2024. április 27. - Zita
Megint a doppinggal van a baj. Vagyis az egyre idiótább doppingszabályokkal. Meg a feledékeny sportolókkal. Elveszítünk két éremesélyes sportolót már másfél évvel a londoni olimpia előtt? A hírhedt 45-ös szabály nyomában.
2011. január 9. vasárnap 17:49 - Gedei Szilárd
"Bárki, akit doppingvétség miatt hat hónapnál hosszabb eltiltással sújtanak a dippingellenes szabályok megsértése miatt, nem vehet részt a büntetése lejártát követő első olimpiai játékokon."

A fenti idézet a nemzetközi sajtó által csak 45-ös szabályból (Rule 45) származik, melyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2008 nyarán helyezett hatályba.

Ez, a hazánkban nemrég reflektorfénybe került paragrafus akadályozhatja meg abban Szepesi Nikolettet és Kiss Balázst, hogy elindulhassanak a 2012-es londoni nyári ötkarikás játékokon. Mindketten hat hónapnál hosszabb eltiltás után szeretnének ugyanis részt venni a 2012-es olimpián.

NOB vs. Szepesi & Kiss

"A NOB szabálya a zéró tolerancia elvét szem előtt tartva, azért született, mert az a cél, hogy az olimpiai játékokat megtisztítsák a doppingtól. A döntéshez egyébként minden joga megvolt a NOB-nak, a szervezetnél vannak az olimpia tulajdonjogai, így aztán a részvételi kritériumokat is meghatározhatja" - mondt a sportnapilapnak Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi igazgatója.

Mint arról akkoriban a HírExtra is beszámolt, Szepesi Nikolett elhamarkodott visszavonulása után elhamarkodta a visszatérést is - legalábbis a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) szerint. A szervezet szabályai szerint a visszatérő sportoló köteles a tervezett vissaztérése előtt kilenc (!) honappal elhatározását bejelenteni. Ezt a celebálmokat kergető Szepesi nem tette meg, minek eredményeképp máig egyéves büntetését tölti.

Szepesi: tiszta a lelkiismeretem

"Tiszta a lelkiismeretem. Amikor visszajöttem, valóban elmulasztottam a bejelentést, amióta azonban eltiltottak, minden kötelezettségemnek eleget teszek. Minden ellenőrzésen ott vagyok. Soha nem doppingoltam, mégis doppingvétség miatt vagyok eltiltva" - mondta a HírExtra megkeresésére Szepesi az ügyről, s hangsúlyozta, mind a WADA, mind a NOB szabályzatait betartva készül a visszatérésre.

Kiss Balázs esete kicsit más. Vagyis nem kicsit, pont egy jó adag aromatáz inhibitorral másabb. Ezt a szert találták ugyanis meg tavaly márciusban világbajnok birkózónk szervezetében. A WADA vizsgálata után egyéves eltiltást kapott, tehát ő is beleesik a NOB sokak által botornak tartott szabályozásába.

Tiszeker: joguk van a jogorvoslathoz

"Mivel Szepesi már le is töltötte az eltiltását, nehezen hiszem, hogy büntetése jogilag visszamenőlegesen megszüntethető, de persze versenyzője érdekében ezt meg kell próbálnia a Magyar Úszó Szövetségnek, miként Kiss esetében joga van a birkózószövetségnek is a sportdöntőbírósághoz, mint a legmagasabb szintű fórumhoz fordulnia. Én azonban inkább bíznék abban, hogy a NOB valamit lép, s még történhet változás London előtt. Azt nem hiszem, hogy visszavonja a döntést, de a hat hónapot esetleg módosíthatja, hogy ne kapja rögtön az olimpiáról való kizárással a legsúlyosabb büntetést az olyan sportoló is, aki arra nem szolgált rá" - kommentálta az MTI-nek az ügyet Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

"Senki nem tud semmit. Alig beszéltem még valakivel, és az úszószövetségben sem igazán tudják még, hányadán is állunk. Mint magánszemély gondolom, hogy van egy kis esély. Mert ugyanúgy vagyok eltiltva, mint aki doppingolt, de az én ügyem egészen másról szól, mint egy valóban doppingoló versenyzőé" - adott hangot reményeinek Szepesi Nikolett.

Van remény?

A birkózók szövetsége egyébként utólagosan jogorvoslatért fordul a független nemzetközi sportdöntőbírósághoz, a Magyar Úszó Szövetség pedig a FINA illetékeseinél fog kopogtatni a lehetőség után, amivel elérhetnék Szepesi doppingvétségének utólagos törlését.

Arra ugyanis szinte semmi esély, hogy a NOB változtat határozatán. Ha pedig a sportági szövetségek sem tudnak semmit elérni a nemzetközi színtéren, akkor két éremesélyes sportolót veszítünk már a londoni olimpia kezdete előtt másfél évvel...

Nem csak a magyarok szívnak
A nemzetközi sportszakma is tele van a 45-ös szabály miatt hoppon maradó sportolók eseteivel.
Az amerikai MACS, azaz az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) nem kevesebb mint huszonegy hónapra meszelte el a 400 méter regnáló olimpiai és világbajnokát, LaShawn Merrittet. A fiatal, mindössze 23 éves sportoló ügyének pikáns része, hogy illegális potencialövelővel bukott meg...
Az USADA Jessica Hardyval, az amerikaiak tehetséges úszójával is kiszúrt. A 100 mell volt világcsúcstartója klenbuterollal bukott a pekingi olimpia előtt. Ki is hagyta a játékokat, s mivel egy éves eltiltása csak nemrég járt le, a következő, tehát a 2012-es olimpiáról neki is le kell mondania.
És a legfrissebb: a Rátgéber László által irányított Fenerbace női kosárcsapatának amerikai sztárja, Diana Taurasi a napokban várhatja eltiltásának időtartamáról szóló híreket - amennyiben fél évnél hosszabb időre meszelik el, szintén ki kell hagyni a londoni játékokat.
Ez csak három amerikai eset, de pont ez mutatja jól, hogy ha az amerikaiak nem tudtak sikeres lobbit bemutatni a 45-ös szabály ellen, akkor nekünk, magyaroknak még annyi esélyünk sem lehet...

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását