2024. május 4. - Mónika, Flórián

Szenvedés és szenvedély - véget értek a nyolcaddöntők

Japán magát verte meg a vébé legunalmasabb mérkőzésén, a mediterrán párbajon viszont parázs küzdelem után a spanyolok kerekedtek felül, portugál kiállítással fűszerezve.
2010. június 30. szerda 06:00 - HírExtra
Szenvedős időhúzás

Alaposan megnyújtotta Japán és Paraguay a kedd délutánt. A 2010-es vébé legpocsékabb meccsét produkálták, ráadásul 120 percen át, érezhetően egyik csapatnak sem volt konkrét elképzelése a továbbjutást illetően. A 107. perc környékén már a bicska nyílt a zsebünkben: még a világbajnokság fekete bárányaként tündöklő Franciaország is jobban szerepelt volna ebben a nyolcaddöntőben, Gerardo Martino paraguayi kapitány és Okada Takesi is jó nagy Anelkázást érdemelt volna csapatuk nyolcaddöntőben nyújtott teljesítménye után.

De nézzük a mérkőzést, eseményről eseményre. Csak a 20. percben alakult ki az első helyzet, Barrios jól fordult le az emberéről a tizenhatoson belül, de Villar jól zárta a szöget. Japán azonnal válaszolt, Macui találta telibe a lécet 25 méterről. Folyamatos játék ezután sem alakult ki, a játékosok nagyon pontatlanul adogatták a labdát, sokszor tanácstalanul passzolták körbe ellenfelük kapuját. Paraguay az első félidőben többen birtokolta a labdát, de a japán védelemmel semmit sem tudtak kezdeni. Vezethettek volna, de a 28. percben elvégzett szögletből kialakult ziccert Santa Cruz nem tudta érvényesíteni.

A félidő végén Japán erejéből telt egy kontrára, de a Macuitól kapott labdával Honda centikkel nézte be a jobb alsót.

A második játékrész még az első félidőnél is vérszegényebb volt, Riveros harmatgyenge fejesét – mely a 60. percben történt- csak a rend kedvéért említjük meg. Ezután Paraguay felívelésekkel próbálkozott, Japán az elcsent labdákkal kontratámadásokat indított, de a tizenhatosig is ritkán jutott el. Érezhető volt, hogy a csapatok a tizenegyespárbajra játszanak.

Így aztán kötelező kétszer tizenöt perc alatt volt idő sört rendelni, lottószelvényt tölteni, pelenkát vásárolni. A várva várt tizenegyes rúgás sem hozta meg a várva várt drámát, Gundel Takácson is érződött, hogy minden orgánumát a gólokra tartalékolta, a japán Komano lécen csapódó büntetőjénél üvölthetett csak a kommentátor. A dél-amerikaiak közül senki sem hibázott, így Paraguaq 5-3 eredménnyel a legjobb nyolc közé szenvedte magát.

Szenvedélyes időzúzás

Sokkal jobb játékot hozott a vébé utolsó nyolcaddöntője. Spanyolország és Portugália összecsapása minden ízében magában hordozta a mediterrán virtust, adrenalinból nem volt hiány, gyorsan feledtették a délutáni ásítozást.

A spanyolok kezdték támadóbban a mérkőzést, gyors egymásutánban Torres és Villa is kétszer lőhetett kapura, de Eduardo magabiztosan hárított. Az első negyedóra végére a portugálok kijöttek a szorításból, szögletek után többször is veszélyesek voltak, kiegyenlítődött a játék.

Spanyolország a tőle megszokott sokpasszos játékkal uralta a támadásokat, Portugália a biztos védekezésre épített, támadásaikat a teljesen szabadon mozgó Ronaldo játékára hegyezték ki, de a csatár ezen a meccsen sem volt formában.

A 21. percben szép portugál támadás futott végig: Tiago 20 méterről komoly lövést engedett el. A léc alá tartó labdába Casillas csak beleütni tudott, majd a kapu felé visszapattanó bogyót alig tudta elütni az érkező Almeida elől. A következő helyzetet is a portugálok alakították ki, C. Ronaldo jó 30 méterről küldött kapura egy szabadrúgást, a vibráló labdát Casillas nagyon bizonytalan mozdulattal hárította

A spanyolok hiába birtokolták többet a labdát, Portugália  veszélyesebben játszott, a félidő vége felé Tiago és Almeida is komolyan veszélyeztette Casillas kapuját, Meireles kiugratása után pedig ki kellett futnia, hogy menteni tudjon Simao elől.Nem változott a játék képe a második félidőre sem, a spanyol labdatartást veszélyes portugál kontrák követték. Az 52. percben Almeida húzta meg a bal oldalt, egy visszacsel után okosan passzolt középre, a menteni igyekvő Puyol majdnem öngólt rúgott.

A Torres helyén csereként pályára lépő Llorente első labdaérintéséből gólt szerezhetett volna, de fejesét bravúrral hárította a spanyol kapuban remeklő Eduardo. Egy perccel később Villa lőtt 20 méterről, alig a jobb kapufa mellé.A 63. percben megszerezte a vezetést Spanyolország. Kényszerítőzés után Villa elsőre a kifutó kapusba lőtt, de a kipattanó labdát vissza tudta emelni az üresen maradt kapuba, igaz, a helyzet akkor már erősen lesgyanús volt.

A gól után a spanyol válogatott került fölénybe, többször veszélyeztették a portugálok kapuját. Ráadásul az utolsó percekre emberhátrányba került Portugália, mert Capdevila eljátszotta, hogy R. Costa megütötte, a bíró megette a színészkedést.

A játék utolsó perceire Spanyolország teljes fölénybe került, meggyőző fölénnyel tartották 1-0 előnyüket, így a legjobb nyolc csapat közé játszották magukat egy izgalmas mérkőzésen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását