2024. április 26. - Ervin
Miért kellett az államnak egy veszteséges budapesti kaszinó? Hogyan jön Andy Vajna a képbe? Miért tiltakozik a Jobbik? És miért pont most vette meg a Szerencsejáték Zrt. a Tropicana kaszinót? Válaszok a HírExtrától.
2011. január 6. csütörtök 17:38 - HírExtra
245 millió forintot adott az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó cég Belvárosi Kaszinó Kft.-ben jegyzett üzletrészéért a Szerencsejáték Zrt., vagyis annak száz százalékos tulajdonában álló SzRT- Service Kft.. Ez azt jelenti, hogy az egyre több kormányzati gesztussal megörvendeztetett Andy Vajna megszabadult a Las Vegas Casino s.a.r.l. a Belvárosi Kaszinó Kft.- ben meglévő részétől, teljesen kiszállt a nyereségesnek évek óta nem mondható Tropicana kaszinóból.

Magyarul: az állam fizetett egy évek óta veszteséges kaszinóért.

Senkinek sem éri meg, csak az államnak?

A másik kaszinó is veszít
A filmproducerként ismertté vált Andy Vajna másik kaszinóérdekeltsége a Las Vegas. Ez a hely teljes egészében az ő tulajdona. Az adatok szerint azonban ez sem a legtutibb üzlet: a Las Vegas árbevétele egy év alatt négymilliárd forintról 3,2 milliárdra csökkent.
Ekkora biznisz lenne a kaszinóüzemeltetés? A jelek szerint nem éppen. Emlékezhetünk rá, a kilencvenes években szinte robbanásszerűen szaporodtak el a kaszinók szerte az országban. Volt olyan időszak, hogy nem kevesebb mint tizenhét kaszinó működött, köztük kilenc budapestivel. Ebből néhány éve mindössze öt maradt - vidéken Kecskeméten, Sopronban és Győrben, Budapesten pedig kettő is (Tropicana, Las Vegas). Mára pedig a két veszteségekben vergődő kaszinó mellett csak a soproni maradt működőképes.

A gazdasági válság ráadásul a megmaradt kaszinókra is komoly hatással volt. A két fővárosi hely forgalma évek óta csökkent, egy-egy jelentősebb pókerverseny idejét kivéve egyre kevesebb ember lézengett a játéktéren (a póker kivételes hazai divathullámait meglovagolva a két budapesti kaszinó rendezi például évek óta hazánk legjelentősebb pókertornáját, a Budapest Poker Opent, illetve több más jelentős nemzetközi versenyt is szerveztek az elmúlt években).



Veszteség veszteség hátán

A két kaszinót üzemeltető Belvárosi Kaszinó Kft. azonban így is 176 millió forintos veszteséget halmozott fel az elmúlt évben.

A Tropicanát működtető Belvárosi Kaszinó Kft. tavalyelőtt 176 millió forintos veszteséget termelt. Még egy adat: a cég nettó árbevétele 2009-ben 2,127 milliárd forint volt, míg 2008-ban még 2,738 milliárd.

Ezt, az egyértelműen romló mutatókkal rendelkező "játékbarlangot" vette meg a Szerencsejáték Zrt.

A parlamenti pártok közül eddig egyedül a Jobbik tiltakozott az üzlet miatt. Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője a HírExtrának elmondta, felháborítónak tartják, hogy egy 176 millió forintos adósságot felhalmozó kaszinót vesz meg egy állami cég.

Fideszes mutyi vagy ésszerű befektetés?

"A Tropicana kaszinó Andy Vajna tulajdonában van, vagyis volt, aki köztudottan Orbán Viktor jó barátja. Miért kellene az államnak kaszinót üzemeltetnie, pláne veszteségesen? Ha egy magyar kis- vagy középvállakozás hasonló veszteséget könyvel el, nem számíthat hasonló állami segítségre. Az ilyen kiváltságokhoz Orbán Viktor jó ismerősének kell lenni" - mondta Dúró, aki azt is hozzátette, a furcsa üzlet ellen mindenképpen tiltakozni fognak, bár még nem tudják, milyen formában.

Az adás-vétel időzítése egyébként nem meglepő, ha tudjuk, a Belvárosi Kaszinó Kft. milyen időtartamra szerződött a játéktér bérbeadására a "BÁR-Co" Kft.-vel. A határozott időrekötött szerződés időtartamának vége ugyanis 2010. december 31. Hogy jön a képbe ez a cég? A "BÁR-Co" Kft. ügyvezetője bizonyos Andrew G. Vajna, aki ezek szerint tudhatta, 2011-ben már megszabadulhat veszteséget termelő kaszinójától.



Érdekes szerződések

Érdekesség, hogy a nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, a Belvárosi Kaszinó Zrt. 420 ezer dolláros (közel 100 millió forintos) tanácsadói szerződéssel is rendelkezett a Magyarországon nem bejegyzett, holland Magyar Gaming BV-vel. Ráadásul úgy, hogy a szerződésben foglalt összeget a cég nyereséges gazdálkodásához kötötték...

Az állam és a Vajna-féle vég közötti biznisz azonban visszavonhatatlanul megköttetett. Jól járt vele Andy Vajna, de vajon miből gondolja azt az állam, hogy nyereségessé tudja tenni az évek óta vergődő céget?

A Szerencsejáték Zrt. frissen kiadott közleményében kifejti, az "állami bevételek gyarapítását" szem előtt tartva döntött az üzlet mellett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását