2024. április 25. - Márk
A sógorok már a spájzban vannak. A Budapesti Értéktőzsdét birtokló Wiener Börse azt tervezi, bevásárolja magát a magyar börze elszámolóházába. A HírExtra információi szerint a bécsiek nem véletlenül fenik a fogukat a KELER-re.
2010. december 23. csütörtök 06:12 - Gedei Szilárd, Forján-Vass Máté
A Központi Elszámolóház és Értéktár, azaz a KELER lényegében "nagykereskedelmi" szolgáltatásokat nyújt, illetve infrastruktúrát biztosít a magyar tőkepiac szereplői, közvetítői számára. A KELER szerepe tehát messze nem mondható elhanyagolhatónak a hazai tőzsdebizniszben, sőt.

Mit akarnak az osztrákok?

Erre a kulcsfontosságú cégre feni a fogát most valaki. A Budapesti Értéktőzsde nagy részét birtokló osztrák Wiener Börse portálunk információi szerint ugyanis feltehetőleg arra készül, hogy bekebelezi a BÉT elszámolóházaként működő KELER-t. A WB, mint a BÉT egyik tulajdonosa 47 százalékos tulajdonrészét szeretné felturbózni (a többségi tulajdonos jelenleg a Magyar Nemzeti Bank).

A HírExtra természetesen megkereste a Budapesti Értéktőzsde illetékeseit. A BÉT-nél azonban mindössze azzal kommentálták értesüléseinket, hogy jelenleg nincsenek akvizíciós terveik. Arról azonban, hogy a jövőben terveznek-e hasonlót, nem beszéltek.

A Magyar Nemzeti Banknál sem kaptunk érdemi tájékoztatást az üggyel kapcsolatban.

Mi a bécsiek célja?

Kié a KELER?
A KELER csoport két részből áll. Az egyik a Központi Elszámolóház és Értéktár (Budapest) Zrt., a másik a KELER Központi Szerződő Fél Kft.. Előbbiben a Magyar Nemzeti Bank 53,33 százalékos, a Budapesti Értéktőzsde pedig 46,67 százalékos részesedéssel bír. Utóbbiban viszont az MNB mindössze 13,33 százalék, a BÉT pedig 11,67 százalékkal rendelkezik.
A Wiener Börse célja egyértelműen a teljes magyar tőzsde kontrollálása. A WB korábban már megszerezte a prágai tőzsde (PX) 92 százalékát, és a ljubljanai börzét (SBI) üzemeltető részvénytársaságba is bevásárolta magát. Sőt, a közép-európai gáztőzsde (CEGH) megszületésénél is bábáskodott, de a bolgár, illetve a szerb börze iránt is élénken érdeklődik.

Ez a sors várhat a budapesti kereskedésre is. Az ugyanis, hogy egy tőzsde tulajdonosa minél nagyobb szeletet akar a börzéhez tartozó elszámolóházban, nem feltétlenül példa nélküli. Sőt. olyan is előfordult már az európai tőzsdetörténelem során, hogy egy börzét tulajdonló cég teljes egészében bekebelezte a maga KELER-jét.

Ha pedig bekebelezi, viheti is. Mondjuk külföldre. Legyen mondjuk Bécs? Az egyébként, hogy a KELER-t külföldre viszi a gazdája nem jelent feltétlenül negatív változást.

Bécs-Budapest tőzsdemaraton

Ha a Wiener Börse, a vele együttműködő nagy osztrák bankokkal együttműködve "megnyeri" a KELER-t, lényegében a teljes magyar tőzsde infrastruktúrája felett megszerzi a hatalmat. Az pedig már csak a bécsieken múlik, hogy mit szeretnének továbbra is Budapesten, és mit az osztrák fővárosban látni.

Ugyan közel sem biztos, hogy ez lenne a WB szándéka, de ha úgy dönt, akár a magyar értékpapírokat is jegyeztetheti majd Bécsben. Ez azonban még sok mindenen múlhat, az apparátus minél gazdaságosabb elhelyezésétől kezdve az elszámolásra vonatkozó törvényig. Ez utóbbi például szintén változás előtt áll.

Mintha minden a sógorok malmára hajtaná a vizet...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását