2024. április 26. - Ervin
Rendhagyó hangvételű beszélgetésünkben a Havas Tanár úr elmeséli, hogy mikor döbbent rá a vörösiszap-katasztrófa komolyságára, megdicséri Orbán Viktort és lelassítaná régi jó barátját, Illés Zoltánt.
2010. október 12. kedd 15:49 - HírExtra
A HírExtra sorozatában megismerhetjük Havas Henrik, közéleti ügyekre vonatkozó véleményét. Mikor fogta fel az iszapkatasztrófa jelentőségét? Mit csinálna a MAL Zrt. vezetőivel? Mi a különbség a bocsánatkérés és a sajnálat kifejezés között? Minden kiderül! Rendhagyó Heti Havas, kivételesen komolyan.

(Havas Henrik videóblogja a következő címen érhető el: http://www.hblog.hu/)


Mikor fogta fel az iszapkatasztrófa jelentőségét?


Hétfőn tévéfelvételem volt, ezért nem néztem internetet, nem hallgattam rádiót. Utána Ozzy Osborne koncertre mentem, de ott a közönség sorai közt ez nem volt beszédtéma. Másnap átaludtam a reggeli híreket, így valamikor kedden délelőtt jöttem rá, hogy mi történt. Villámcsapásszerűen ért.

Egy óriási árvíz is szörnyű, de ez a vörös iszap… pontosan tudtam, hogy ebből világszenzáció lesz. Ha csak sima víz ömlött volna ki, akkor nem lett volna olyan látványos, mint a vörös szín. Pontosan tudtam, hogy Bangladestől Alaszkáig az egész világ ezzel fog foglalkozni. Mellbevágó volt.

Egyébként húsz évvel ezelőtt Mosonmagyaróvár mellett láttam egy ilyen zagytározót és máig él az emlék a fejemben, hogy már akkor rossz érzésem volt; szörnyű volt látni.

Elégségesnek és példaértékűnek tartja az Orbán-kabinet hozzáállását a történtekhez?

Azt gondolom, hogy Orbán Viktor élete legjobb formáját hozta, de vannak túlmozgásos emberek. Én baráti viszonyban vagyok Illés Zoltánnal, de le kellett volna lassítani őt. Az utolsó hisztérikus bejelentései nem voltak másra jók, mint pánikkeltésre. Ezen kívül a tájékoztatás tökéletlen volt. Az emberek egész egyszerűen nem tudták, hogy mikor mi van. Azt gondolom, hogy a tájékoztatás a kormány részéről is kifogásolható volt, de a MAL Zrt. részéről egyszerűen katasztrófa volt.
,
Mit csinálna a MAL Zrt. vezetőivel?

Bezárnám őket egy irodába és azt mondanám nekik, hogy csak és kizárólag azt ehetik, amit a hozzáértő szakértők javasolnak és fogják be a szájukat.

Ön felháborodott-e azon, hogy majdnem egy hétig nem kértek bocsánatot a milliárdos cégtulajdonosok?

Nana! A bocsánatkérés és a sajnálat kifejezése között alapvető különbség van. Bocsánatot az kér, aki bűnösnek érzi magát. Márpedig a mai napig nem tudjuk, hogy igazából mi történt. Azt tudjuk, hogy ők ezeket a tározókat már felépítve vették át és volt egy bejárás. A helyükben én sem kértem volna bocsánatot, de azonnal a helyszínre siettem volna, minden segítséget felajánlottam volna és azt mondtam volna, hogy ha majd kiderül bármiféle felelősség, akkor bocsánatot fogunk kérni. Addig együtt érzünk és sajnálkozunk.

Közveszély okozás és környezetkárosítás alapos gyanújával hétfőn letartóztatták a MAL Zrt. Igazgatóját, Bakonyi Zoltánt.

Nem tudom, hogy mi volt az alapos gyanú. Ellenőrzés elmulasztása például megalapozhatja a letartóztatást, de ha az egész csak arra szolgál, hogy kiszolgálja a közvélemény igényét a mielőbbi felelősségre vonásra, akkor ez egy jogállamban kérdéses, hogy helyénvaló-e.
Csak úgy halkan megkérdezem: ki a felelős azért, hogy egy gáttól néhány tíz méterre emberek élnek, karnyújtásnyira a vörös iszaptól?

Devecseren vagy Kolontáron száz éve vagy még régebb is laktak emberek…

Akkor miért nem telepítették ki őket?

Miért oda építették a tározót?

Erről van szó. Miért nem ezeket keresik meg? De ha már megépült a tározó, akkor a verespataki tragédia után nem lehetett volna átgondolni, hogy ezek az emberek jó helyen laknak-e? A verespataki gátszakadás után én felelős állami vezetőként megvizsgáltattam volna, hogy hol vannak hasonló gátak és ha átszakadnak, akkor veszélyeztetnek-e emberi életeket és településeket.

Első helyen azokat a környezetvédelmi minisztériumi vezetőket venném elő, akik Verespatak után nem készíttettek felmérést arról, hogy hol vannak ilyen gátak, amik veszélyesek az emberi életre.

Mikor lesz pisztráng a Marcalban?

Nem tudom, nem értek hozzá. Az egészben az a legrosszabb, hogy boldog-boldogtalan nyilatkozik, akinek halvány fogalma sincs az egészről. Orbán Viktor azt mondta, hogy nem volt földrengés, hurrikán árvíz, tehát nem lehet természeti katasztrófáról beszélni. Akkor kérdezem én, hogy amikor a Duna mentén egy löszfal ledől, az micsoda.

Nincs hurrikán vagy árvíz, mégis ledől a talajszerkezet miatt. Itt a szakemberek a talajszerkezetről és felelőtlen építkezésről beszélnek. Nem mentegetni akarom a MAL vezetőit, hanem arról szól a történet, hogy csak felelősen és megalapozottan szabad megnyilvánulni.

Lehet szimbolikus jelentősége az iszapömlésnek? Az önkormányzati választások másnapján szakadt át a gát és színezte vörösre Devecser és Kolontár utcáit a méreg.

Jézus-Mária! Remélem, hogy nem összeesküvésre gondol. Az iszap, ami ráadásul vörös, elindul. Hegyomlásszerű Fidesz győzelem után vörösiszap-tenger. Ez azért nagyon szép kép. Olyan, mintha összehasonlítanánk a Reichstag felgyújtásával.

Ezt a képet fedezhette fel elsőként Papcsák Ferenc…

A legrosszabb az, amikor katasztrófákat politikai szándékkal sajátítanak ki. Nem azt állítom, hogy ez történt, de még a látszatát is kerülni kellene annak, hogy politikát kevernek egy tragédiába.


A Heti Havasban eddig:






Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását