2024. április 28. - Valéria

A foci-vb veszélye

Akár a maradandó halláskárosodás lehetőségével is számolniuk kell a labdarúgó világbajnokság szurkolóinak a dél-afrikai futballmérkőzések elengedhetetlen kellékének számító vuvuzela dudák fülsiketítő ricsaja miatt - derítette ki egy friss tanulmány.
2010. június 8. kedd 15:23 - HírExtra
Az eredetileg ónból, majd műanyagból készült, körülbelül egy méter hosszú levegőkürtből kiáradó fültépő zaj egy dob, vagy egy láncfűrész hangerejét is meghaladja - figyelmeztet a hallókészülékeket gyártó Phonak cég új tanulmánya. A vizsgálatok szerint az erőteljesen megszólaltatott vuvuzela akár 127 decibeles zajt is tud csapni, míg egy dob "csupán" 122 decibel, a mérkőzéseket levezénylő bíró sípjának hangereje pedig 121,8 decibel környékén mozog.

"Már a 85 decibel körüli hangerő is képes tartós halláskárosodást előidézni, amennyiben hosszú ideig hallunk ilyen erősségű zajt. Mikor pedig 100, vagy annál több decibellel áradó lárma vesz minket körül, akkor a halláskárosodás kialakulásához nem kell több 15 percnél" - olvasható a Phonak közleményében.

A dél-afrikai focirajongókat persze cseppet sem zavarja a kedvenc szurkoló hangszerükből kiáradó fülsiketítő és halláskárosító lárma, az ellenfél csapat játékosai pedig kénytelenek elviselni a zavaró ricsajt. A spanyol középpályás Xabi Alonso egyenesen a duda betiltását kérte, arra hivatkozva, hogy a hangszer hátráltatja a játékosokat a koncentrálásban, ám Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) svájci elnöke elutasította a kérést, mondván, a vuvuzela hozzátartozik a dél-afrikai futballkultúrához.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását