2024. május 5. - Györgyi
Lantos Gáborral, az MR1-Kossuth Rádió sportriporterével beszélgettünk, akit a világbajnokság helyszínén, Dél-Afrikában sikerült utolérnünk. Ellentmondásos viszonyokról, fegyveres őrökről, a magyar újságírók megkülönböztetéséről esett szó.
2010. június 14. hétfő 16:54 - Győry S. József
Milyen kint a hangulat? Mit tapasztalsz?

Vegyesek a benyomásaim, hiszen amikor a Dél-Afrikai válogatott játszik, akkor idézőjelbe téve megőrülnek a helyiek, amikor nem ők játszanak, akkor valamivel csendesebb a helyszín. Összességében azt kell mondanom, hogy az egész ország magáénak érzi a világbajnokságot: ki így, ki úgy.

Egyetlen kivételt azok az emberek jelentik, akik bádogvárosokban tengetik a mindennapjaikat ők csak Fokvárosban másfélmillióan vannak. Ők azt mondják, hogy pusztán statiszták a világbajnokság színpadán, ahol a rendező egyébként a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség.

Meccsek előtt illetve utánuk nyilván körbenézel a helyszínen.

Mi a legtöbb időt Johannesburgban töltjük, ami a világ legellentmondásosabb városa. A mélyszegénység és a legnagyobb gazdagság is megtalálható itt. Két alkalommal is végigautóztunk a legveszélyesebbnek mondott negyeden, Soweton. Azt kell mondanom, ott nem szívesen szálltam volna ki az autóból, de láttunk gyönyörű házakat hatalmas drótkerítéssel. Odébb, Pretoriában azért konszolidáltabbak a viszonyok, ebből azonban nem sokat láttunk, mivel az autópályáról rögtön a stadionba vezetett az utunk.

Mit érdemes tudni az életszínvonalról? Mennyibe kerül egy kiló kenyér?

Az árszínvonalat nagyon nehéz reálisan értékelni, mivel a világbajnokság okán mindennek rettenetesen felment az ára. Egy fél grillcsirke az áruházakban, bevásárlóközpontokban 20 rand, ami nagyjából ötszáz forintnak felel meg. Ugyanez, a világbajnokság sajtóközpontjában hetven rand, tehát több mint ezerötszáz forint.

Az itteni kereskedők rettenetesen nagy árréssel dolgoznak, ez alatt a négy hét alatt szeretne mindenki egy kicsit jobb életkörülményeket teremteni magának. Azonban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség eléggé el nem ítélhető módon kitiltotta a helyi árusokat a stadionok környékéről, és csak azok kínálhaják portékájukat, akik a FIFA hivatalos engedélyével rendelkeznek.

Mi a helyzet közbiztonság terén?


Vébé-balhé
A Dél-afrikai labdarúgó-válogatott körül óriási botrány tört ki amikor 1957-ben az Afrikai nemzetek kupáján diszkvalifikálták a csapatot, mert a csapat vezetői az apartheid miatt nem voltak hajlandók vegyes csapatot kiállítani. A válogatott egészen 1992-ig volt kizárva a versenyből. 1966-ban kizárták a FIFA-ból is, és csak 1990-ben tért vissza. A 19. labdarúgó-világbajnokság megrendezésének jogát 2004. május 15-én a FIFA a Dél-Afrikai Köztársaságnak ítélte oda.
Az első este mi is fegyveres őrök kíséretében mentünk vacsorázni, de erről a későbbiekben lemondtunk. Johannesburg kétség kívül veszélyes, de eddig jók a tapasztalataink. Akiket kiraboltak azok persze mást mondanának, de mi még nem szenvedtünk el semmiféle kárt. Persze ahogy mondani szokták, nyugtával dicsérd a napot.

Mennyire zavaró a vuvuzela hangja élőben, a helyszínről?


Az a helyzet, hogy engem nem zavar, mivel már megszoktam, de abban biztos vagyok, hogy aki a televíziós közvetítéseket nézi, annak kifejezetten zavaró lehet a vuvuzela hangja. Felreppentek a hírek hogy betiltanák, de a Dél-Afrikaiaknak ez egy nemzeti hangszer. Ha betiltanák, a helyiek számára olyan lenne, mintha a világbajnokságot tiltanák be.

Kinek szurkolsz és kit tartasz esélyesnek?


Angliának szurkolok, esélyesnek pedig Brazíliát, Argentínát, Spanyolországot és Németországot tartom.

Egy rádióskommentátornak, vagy az internet világában tevékenykedő újságírónak könnyebb, egyszerűbb a munkája?


Gyakorlatilag ugyanaz. Én internetre is dolgozom, de egyikben sem látok különösebb nehézséget. Egyetlen nehézség akad, de ez nem a műfajomból, hanem abból adódik, hogy magyar rádiós vagyok. A magyar futball a béka feneke alatt van elkönyvelve, minket is így tartanak számon.

Amikor várólistán vagyunk, azaz egy meccsre nem kaptunk fix jegyet, nem biztos, hogy be tudunk jutni. A szervezők azt nézik, hogy az adott ország a FIFA világranglistáján hol áll és általában nekünk nem sok jó sül ki a 57. helyből. Ez már nagyon régóta így van, hiszen több az újságíró, mint a számukra fenntartott hely. A szervezőknek szelektálniuk kell és ezt így teszik. Sajnos ezzel szembesülnünk kell nap, mint nap.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását