bíráló Bizottságok csaknem 7 500 projektről döntöttek. Konkrét kifizetésben eddig nagyjából ezerötszáz támogatott részesült mintegy 120 milliárd forint értékben. 

A tájékoztató során kiderült, hogy a Regionális Operatív Programok végrehajtásában 2009. első féléve jelentős előrelépést hozott. A programok 2007-es indulása óta eltelt időszak eredményeihez viszonyítva minden téren igen jelentős előrehaladás mutatható ki.

S bár logikusnak tűnik a felvetés (fel is vetettük...), hogy miért is kellett két évig "ülni" a pályázatokon, a ROP IH-nál azt mondják, egyszerűen arról van szó, hogy a program idén ért a végrehajtás szakaszába, míg 2007-2008-ban még nagyrészt a pályázatok tervezése és kiírása zajlott. Jó okunk van tehát bízni abban, hogy 2010 még 2009-en is túltesz majd, már ami támogatások megítélését, illetve folyósítását illeti.